2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Új fejlesztés a levéltetvek és molytetvek ellen

Agro Napló
A levéltetvek rendkívül sok kultúrában károsítanak nem csak a növény nedveinek szívogatásával, hanem a különböző növénypatogén vírusok átvitelével is! Mivel szaporodásuk nagyon gyors és egy tenyészidőszakon belül számos alkalommal szükséges ellenük védekezni, viszonylag hamar kialakulhatnak rovarölő szerekre ellenálló állományok. A rendelkezésre álló szűkös szerválaszték sem segíti a probléma hatékony kezelését.

IGAZI ÚJDONSÁG A REZISZTENCIA ELLEN

A korszerű növényvédelmi technológiákat a kiemelkedő hatékonyság mellett a hasznos élő szervezetek kímélése és a környezet károsításának minimalizálása mentén kell összeállítani. A Corteva Agriscience™ kiemelt figyelmet fordít arra, hogy új hatóanyagai ezekbe a haladó szellemű rendszerekbe is beilleszthetőek legyenek.

Vállalati értékeink közé tartozik, hogy a termelők számára olyan növényvédelmi megoldásokkal szolgáljunk, melyekben a hasznos élő szervezetek is biztonságosan felhasználhatóak, valamint a rezisztencia megelőzésé-
re alkalmas eljárások is helyet kapnak.

A Corteva egyik legújabb, speciálisan szívó kártevők ellen kifejlesztett terméke a CLOSER® 120 SC, mely a fenti kritériumoknak eleget tesz és egyben áttörést jelent a levéltetvek és molytetvek elleni védelemben.

KÜLÖNLEGES HATÁSMECHANIZMUS

A CLOSER® 120 SC hatóanyaga az Isoclast™ a rovarölő szerek egy teljesen új kémiai csoportjának eddigi egyetlen tagja. Az Isoclast™ zavart okoz a célszervezetek idegrendszerének normális működésében, hatását kontakt módon és a rovarok tápcsatornájába kerülve is kifejti. Az Isoclast™ csúcsirányban szállítódik a növény szöveteiben, ezáltal megjelenik az új növekményben a permetezés során nem kezelt részekben is. Áthatol emellett a levelek szövetein, biztosítva a kezeléssel átellenes oldal védelmét, ami rendkívül fontos a rejtetten károsító levéltetvek és liszteskék elleni kiváló hatáshoz!

GYORS HATÁS, HOSSZÚ HATÁSTARTAM

A CLOSER® 120 SC hatóanyaga néhány perc alatt leállítja a kártevők táplálkozását, megakadályozva ezzel a növényt károsító vírusok átvitelének folyamatát is, pusztulásuk ezután néhány órán belül megtörténik. Hatékonyságát akár 14 napig megtartja mind levéltevek, mind molytetvek ellen, ami nagyon jó UV stabilitásának, valamint a növényi szövetekben tapasztalt lassú bomlásának köszönhető. A készítmény mind a kifejlett egyedekre, mind a lárvákra kifejti hatását.

A levéltetvek vírusterjesztése komoly veszélyforrás

A CLOSER® 120 SC ÉS A HASZNOS ÉLŐ SZERVEZETEK

Mivel hajtatásban sokféle hasznos ízeltlábú dolgozik a kártevők elleni biológiai védelemben, fontos ismerni az új készítmények rájuk gyakorolt hatását. A CLOSER® 120 SC-vel több országban végzett részletes hatásvizsgálat kimutatta, hogy a ragadozó atkák és poloskák nagy részén maximum mérsékelt hatás jelentkezik, a kezeléskor, vagy azt követően rövidesen betelepíthetők.

JAVASOLT NÖVÉNYVÉDELMI TECHNOLÓGIA

Levéltetű ellen az első kolóniák megjelenésekor javasoljuk a CLOSER® 120 SC használatát. Az üvegházi molytetű elleni kezelést a kártevő rajzásmegfigyelésének adataira alapozva kell elkezdeni az imágók betelepedésének a kezdetén, mielőtt az egyedszám elérné a kártételi küszöbértéket. Javasoljuk nedvesítő szer hozzáadását a permetlé megfelelő tapadása érdekében, különösen viaszréteggel rendelkező kultúrnövények esetén.

Zárt termesztőberendezésekben a természetes megporzó szervezeteket a kezelés idejére be kell zárni és a permetlé beszáradásáig zárva kell tartani őket.

Perényi József
Fejlesztési menedzser,
Corteva Agriscience™

corteva.hu

 

™ ® A Corteva Agriscience, valamint leányvállalatainak védjegyei. © 2022 Corteva.

A cikk szerzője: Perényi József

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!