Hírvilág

Agro Napló
Több figyelmet kérnénk a takarmányok egészségére gyakorolt hatásairaA hosszabb legeltetési szakaszok növelik az acidózis kockázatátMegerősítették az első H7N4 humán fertőzést

Több figyelmet kérnénk a takarmányok egészségre gyakorolt hatásaira

Használni kellene a sertéstakarmányokat a súlygyarapodás mellett az egészség-megőrzési célokra is? Prof. Dr. Josef Kamphues, a Hannover-i Állatorvostudományi Egyetem professzora szerint ez egy retorikai kérdés, és kezdeményezte, hogy különböző megvilágításokból elemezzük a felvetést.

Pig Progress: Mennyire fontos a gyomor-bélrendszer egészsége a malacok számára?

Prof. Kamphuses szerint rendkívül fontos.” Az esetek 40%-ában, amikor antibiotikumhoz kell nyúlni, az valamilyen bélrendszeri problémával függ össze. A takarmányadagok vagy összetett takarmányok összeállítása és előállítása során a technikai eredmények mellett azok egészségügyi hatását is figyelmbe kellene venni”.

Milyen mértékben játszhat szerepet az állatok tápanyagellátása?

„A nyersanyagok pelletálása rossz hatással van a gyomor egészségére és az állatjólétre. Rossz megoldás addig darálni a nyersanyagokat, míg nem marad semmi csak a finomra őrölt takarmány, ugyanis a takarmány nem csak az állat növekedését, hanem egészségét is kell, hogy szolgálja. Tehát a feldolgozási technológia nagyon fontos szerepet játszik a sertés gyomrának megfelelő állapotának fenntartásában.”

Lehet szó antibiotikumok nélküli sertéstenyésztésről?

„Igen, de csak egy feltétellel: ha mindenki elfogadja, hogy a fertőzések általi elhullás jelentősen növekedni fog. Ezen a ponton különféle igények kerülnek szembe. Az emberek szeretnék csökkenteni az antibiotikum használatot, ám emellett alacsony szinten szeretnék tartani az elhullást, valamint biztosítani akarják az állatjólétet is. Az oltások, vakcinák nagyon fontos szerepet játszanak az antibiotikum használat csökkentésében.“

Forrás: Pig Progress, 2018. 02. 14.

A hosszabb legeltetési szakaszok növelik az acidózis kockázatát

A legutóbbi kutatások megmutatták, hogy az acidózis problémát jelenthet az egész legeltetési szezonban, nem csak tavasszal, Dr. Derek Mcllmoyle-t kérdeztük erről, az AB Vista-tól.

„Habár az köztudott, hogy az acidózis kockázata nagyobb, amikor a tehenek a friss tavaszi füvet legelik, azt már kevésbé tudják az állattartók, hogy a kockázat a legelési idényben folyamatos lehet.

A legtöbb tejtermelő tudja, hogy a szubakut bendő acidózis (SARA) kockázata növekszik, ha gyorsabban fermentálható koncentrátumokat etetnek. A kockázat akkor is magasabb, ha nincs elegendő emészthető és strukturális rost az adagban. A kihívás az, hogy a cél a napi 30 liter tejet adó tehén, mely nagy energiatartalmú adagokat igényel, ami növeli a SARA kockázatát attól függően, mennyire jól formulázott az adag. Ha az étrendben van legelés, akkor sokkal nehezebb az egyensúlyt fenntartani, mivel a fű rosttartalma növekszik a szezon során.”

A legeltetés kutatási eredményei

Két tanulmány világított rá a probléma lehetséges mértékére. Írországban vizsgáltak 12 tehenészetet 144 legelő tehénnel, kevesebb, mint 2 kg/nap abrak-kiegészítéssel. Ebből az derült ki, hogy a tehenek 11%-a szenvedett a SARA-tól, 42%-ánál magas volt a kockázat és mindössze 47%-nak volt a normál értékeken belül a bendő pH-ja. Egy 100 legelő állományt tartalmazó ausztrál vizsgálat hasonló eredményeket hozott. „Tehát a legelő állatok több mint fele szenvedett SARA-tól vagy volt magas kockázatnak kitéve és ahol a kiegészítő koncentrátum mennyisége nagyobb, ott a kockázat is sokkal magasabb volt.”

Egy sokkal részletesebb kutatást végeztek Ausztriában, ahol nyomon követték a napi bendő pH-ingadozásokat olyan teheneknél, amelyek csak füvet ettek vagy a fű mellett 3 kg abrak-kiegészítést kaptak a tejelés alatt napi kétszer. A kiegészítést kapó tehenek között szignifikánsan alacsonyabb átlagos bendő pH-értéket és minimum bendő pH-értéket mértek.

A bendő fermentációs hatékonysága

5,8-as pH alatt a rostemésztés mértéke csökken a bendőben és a tehén általában acidózisosnak tekinthető. Ez csökkent tápanyagellátást jelent a tehénnek, alacsonyabb takarmánybevitelt, kisebb tejtermelést és alacsonyabb tejzsírszázalékot, valamint több egészségügyi problémát. Az emésztetlen gabonák és rostok az ürülékben, csökkent tejzsírszázalékkal párosulva indukálhatják a szegényesebb rostemésztést, melynek következtében savasabb lehet a bendő. „Ha lehetséges növeljük a koncentrátumok arányát és cseréljük le a gabonákat lassabb feltáródású keményítőket tartalmazó forrásokra, mint például a kukorica és növeljük az emészthető és strukturális rostok arányát is.”

A bendőfunkció optimalizálása

„Fontos belátni, hogy az acidózis már azelőtt veszélyes lehet a bendőfermentációra, mielőtt látható jelei lennének. Ezért nagyon fontos a bendő pufferelése, amikor az acidózis kockázatai magasak. Azonban fontos megérteni a lehetséges opciók közötti különbségeket, mert például a hagyományos szódabikarbóna teljesen másként pufferel, mint a legújabb, lassú feltáródású bendőkondicionálók. Mindegyik képes csökkenteni a pH-esés mértékét, arányát és időtartamát, de egy lassú felszívódású puffer sokkal hatékonyabban tartja minimum szinten azt az időt, amikor a pH 5,8 alatt van. Ezen kívül a szódabikarbóna jelentős hátrányaira is fény derült. A szódabikarbóna hatékony a bendő pH állandó szinten tartásában és csökkenti az acidózis kockázatát, de negatív hatása van a bendőfermentáció hatékonyságára, ugyanis csökkenti a fermentálható összetevők rendelkezésre állását. Az acidózis kockázata talán elkerülhető, de a takarmányhasznosítás hatékonysága jelentősen csökken. És ez nem egy olyan dolog, amit a gazdák megengedhetnek maguknak, főleg a jelenlegi tejárak mellett. Ezért a hangsúlyt a takarmányhasznosítás maximálására kell helyezni, lassú felszívódású bendőkondícionálókat alkalmazva, hogy növeljük a tejtermelést egész évben” – fogalmazta meg Dr. Derek Mcllmoyle.

Forrás: All About Feed, Raw Materials, 2018. 02. 14., James Marks

Megerősítették az első H7N4 humán fertőzést

A kínai hatóságok megerősítették az első H7N4 törzsű madárinfluenza-fertőzést emberben

A Nemzeti Egészség és Családtervezési Bizottság megerősítése szerint egy Jiangsu tartományból származó 68 éves nőt diagnosztizáltak december 25-én előrehaladott tünetekkel. Január 1-jén került a kórházba, majd január 22-én bele is halt a fertőzésbe. Az is megerősítésre került, hogy a nő élő baromfikkal dolgozott, ahonnan elkaphatta a fertőzést, annak ellenére, hogy az állatok nem mutattak tüneteket.

A Hong Kong-i Egészség Megőrzési Centrum szóvivője azt mondja, hogy minden új típusú influenza „A” fertőzés, amilyen a H7N4 is, bejelentés köteles Hong Kong-ban.

A turistáknak ajánlott kerülni az élő állatokkal teli baromfipiacokat

A szezonális mintákból kiindulva a madárinfluenza-fertőzés erősödhet télen, így a fertőzött területre utazóknak vigyázniuk kell és kerülni a baromfipiacokat vagy -farmokat.

A hátsó kertben lévő baromfikkal is óvatosnak kell lenni, ha barátokat, vagy rokonokat látogatnak, valamint kerülni kell az élő vagy frissen vágott baromfihús vásárlását. Szigorúan figyelni kell a kéz higiéniájára, ha élő állatok közelébe mennek, az érintésükre és az ürülékükre pedig különösen ügyelni kell, de legjobb elkerülni azt.

A Hong Kong-i határőrök testszkennerrel vizsgálják az utazókat, a normálnál magasabb testhőmérsékletet keresve, így a gyanús eseteket egyből kórházba lehet szállítani további vizsgálatokra.

Forrás: Poultry World, 2018. 02. 15.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!