A fejlesztések fókuszában a biostimulátorok és csávázószerek

Agro Napló
2014-ben a Platform – amerikai pénzügyi befektető  –  felvásárolta az Agriphar, a Chemtura és Arysta vállalatokat, és a továbbiakban Arysta LifeScience néven futó multinacionális cég közel 2 milliárd dolláros éves forgalommal, mintegy száz termékkel van jelen a növényvédő szerek és biostimulátorok piacán világszerte.

Az input piacon bekövetkezett koncentráció során létrejött gigavállalatok mellett az Arystához hasonló közepes vállalatok is kulcsfontosságú szereplővé válnak. Ez az Arysta esetében egyértelműen a kutatás-fejlesztésre fordított hatalmas energiáknak köszönhető. Jelenleg csak a régión belül mintegy 150 fejlesztőjük dolgozik. A tervek szerint a K+F növelése érdekében 2018. júniusától tőzsdére viszik a vállalatot – jelentette be Véglesi János, a magyarországi vállalat ügyvezetője az idei rádpusztai regionális rendezvény bevezetőjében.

A vezetés a magyarországi Arysta eredményességét a 2018-ban megújult csapatban, a nagy tapasztalattal illetve a fiatalos lendülettel rendelkező kollégák sikeres kombinációjában véli megvalósulni.

Véglesi János

Hogyan pörgessük fel növényeinket?

A biostimulátorok piacán töretlenül menetel az Arysta, a hazai piacon is meghatározó szereplőként van jelen több, sikeresen bevezetett készítményével. Az Atonik továbbra is vezető termék, a Forthial, Goemar BM 86 és Multoleo alga alapú biostimulátorok mellett új termékkel is bővül a paletta. A  biostimulátorok a növény élettani folyamataiba avatkoznak be, enzimek aktiválásával felpörgetik az anyagcsere-folyamatokat. Ezen készítmények fokozzák a növény tél utáni regenerációját, növelik az alapvető biokémiai és fiziológiai folyamatait és erősítik a növény stresszel szembeni ellenálló képességét. Valovics Attila fejlesztőmérnök emlékeztetett, hogy 2014-ben az Arysta megvásárolta a 40 éves múltra visszatekintő Goemar Laboratories francia vállalatot, amely a tengerialga-alapú biostimulátorok gyártásának, fejlesztésének egyik ,,vezéralakja” nemcsak Európában, hanem világviszonylatban is. A PAT technológia az Arysta által szabadalmaztatott technológia, amely a biostimulátor készítményeinek alapját biztosítja, s amelynek legfontosabb kérdése, hogy milyen eljárással lehet sérülés, illetve veszteség nélkül kivonni ezeket a biológiailag aktív hatóanyagokat az algákból. A készítmények hatóanyagául szolgáló GA 142 algakivonat növeli a tápanyagfelvétel képességét, erősíti a fotoszintetikus aktivitást, segíti a növény potenciáljának nagyobb érvényesülését, javítja a kijuttatott műtrágyák hasznosulását és aktiválja a virágzási hormonok termelődését. A fent felsorolt készítmények mellett az idén új termék kerül a piacra, a Rooter, amely a gyökérfejlődés és -növekedés aktivátora. Abban különbözik a többi készítménytől, hogy nem a növény föld feletti részeit serkenti, hanem a gyökérrendszer növelésében vesz részt.

Valovics Attila

A formuláció a lényeg

Az Arysta fejlesztői folyamatosan dolgoznak azon, hogy a csávázás során egyre pontosabb eredményt érhessünk el, ennek meghatározó pontja a formuláció – hangsúlyozta előadásában Vados Csaba termékfelelős.    

Az ME technológia az Arysta szabadalma, a magyar piacon egyedülálló formulációt takar. Legfontosabb jellemzője, hogy a vízben oldódó és nem oldódó alkotórészecskék mikron méretűek, amelyek egy átlátszó, homogén folyadékot képeznek. Ennek számos előnye ismert, ezek közül a legfontosabbak a jobb és egyenletesebb fedettség, a tökéletesebb kontakt hatás, a pontos kalibrálhatóság és adagolás. A magas hatékonysággal párosuló igen kis hatóanyag-mennyiség jóval kisebb környezeti terhelést eredményez, továbbá nincs leporlás a vetőgépekben. A kis dózisnak köszönhetően könnyű a szállítás, illetve kis mennyiségű göngyöleg képződik.

Vados Csaba

Az Arysta mikroemulziós csávázószer család első tagjaként a Rancona 15ME néhány éve jelent meg a piacon. Hatóanyagának és XXI. századi, modern formulációjának köszönhetően egyre szélesebb körű a felhasználása, porüszög és a különböző fuzárium fajok ellen javasolják. Korlátozás nélkül alkalmazható az AKG programok minden előíráscsoportjában csakúgy, mint a kombinált hatóanyagú, szintén egyedülálló formulációjú és magas koncentrációjú készítmény, a Rancoma i-MIX. A csávázószerek egyre népesebb köréből nemcsak egyedi formulációja, de a hatóanyagok magas szintű tudása is kiemeli. Az alacsony dózis magas koncentrációjú hatóanyag-kombinációval párosul. A Signal 300 ES rovarölő csávázószerük a csócsároló lárvája és más talajlakó kártevők, pl. drótférgek, pajorok ellen biztosít hatékony védelmet. Jó szolgálatot tesz a készítmény ott, ahol kalászos kalászost követ.                                                                                                                              

Két hatóanyag szinergizmusának következményeként biztosít dupla védelmet a világ legnépszerűbb csávázószere, a Vitavax 2000. A készítmény csírázást serkentő hatása (karboxin hatás) szélsőséges helyzetben van segítségünkre, akár túl mélyre vagy sekélyre vetettünk, netán szélsőségesen száraz vagy nedves, túl meleg vagy túl hideg magágyba juttattuk a vetőmagot.

Deszikkáló csomagok a profit megvédésére

A korábban esetleges, az évjárattól függő beavatkozásból egyre inkább állandó technológiai elemmé válik a deszikkálás. Az Arysta 20 hektárra összeállított deszikkáló termékcsomagokat ajánl, komplex módon lehetővé téve a betakarítás szempontjából fontos homogén állomány biztosítását.

Az Arysta által javasolt állományszárító kombinációkat (technológiai csomagokat) – amelyeket repce, borsó, szója és napraforgó kezelésére ajánlanak – Hollósy Örs területi képviselő ismertette:

  • Elastiq Ultra – Silwet csomag (20 l Elastiq Ultra + 2 l Silwet Star)
  • Kapazin – Elastiq Ultra csomag (15 l Elastiq Ultra + 80 l Kapazin)
  • Sunflex csomag (20 l Sunflex 40 EC + 10 l Elastiq Ultra + 2 l Silwet Star)
  • Solaris –  Elastiq Ultra csomag (40 l Solaris + 15 l Elastiq Ultra)
  • Solaris – Silwet csomag (40 l Solaris + 2 l Silwet Star)

A rendezvény szakmai, baráti beszélgetéssel zárult a rádpusztai nádfedeles alatt.

(A rendezvény társszervezője a Rapool Magyarország Kft. és a Generali Biztosító volt.)

-ga-

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Intenzívebb fejlődés Ympact®-tal

Intenzívebb fejlődés Ympact®-tal

A Corteva™ Agriscience növekedést serkentő csávázó szerei, már a vetéstől komplex módon segítik a növények kelését és korai fejlődését. A termékek ger...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!