2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Szükséges teendők az öntözés megvalósításához – IV. rész

Agro Napló
A sorozat előző részében már említett energianyerés alapvetően meghatározza, hogy milyen típusú szivattyúk alkalmazhatóak.

Szivattyútípusok

Centrifugál

  • Előny: a legtöbb esetben a rendszer könnyen mobilizálható, mert a szivattyú a felszínen kerül elhelyezésre, fix vagy vontatható vázszerkezeten.
  • Hátrány: mivel számolnunk kell a felszívással együtt járó veszteséggel (NPSH-érték pontos meghatározása), ezért alkalmazása sok helyen korlátozott, főleg olyan felszíni vízforrás esetén, ahol gyorsan és nagy mértékben változik az üzemi vízszint. A szívókosár eltömődésének lehetősége nagy, ezért külön odafigyelést igényel üzem közben.

Csőbúvár

  • Előny: a motor hatékonysága jobb, mert nincs szívó oldali „veszteség”.
  • Hátrány: a rendszer helyhez kötött, és felszíni vízforrás esetén már az akna kialakításakor kellő odafigyelést igényel a megfelelő szűrés kiépítése.

Elektromos üzemeltetés mellett rendkívül fontos megemlíteni a frekvenciaváltó alkalmazását. Ennek segítségével a motorfordulatot tudjuk szabályozni, így megvalósítva az igénynek megfelelő nyomást és átfolyást. Fontos megjegyezni, hogy a frekvenciaváltó alkalmazásával 50Hz fölé is képesek leszünk szabályozni.

Szivattyú jelleggörbe

A szivattyú típusának kiválasztása mellett a méret az, ami igazán fontos lesz az üzemeltetéskor. Alapvetően kétféle méret kiválasztása adja meg a jelleggörbét. Az egyik a szivattyúház, a másik pedig a lapátkerék.

Ha a munkapontunk már adott, mivel a tervkészítés alapján ismeretes, hogy milyen mennyiségű víz kijuttatására van szükség a kívánt napi norma eléréséhez, és azzal is tisztában vagyunk, hogy milyen veszteségeket tartalmaz a rendszer, akkor megtörténhet a szivattyú kiválasztása.

Az 1. ábra segítségével az alapadatok elemzése történhet meg. Ezen paraméterek az átfolyási teljesítmény (160 m3/óra), az emelőmagasság (59,58 m = 5,958 bar), a szükséges kW teljesítmény (32,92 kW), a hatásfok (78,86%) és a már korábban említett NPSH-érték (5,03 m).

A paramétereket sorra véve, szeretnénk felhívni a figyelmet pár gyakori hibára.

  • A kW teljesítmény a szivattyú működtetéséhez szükséges, de az elektromos hálózat méretezésénél nem ezzel az értékkel kell számolnunk, hiszen a meghajtó motornak is van vesztesége. Ha a 3 fázisú motorunkat frekvenciaváltóval vezéreljük, akkor a fáziskiegyenlítettségből eredő különbséget is figyelembe kell venni.
  • A hatásfok esetében mindig törekednünk kell, hogy a lehetséges legjobb tartományban üzemeltessük a szivattyút.
  • Az NPSH-ról nem lehet eleget beszélni, mert a legtöbb problémát ez okozhatja számunkra. Egy centrifugál szivattyú esetén eltérőek a szakmai nézetek, hogy mi az az érték, ami még megfelelő, de ami biztos, ha az értéke túl magas, akkor kavitációt fogunk tapasztalni, mely rendkívül gyorsan a szivattyú végét jelentheti.
  • A 2. ábra eltérő frekvenciához kötött munkaponti teljesítményeket mutat. Az új piros vonal a P2-es munkaponthoz tartozó üzemeltetési frekvencia.

    Sorozatunk következő, egyben utolsó részében a gépekkel ismerkedhetünk meg részletesebben.

    AGROTEC Magyarország Kft.
    öntözési csapata
    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!