Priaxor® – A jövő gombaölő szere kalászosokban

Agro Napló
A technológia gyors fejlődése a növényvédő szerek ágazatát is érinti. A gazdák számára minden olyan segítség fontos, amivel a kultúrnövényeket az egész tenyészidőszak során egészségesen tudják tartani, hiszen azokat kedvezőtlen körülmények, kórokozók és kártevők egész sora veszélyezteti életük során. Csak az egész tenyészidőszak alatt egészségesen tartott növények képesek kihasználni terméspotenciáljukat.

A Priaxor® a BASF által kifejlesztett legújabb, innovatív gombaölő szer. Gombaölő és AgCelence®-hatásának együttese több termést és jobb minőséget, jövedelmezőbb termelést biztosít. Egy jól időzített gombaölő szeres kezelés akár a termés 30–50%-át is megmentheti a pusztulástól a kezeletlen területekhez képest. A Priaxor® egy új hatóanyagból, a fluxapiroxadból (Xemium®) és a régóta használt piraklostrobinból áll, a két hatóanyag eltérő módon fejti ki hatását. Ez garantálja a nagyfokú hatékonyságát a kalászosok gombabetegségei ellen, és élettani hatásával a szokásos növényvédelmen felül is előnyt biztosít.

A fluxapiroxad/Xemium® egyszerre lipofil és hidrofil tulajdonságú. Ha a levelek viaszrétegében vagy a kórokozó gombák membránjain át mozog, lipofil (zsíroldható) szerkezetet vesz fel, ha pedig a növény sejtjeiben, a sejtfalon át vagy a szállító edénynyalábokban, akkor hidrofil (vízzel vegyülő) alakzatot ölt. Ez a tulajdonsága teljesen egyedi, nemcsak a többi fungicidtől, hanem a saját csoportjába tartozó más karboxamidoktól is megkülönbözteti a molekulát. A fluxapiroxad/Xemium® e különleges kettős viselkedésének tulajdonítható rendkívül gyors hatáskifejtése, páratlanul erős kuratív és eradikatív hatása, valamint kiugróan jó esőállósága.

A Priaxor® használatakor a piraklostrobinnak az Opera® New-ból már jól ismert előnyeire is számíthatunk. A piraklostrobin a kezelést követően hosszú időn keresztül meggátolja a kórokozó gombák megtelepedését a kalászosokon. Hatékony a levélbetegségek széles köre ellen, mint például a rozsda- és lisztharmatbetegségek, a hálózatos, a szeptóriás, a sárga és a barna levélfoltosság.

A Priaxor® mindkét hatóanyaga (fluxapiroxad/Xemium® és piraklostrobin) jelentős élettani – AgCelence® – hatással rendelkezik. Ennek eredményeként lassulnak az öregedési folyamatok, nő a nitrogén-monoxid-, csökken az etiléntermelés. A nitrogénfelvétel és-beépülés felgyorsul, a fotoszintézis hatékonyabbá válik, zöldítő, juvenilizáló hatása szemmel látható. A gyökérfejlődés intenzívebb lesz, a kalászosok stressztűrése fokozódik. Ezen tulajdonságainak végeredménye a puszta kárelhárítást meghaladó hozamnövelő hatása.

Teljes védelem az őszi búzában kora tavasztól a teljes érésig

Maximális termés és hatékony DON-szintcsökkentés őszi búzában

Magyarországon a kalászos gabonák évi egyszeri kezelése mellett egyre inkább terjednek a nagyobb biztonsággal, jobb terméskilátásokkal kecsegtető kétszeri, sőt háromszori kezeléseken alapuló állományvédelmi technológiák. A három lépésből álló BASF-technológia első elemének – Tango® Star 0,8 l/ha – célja a levélbetegségek korai kártételének megelőzése, második eleme – Priaxor® 0,8-1,0 l/ha a zászlóslevél kiterülésekor – a felső levelek rozsda- és foltbetegségek elleni védelmét adja. A harmadik lépésként teljes virágzásban kijuttatott 2,0 l/ha Osiris® pedig a kalászfuzáriózis elleni védelmet, az alacsony DON-szintet biztosítja.

Komplex árpavédelem egyetlen gombaölő szeres kezeléssel

A Priaxor® – 0,8 l/ha-os dózisban – közel 100%-os hatékonysággal védi meg az árpát két legfontosabb betegsége, a ramuláriás (kórokozója a Ramularia collo-cygni) és a hálózatos levélfoltossággal (kórokozója a Pyrenophora teres) szemben. Egy jól időzített kezeléssel eredményesebbek lehetünk vele, mint más készítmények két egymás utáni kijuttatásával. Ha az árpa csávázására Systiva®-t (0,75 l/t) is használunk, elegendő az első kezelést az őszi és a tavaszi árpa zászlóslevelének megjelenése, kiterülése környékén (BBCH 37–39) elvégezni. Systiva®-s csávázás nélküli árpára a Priaxor®, a betegségek megjelenésétől függően, bokrosodástól kalászhányásig (BBCH 25–51) juttatható ki. Az asszimilációs felület maximális védelme és juvenilizálása ilyenkor is általában a zászlóslevél megjelenése, kiterülése idején (BBCH 37–39) végzett védekezéssel érhető el, csak – a Systiva® hiánya miatt – magasabb fertőzöttségi szinten.

A Priaxor® a kalászosok fejlődésének a kórokozók által legveszélyeztetettebb időszakában nyújt átfogó védelmet. Megelőzi a termést veszélyeztető betegségek károkozását, biztosítja az egészséges, erőteljes kalászos állományt, a jó minőségű termést és a magasabb terméshozam lehetőségét.

 

BASF Hungária Kft. www.agro.basf.hu/go/priaxor
BASF Növényvédelmi megoldások A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót! II. forgalmazási kategóriás termék.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?