PANTERA 40 EC – a „türelmetlen gazdák türelmes” egyszikű gyomirtója

Agro Napló
Mikor e sorok íródnak, a tavasz első napjaiban tél tábornok – remélhetőleg – utolsó támadása következtében még csendes a határ, az éjszakai fagyok húznak jégpáncélt az egyre növekvő belvizes foltokra.

Ilyenkor a gazdák már türelmetlenül kémlelik a határt, felmérik az őszi vetésű növények állapotát és latolgatják, mikor lehet végre gépeikkel megkezdeni a tavaszi vetések előkészítési munkáit.

Az elmúlt ősz kegyes volt a gazdákhoz, mind az őszi gabonák, mind a nagy területen elvetett káposztarepce jó állománnyal telelt be és a mediterrán tél következtében egyelőre jó terméskilátásokkal kecsegtetnek.

A kétszikű kultúrák között elsősorban az olajos növények (őszi káposztarepce, napraforgó) termesztéstechnológiája sokat változott, egyre inkább terjednek a szántás nélküli megoldások, a gyomszabályozás területén a „clearfield” technológia, repcében a széles soros vetés és mulcstechnológia stb.

Az egyszikű gyomok leküzdése tekintetében egyre jelentősebb a szuperszelektív posztemergens szerek alkalmazásának igénye.

E graminicidek között egy kiváló lehetőség a Pantera 40 EC használata, ami az elmúlt években méltán vált alapvető készítménnyé a felhasználók körében.

Tudnivalók a Panteráról

A szer hatóanyaga a quizalafop-P tefuril, felszívódva az egyszikű gyomok leveleinek szöveteiben a zsírsavszintézis gátlásával fejti ki hatását, melynek következtében a sejtek növekedése leáll, a tenyészőcsúcs elhal. Az első tünetek 4–5 nap elteltével jelennek meg, a gyomnövényeken nekrózisok (elhalásos foltok) formájában. A hatóanyag felszívódva a növények tápanyagszállító rendszerén keresztül mozog a növényben. A hatás gyorsasága függ a hőmérséklettől és a tápanyagtranszport  intenzitásától.  A teljes hatáskifejtés mintegy 21 napot vesz igénybe, ezért mondhatjuk, hogy a Pantera a „türelmes agronómus” szere.

A kétszikű növények a hatóanyagot biokémiailag tökéletesen lebontják. Ez a szer szelektivitásának alapja.

A készítmény a legtöbb kétszikű kultúrában felhasználható (eng.okirat szerint).

A felhasználási dózisa a gyomnövények félesége és fenológiai állapotának függvényében 0,6–3,5 l/ha. Általánosságban elmondható, hogy a magról kelők ellen 0,8–1 l/ha, a mélyen gyökerező (rizómás) gyomok ellen 2,0–2,5 l/ha dózis szükséges. A magas dózis (esetleg osztott formában) a nehezen irtható tarackosok ellen (nád, siska nádtippan) 3,0–3,5 l/ha szükséges.

Fontos megjegyezni, hogy a szer molekula szerkezetében a szénlánc végén elhelyezkedő tefuril gyök egy gyűrűs szerkezet, ami a „kémiai stabilitás” záloga és következtében nehezen bomlik le a hatóanyag a növény szövetén belül.

Ez a hatás a gyakorlatban úgy jelenik meg, hogy ha a tápanyag-szállítódás gátolt (szárazság), úgy tűnik mintha nem hatna a szer. Nem kell megijedni a gazdának, hiszen a legközelebbi csapadék (harmat, öntözés) után a gyomirtó hatás nem marad el.

Gyakorlati javaslatok a felhasználáshoz

Az elmúlt ősz optimálisnak bizonyult a repce számára.

Az időben elvetett repcetáblákon – mint általában – a kikelt növényekkel versenyre kel a búza „árvakelés”. Ennek leküzdésére a Pantera 0,6–0,8 l/ha dózisa elegendő.

A szert nagy nyomáson, kis dűzniken, apró cseppekben kell kijuttatni, hogy minél jobban felszívódjon a leveleken. Az elmúlt őszi, téli csapadék hatására a Közép- és Dél-Alföldön jentős belvizes területek alakultak ki.

Fentiek miatt sok gazda kifejezetten a posztemergens gyomirtó szerek kijuttatását részesíti előnyben. A fűfélék irtásának kiváló eszköze a Pantera 40 EC alkalmazása.

A napraforgóban a Pantera kijuttatásának időzítésénél fontos, hogy várjuk meg amíg a legtöbb egyszikű gyom kikel, de a kultúrnövény még takarásával nem akadályozza a szer rájutását a célfelületre.

Az Alföldön egyre nagyobb gondot jelent a nehezen irtható, agresszív egyszikű gyomok térhódítása. Ilyen például a homok jellegű talajokon az átoktüske, ecsetpázsit megjelenése, ellenük 1,5–2,0 l/ha dózis hatékony.

A nehezen irthatóak közül a fenyércirok magról kelő alakja már 1,0 l/ha, a rizómáról kelő 1,5–2,0 l/ha, a tarackbúza 2,0–2,5 l/ha dózis kijuttatásával jól irtható. Akkor a legjobb a hatás, ha a gyomok kb. 20 cm-es hajtással rendelkeznek.

Bár a Pantera többféle olajat is tartalmaz, hatása Silwet Star felületi feszültség csökkentő adalékkal növelhető.

Keverhetőség

A szuperszelektív egyszikűirtó készítményekről általánosságban elmondhatjuk, hogy a gyártók a készítmények önmagában való alkalmazását javasolják.

Ez igaz a Pantera 40 EC-re is, de a felhasználás évei alatt sok tapasztalat gyűlt össsze a keverés kérdéskörében.

A keverhetőség egyrészt fizikai-kémiai kérdés, másrészt a fő kérdés, hogy a keverni kívánt szereket ugyanabban az időben célszerű-e alkalmazni?

Napraforgóban nem javasoljuk a tankkeverést az imozamox hatóanyagú posztemergens szerekkel. Ezek kiszórása után min. 4-5 napig várjunk a Pantera kijuttatásával. Ha a felhasználó mégis tankkeverék alkalmazása mellett dönt, feltétlenül érdemes keverési próbát végezni. Mindenképpen kerülje a hármas-négyes kombinációkat!

Összefoglalva a Pantera keverhető ugyan más szerekkel, de a felhasználó keverésből eredő kockázatát a szer gyártója nem vállalja!

A Pantera 40 EC 2017 szeptembere óta  I. forgalmi kategóriájú lett, a felhasználható kultúrák tekintetében a mindenkori érvényes engedélyokirat az irányadó.

A Pantera egy megbízható, jól bevált szer, győződjön meg róla Ön is!

Weszp Mihály
területi képviselő
Arysta LifeScience Magyarország Kft.

A cikk szerzője: Weszp Mihály

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságok tárháza a Cortevánál

Újdonságok tárháza a Cortevánál

Az egyes kultúrákra külön fókuszáló évindító online konferenciasorozat keretén belül tájékoztatott az aktualitásokról és mutatta be újdonságait a Cort...

Amistar® Prime Pack

Amistar® Prime Pack

Napjainkban a növényvédelem szakterületén belül sorozatosan találják szembe magukat a növényvédő szer gyártók és gyakorlati szakemberek, valamint a ga...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!