2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Szükséges teendők az öntözés megvalósításához – III. rész

Agro Napló

Energia

A sorozat előző részében már említést tettünk a mozgási energiáról, mely alapvetően meghatározza, hogy a rendszerben történő víz mozgatása milyen veszteségekkel jár, mekkora energia kell az üzemeltetéshez. Ennek az energiának a biztosítása alapvetően kétféleképpen oldható meg:

I. dízel üzemű megoldás

  • előny: a rendszer mobil; az esetek többségében a motorra kapcsolt szivattyú direkt üzemeltetése valósul meg; csévélődobos rendszerek esetében elegendő, mert a behúzást egy vízturbina végzi; szezonon kívüli vagyonvédelmi kockázat nincs;
  • hátrány: motor hatékonysága kisebb az elektromoshoz képest, üzemeltetési költsége pedig nagyobb; kevésbé vagy nem automatizálható, mert csak elektronikus fordulatszám szabályozás lehetséges, de az indítás nem automatikus;

II. elektromos megoldás /hálózati üzemeltetés/

  • előny: motor hatékonysága nagyobb a dízelhez képest, üzemeltetési költsége viszont alacsonyabb; teljesen automata rendszer alakítható ki szivattyú és körforgó berendezések esetén;
  • hátrány: a rendszer helyhez kötött, csatlakozási pont megléte elengedhetetlen; beruházási igénye az esetek többségében magasabb.

Létezik olyan speciális eset, mikor a kettő kombinációja jelenik meg, és egy dízel aggregátor állítja elő az elektromos áramot, így biztosítva a mobilitást és a szabályozhatóságot/automatizálást.

Tervkészítés

A pályázati lehetőség feltétele az elvi vízjogi engedély megléte. Van persze itt is kivétel, ahol már üzemelési engedéllyel rendelkezik a telep, de ez a helyzet csak korszerűsítés esetén jöhet szóba. Új telep létesítésekor minden esetben szükséges legalább a jogerős elvi engedély.

Az elvi engedély kiváltásának első lépése egy tervdokumentáció készítése/készíttetése, ahol a feltételeknek megfelelően kialakított rendszer elemei kerülnek méretezésre. Szükséges információk, melyek megléte elengedhetetlen:

  • talajadottságok,
  • vízkivétel (mely tételeket korábbi cikkeinkben taglaltunk),
  • a szükséges energia biztosításának módja,
  • a szivattyú típusa (mely tétellel a következő részben foglalkozunk),
  • és végül a géptípus kiválasztása (melyet a sorozat utolsó részében taglalunk).

A tervkészítés jogosultsággal rendelkező mérnökök kiváltsága, illetve a pályázat erről is rendelkezik, de minden gazdálkodót csak arra tudok biztatni, hogy a saját tapasztalatait, illetve ezek hiányában az ismeretségi körben hozzáférhető információkat igyekezzen begyűjteni. Nincs olyan megoldás, mely minden körülmények között ideális, így fontos, hogy egy ilyen beruházás előtt tájékozódjunk.

AGROTEC Magyarország Kft.
öntözési csapata
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!