2024. május 17. péntek Paszkál

Távirata érkezett…

Agro Napló

A KWS kalászos portfóliót képviselő Betamag Trade Kft. olyan genetikák képviselőjeként vált ismertté hazánkban őszi búzában, mint a SIRTAKI, FARINELLI, BASMATI, HISSEO, KWS FERRUM, KWS MAGIC, CALISOL, FIGARO fajták, vagy őszi árpában a BASALT, CLARICA, GIGGA, illetve a PALAZZO őszi rozs hibrid. A cég az elmúlt hét esztendőben e fajták révén több nagy termőképességű, egyben malmi minőségre képes őszi búza és takarmány-hasznosítású őszi árpa fajtákat vezetett be a hazai piacra. A korábbi képviselő, a Tradisco kalászos portfóliójának átvételével lehetővé vált, hogy a KWS csoport őszi kalászos kínálatát egy kizárólagos képviselet lássa el, megragadva a lehetőséget a további növekedésre.

Korszerű, modern fajtaszortimentet vettünk át – hangsúlyozta Steinmacher László, a Betamag ügyvezetője. A fajták jelentős része új, a közelmúltban került be az országba, és nemcsak nálunk, hanem a szomszéd országokban is rendkívül sikeresek. Koraiak, kórtanilag stabilak, bőtermőek és malmi minőséget biztosítanak. A portfólió bővítéssel céljaink változatlanok, vetőmag-előállító partnereinket folyamatosan és magas szinten támogatni, valamint az általunk képviselt kiváló francia nemesítésű kalászos fajták piacát fejleszteni termelőink elégedettségének növelése érdekében. 

A külföldi fajtákkal kapcsolatban időnként felvetődik a kérdés, hogy hogyan adaptálódnak a hazai környezetben? Mi erről a tapasztalata?

Mielőtt piacra kerül egy új fajtánk, többéves saját és állami kísérletekben teszteljük érésidő, kórtan, beltartalom és termőképesség tekintetében. Amelyik jelölt bármely okból kifolyólag nem való hazai termőhelyre, vagy nem versenyképes, azt nem forgalmazzuk. 

A hivatalos kísérletek eredményei alapján elmondható, hogy termőképesség tekintetében minimum 20%-kal, 1–1,5 t/ha különbséggel vagyunk a hazai sztenderd fajták teljesítménye fölött, úgy, hogy eközben malmi minőséget produkálunk. A kérdés leginkább ma úgy merül fel, hogy a versenyképes külföldi fajtákkal fel tudja-e venni a versenyt a hazai genetika? Jelenleg azt látjuk, nem nagyon.

A kalászosoknál az elmúlt években a külföldi fajták teret nyertek. Véleményem szerint a gazdákat nem foglalkoztatja, hogy egy sikeres, eredményesen termelhető fajta hazai vagy külföldi nemesítésből származik. Ha jól teljesít, használja, ha nem, akkor továbblép. Ezt nem szabad nemzeti kérdésként kezelni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
KWS őszibúza-fajták az élvonalban

KWS őszibúza-fajták az élvonalban

A KWS búza fajtái Európa szinten nagy jelentőséggel bírnak és kijelenthetjük, hogy mindenhol az elsők között vannak a gazdák választásánál. A hazai te...

Őszi árpa. A csúcsok csúcsai.

Őszi árpa. A csúcsok csúcsai.

A kisebb területen vetett őszi kalászos fajok között a SAATEN-UNION fajtái már évek óta meghatározó, számos esetben piacvezető pozícióval rendelkeznek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?