Második ligából az elsőbe lépve

Agro Napló
Az ausztrál és új-zélandi gyökerű Nufarm Limited az utóbbi évtizedekben Ázsiát, majd Amerikát és Európát meghódítva vált mind befolyásosabbá a világ növényvédelmi piacán. A természet tiszteletén és a fenntarthatóságon alapuló szemlélet a modern mezőgazdaságban mind nagyobb jelentőségűvé válik. A Nufarm erre építi üzletpolitikáját, amelyben a bővülés áll az első helyen.

Manfred Weiser, a Nufarm régióvezetője a Nufarm Hungária Kft. 10. évfordulójára rendezett jubileumi ünnepségen elmondta, hogy a vetőmag- és növényvédőszer-piacon komoly koncentráció megy végbe. Az összeolvadások miatt kötelezően leadott termékportfóliók egy részét a Nufarm vásárolta fel, ami erősíti a pozícióját, és számottevő növekedést vetít előre.

Manfred Weiser

A hatékonyabb működés irányába mutató vállalati koncentrációk a jövedelmezőség fenntartását, illetve növelését teszik lehetővé a jövőben amellett, hogy a gyártók egyre összetettebb szolgáltatásokat kínálnak a felhasználók számára. Ez azonban nem jelenti azt, hogy csak a gigavállalatoknak lenne mozgásterük – hangsúlyozta Karina von Detten, a Nufarm akvizícióért felelős vezetője.

Karina von Detten

„Hazánkban szinte az ismeretlenségből indulva napjainkra odáig jutottunk – emelte ki Salamon György, a magyarországi leányvállalat ügyvezetője –, hogy a Nufarm nevét ismerik és elismerik a növényvédelmi ágazatban, és most jött el annak az ideje, hogy a cég a második ligából az elsőbe lépjen.” Mint mondta, erre kiváló alap az üzletpolitikájuk, hogy nem egyszerűen lemásolják a termékeket, hanem mindig igyekeznek komplex szolgáltatást nyújtani, valamilyen értéket hozzáadni, ami hasznos lehet a gazdáknak.

Salamon György

Ehhez a célkitűzéshez a mezőgazdaság kihívásaira gyorsan és rugalmasan reagáló Nufarmnak kiváló hátteret jelent, hogy a cégnek 23 százalékban résztulajdonosa az eredeti hatóanyagokat fejlesztő és gyártó Sumitomo Chemical Company, amellyel a 2010-ben kötött stratégiai együttműködésnek köszönhetően közös fejlesztésekbe kezdtek. A munka kézzelfogható eredményei a Cheyenne 1 G rovarölő talajfertőtlenítő granulátum, a Prolectus gombaölő, valamint a Bactospeine WG rovarölő szer. „Minden fejlesztést, ami nálunk történik, két elv vezérel, amelyek összefüggnek: a legújabb, 21. századi technológiák – mint a precíziós technológia vagy a biológiai növényvédelem – használata a minél teljesebb és jobb vevőkiszolgálás érdekében” – mondta az ügyvezető.

A Syngenta és Adama cégek kínai akvizíciójának versenyjogi feltételeként a két vállalatnak meg kellett válnia bizonyos termékeitől. A Nufarm vásárolta meg az értékesítésre kínált mintegy ötven növényvédő szert és különböző jogokat tartalmazó „Century Portfolio” csomagot. Ritkán fordul elő a növényvédőszer-gyártók körében, hogy egy cég egy hónapon belül két akvizíciót is bejelent, ám a Nufarm az FMC-től szintén átvett egy jelentős gyomirtószer-csomagot, teljessé téve ezáltal kalászos portfólióját. Erre az Európai Bizottság szabályozása miatt kerülhetett sor, miután az FMC-é lett a DuPont növényvédőszer-üzletágának jelentős része.

„Az akvizíciók a hazai leányvállalat számára is nagyon jó lehetőséget kínálnak a piaci kapcsolatok elmélyítésére” – hangsúlyozta Salamon György. A jelentős mértékű szervezeti átalakulások és bővítések elkerülhetetlenné válnak, ami létszámbővülést fog eredményezni. Salamon György arra számít, hogy a következő években a cég bevétele és profitabilitása hazai és európai szinten egyaránt gyorsuló ütemben növekszik, hiszen az FMC-től megszerzett európai kalászosgyomirtó-portfólió négy hatóanyag nyolc formulációját tartalmazza, a Century Portfolióban átvett formulációk pedig 29 országban közel 260 engedélyt jelentenek – ezek piaci súlya pedig nem elhanyagolható. A Nufarm részesedése hazánkban egyelőre 3,5–4 százalék körül van, a felvásárlások eredményeként azonban akár az 5 százalékot is átlépheti.

A jövőbeni tervek között továbbra is a bővülés szerepel első helyen. Ennek érdekében az anyacég fontos szervezeti és szerkezeti átalakításokat is végrehajt, hatékonyabbá téve a világcég működését és felkészítve a mezőgazdaságban és ezen belül a növényvédőszer-piacon tapasztalható, gyorsuló ütemű változásokra.

-an-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Lehet egy gonddal kevesebb?

Lehet egy gonddal kevesebb?

Ha magasabb áruértéket képviselő (csemege-, hibridmag- vagy popcorn) kukoricáról van szó, a rovarölőszeres védekezések a mindennapi növényvédelmi tech...

Arassa le ön is a hasznot a Bayerrel!

Arassa le ön is a hasznot a Bayerrel!

Azonnal beváltható árkedvezmény vagy szakmai ajánlatok közül választhat, ha regisztrál a www.gazdahaszna.hu oldalon és részt vesz a Bayer 2019. január...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!