Nyitott kapuk rendezvénysorozatot tartott a BOREALIS L.A.T (x)

Agro Napló
A 9 magyarországi telephelyet érintő kezdeményezéssel európai egyik vezető műtrágya forgalmazójának célja a környéken élő lakossághoz, a közelben tanuló, mezőgazdaság iránt érdeklődő diákokhoz, hallgatókhoz, illetve gazdálkodókhoz fűződő kapcsolatának szorosabbá tétele.

A szigorú óvintézkedésekkel övezett telepbejárás tükrözte a vállalat „Goal Zero” törekvését. Céljuk, hogy teljes egészében kiküszöböljék, megelőzzék a baleseteket, sérüléseket. Környezet- és biztonságtudatosságuk folyamatos javítása érdekében munkatársaik és alvállalkozóik egyaránt rendszeres képzéseken vesznek részt és minden részletre kiterjedő, szigorú előírások betartásával végzik munkájukat mindennap.

A dombóvári telephelyen Széll József mutatta be napi tevékenységüket

A műtrágyázásról, továbbá a Borealis L.A.T cégcsoport tevékenységéről előadás keretében tájékoztatták az érdeklődőket.

A műtrágyák társadalmi hasznossága nemcsak a népesség egyre növekvő élelmezési problémáinak megoldásában jelentkezik, hanem a környezeti erőforrások megkímélésében is, azáltal, hogy a már művelés alatt álló területek lehető legnagyobb hozamát biztosítva elkerülhetővé teszik a természeti környezet kárára történő további emberi beavatkozást. Az elmúlt 50 évben a Föld népessége megduplázódott. A rendelkezésre álló megművelhető terület nagysága ugyanakkor korlátozott. A műtrágyák lehetővé teszik a rendelkezésre álló megművelt területek lehető legjobb hasznosulását, azáltal, hogy a növények számára tápanyagot biztosítanak. Ma a világ népességének 48%-a a műtrágyák jóvoltából jut táplálékhoz!

Mennyire „mű” a műtrágya?

A műtrágyákat természetes eredetű anyagokból gyártják, kémiai szintézis vagy átalakítás révén. A gyártás nyersanyaga a levegő nitrogéntartalma, bányászat útján kitermelt nyersfoszfát és kálisó, a szükséges energiát pedig földgázból nyerik. Mindezek az anyagok a természetben megtalálhatók!

A vállalat adottságai

A Borealis L.A.T csoport a Borealis műtrágya-forgalmazó leányvállalatainak összessége. Munkatársaik a vevőkhöz, gazdákhoz közel, velük mindennapi kapcsolatban helyi, szakértő tanácsadást, logisztikai és ügyfélszolgálati szolgáltatásokat biztosítanak. A Borealis műtrágyagyártó telephelyei Ausztria, Franciaország, Hollandia és Belgium fontos mezőgazdasági területek szívében találhatók. Ellátási láncuk évi 5 millió tonna bejövő és kimenő szállítást kezel. 700.000 tonnát meghaladó tárolókapacitással rendelkeznek több mint 50 európai raktárukban. Magyarországon 9 raktárral rendelkeznek, ezen kívül 5 kikötővel és bérelt raktárakkal mint szerződéses partnerekkel, illetve a legkülönfélébb csomagolási egységekkel biztosítják vevőik testre szabott kiszolgálását.

Fenntarthatóság és környezetvédelem: új normák, a holnap mércéi

A vállalatcsoport linzi műtrágyagyára azzal, hogy a nitrogén-műtrágyákat alacsony károsanyag-kibocsátási szint mellett gyártja, már ma a holnap mércéit tűzi ki magának. Ez egyrészről hozzájárul a klímavédelemhez, másrészről a technológia kevesebb fosszilis energiát igényel, így ezen műtrágyák ökológiai lábnyoma a lehető legkisebb. Ezt az alacsony szénlábnyom szintet Felső-Ausztria tartomány 2009-ben az IRIS környezetvédelmi díjjal tüntette ki. *szénlábnyom: egy termék előállítása során keletkezett üvegház-hatású gázok mennyisége, szén-dioxidban kifejezve.

A Borealis fenntarthatósági törekvései nem korlátozódnak a létesítményeire. A környezeti hatások mérséklését szolgálja a műtrágyatermékek minősége és a vevők általi helyes felhasználásban nyújtott segítség is.

A vállalatcsoport fenntarthatósági törekvései a nyersanyagtól a termék felhasználásáig az egész átfogó folyamatra kiterjednek. A Borealis L.A.T a hatékony nitrogénhasznosulású műtrágyák használatát, az okos műtrágyázást támogatja, melyben korszerű nitrogén-utánpótlástervező eszközét, az N-Pilot®-ot kínálja a gazdáknak. A gazdálkodók jobban járnak az olyan műtrágyák használatával, melyek a tápanyagokat korszerű formában tartalmazzák. A mészammonsalétrom növények általi hasznosítása ugyanis a karbamiddal összehasonlítva elillanás nélkül, így jóval kevesebb hatóanyag-veszteséggel és környezeti mellékhatással jár.

Az agráregyetemekkel, kutatóintézetekkel és termelőkkel kiépített kapcsolatok révén a vállalat sokféle módon támogatja termékeik megfelelő felhasználását. Szántóföldi kísérletekkel és bemutatókkal, mezőgazdasági szakkiállításokkal, illetve a különféle helyszíneken tartott „Téli esték” előadás-sorozattal tanúsítja az L.A.T a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét.  

Azonban nemcsak műtrágyát gyárt a cégcsoport. Egyik ún. technikai nitrogéntermékük, az AdBlue karbamidot és ioncserélt vizet tartalmazó, nagy tisztaságú folyadék, mely szintén nagyban hozzájárul bolygónk egészségének megőrzéséhez . A dízelmotorok működésük közben a benzinmotoroknál nagyobb mennyiségű kormot juttatnak a levegőbe, míg a nitrogén-oxid-kibocsátásuk is jelentős. Ez utóbbi emisszió csökkentésére szolgál az AdBlue adalékanyag.

A Borealis elkötelezett a műtrágya üzletág és annak további növekedése iránt. A linzi gyár a 75. évfordulóját ünnepelte – és ez csak a kezdet!

Társadalmi szerepvállalás

A cég társadalom iránti felelősségvállalásának csak néhány kiragadott példája a magyarországi leányvállalat dolgozói által az elmúlt években rendszeresen vállalt önkéntes munkavégzés, mellyel óvodáknak, iskoláknak segítenek a szebb környezet kialakításában; illetve a Borealis csoport nagy múltra visszatekintő Water for the World kezdeményezése a fejlődő országok csatornázási és ivóvíz-ellátási problémáinak enyhítésére. Az eddigi kezdeményezések sorát egészíti ki a magyarországi raktárak idei nyílt napja.

A dombóvári telephelyen Sebestyén Gergely, Urbán Ágnes, Schuszter Ágnes és Széll József, a Borealis munkatársai fogadták az érdeklődőket

A Borealis L.A.T

A Borealis L.A.T a műtrágyák és technikai nitrogéntermékek egyik vezető forgalmazója Európában. A Borealis AG 100%-os leányvállalataként és a Borealis Group részeként a Borealis L.A.T globálisan is tevékenykedik, azzal a céllal, hogy növekedjen világszerte kiválasztott piacain.

Linzi központjából kiindulva a Borealis L.A.T forgalmazói hálózata a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig terjed. Kilenc leányvállalata Csehországban, Szlovákiában, Romániában, Magyarországon, Horvátországban, Szerbiában, Bulgáriában, Franciaországban, Görögországban, valamint értékesítői csapata Németországban és Olaszországban teszi a Borealis L.A.T-t az Ön helyi partnerévé egy globális környezetben. www.borealis-lat.com

A Borealis

A Borealis innovatív megoldások vezető szállítója a poliolefinek, alapvegyszerek és műtrágyák területén. Bécsi központi irodájával a vállalatnak jelenleg körülbelül 6.600 alkalmazottja van és 120 országban aktív. A. Borealis 2017-ben 7,5 milliárd EUR árbevételt és 1.095 millió EUR nettó nyereséget könyvelt el. A vállalat 64%-a a Mubadala tulajdonában van annak holding vállalata által,  a fennmaradó 36%-ot pedig az ausztriai székhelyű OMV mint integrált, nemzetközi  olaj- és gáztársaság birtokolja. A Borealis világszerte kínálja termékeit és szolgáltatásait a Borouge-zsal együttműködve, mely az Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) céggel közös vegyesvállalat. www.borealisgroup.com

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06