Ezekkel az újdonságokkal készül a Horsch! (x)

Agro Napló
A Horsch Maschinen GmbH főhadiszállásán (Németország, Schwandorf) sajtónap keretében kerültek bemutatásra a Horsch új fejlesztései, melyek a nagyközönség számára az idei Agritechnicán is megtekinthetők lesznek.

Horsch Terrano GX – a sokoldalú szántóföldi kultivátor

A félig függesztett traktorkapcsolatban üzemelő, nehéz szántóföldi kultivátor 3 vagy 4 kapasorral 4/5 és 6 méteres munkaszélességben készül, nagymennyiségű mulccsal borított tarlók 5 és 30 cm közötti mélységben történő feltörésére és művelésére. A kultivátorkapák húzástávolsága a kapák számának függvényében 28,5 és 31,5 cm között változik. A Terrano GX-et harmadik generációs Terra Grip rugós biztosítású és tehelésű kultivátor kapákkal készül, amelyeknél a tekercsrugós biztosítás nyitó ereje 550 kg. A kapatestek 4-féle művelőtesttel szerelhetők fel, ezek a kétféle keskeny véső alakú (LD), a lúdtalp formájú és a szárnyas MulchMix kapák, amelyek közül ez utóbbi nem csak kiválóan lazít, porhanyít és forgat, hanem a szármaradványok jelentős részét is bekeveri a talajba.

A Terrano GX mulcskultivátornál a hidraulikusan kiemelhető szállító kerekek a hátsó kapasor után kerültek beépítésre a vázkeretbe, ezáltal megnőtt szállításkor a gép szabadmagassága és kisebb fordulóíveken képes közlekedni. A munkamélység szabályozása vázkereten elől elhelyezett két támkeréken történik. A vonószerkezetbe beépített hidraulikus munkahenger segítségével munka közben a vonóerő 1200 kg-os átterhelésével traktor hátsó tengelyére növelhető a traktor vontatási teljesítménye és csökken a hátsó kerekek szlipje. A kultivátorkapák után a tömörítő hengersor előtt rugós egyengető-simító lapok egyengetik el a talaj felszínét, amelyet az utolsó szekcióban dolgozó szimpla, vagy dupla hengersor zár le.

A kultivátorhoz 6 féle henger választható, a talajállapot és a művelési mélység függvényében. Ezek a RingFlex, a Steel Disc, Doppel Rall Pack, a Doppel Ring Flex, Kombi packer, Steal Flex és a Roll Cut Packer. A kultivátor a másodvetésű növények vetéséhez Minidrill szórvavető berendezéssel is felszerelhető.

HORSCH Cruiser 5/6 XL könnyű szántóföldi kultivátor, új rugósszárú kapával

Az új vontatott Cruiser 5 és 6 XL sekély művelésű könnyű szántóföldi kultivátor kitölti a rést a három pontfüggesztésű modellek illetve a 10 és 12 méter széles vontatott variációk között.

A Cruiser XL a 6 gerendelyes felépítésének és a 15 cm-es kapatávolságának, illetve a 700 mm-es keretmagasságnak köszönhetően  jól bekeveri és eloszlatja a nagy mennyiségű mulcsot is kis munkamélységben átdolgozott hántott tarlón. A kultivátor 4 különböző kapavariációval szerelhető fel.

Tökéletesen alkalmas tarlóhántásra optimális szalmabekeveréssel a kombájn után, magágykészítésre, mint sekély művelésű kultivátor, mechanikus gyomirtásra, valamint tavaszi talajelőkészítésre, magágyápolásra.

Az új HORSCH rugós kapák új technológiával készülnek a nagyobb átbocsátás érdekében . A geometriájuk lehetővé tesz egy egyszerű felfelé való rugózást nagy rugóút nélkül. Ez kíméli a kapát és növeli annak az élettartamát. A rugós kapabiztosítás 150 kg-os kioldóerővel rendelkezik, így biztonságosan tartja a munkamélységet még a nehéz körülmények között is. A munkamélység egyszerűen az első támasztókerekek és a hátsó henger által szabályozható. A Cruiser 5/6 XL szállításhoz használt futóműve a kapaszekció mögött és az egyengető egység előtt helyezkedik el. A nagy méretű gumiabroncsokkal mind a közúti szállítás, mind a tábla végi fordulás egyszerűen végezhető. A futómű pozíciója úgy került kialakításra, hogy jó fordulékonyságot biztosít a földön és kényelmes vezetést nyújtson a közúton.

A vonóerő optimális kihasználásához a Cruiser XL integrált vonóerőátterheléssel rendelkezik, amely a munka során állandóan a traktor hátsó tengelyére 1.200 kg-ot terhet visz át. Ezt egyszerűen a vezérlőegység nyomógombos kapcsolása aktiválja a felemelésnél és a süllyesztésnél, további vezérlőegységek vagy munkahengerek nélkül.

HORSCH Serto 10/12 SC – az új nagy munkaszélességű pneumatikus gabonavető gép

Az Agritechnica 2017 kiállításon bemutatkozó Horsch Serto 10/12 SC pneumatikus gabonavető gép 10 és 12 méter munkaszélességben készül. A féligfüggesztett vetőgép vetőkocsiból, előtömörítő gumiabroncs hengersorból 60 vagy 72 db kéttárcsás vetőelemet hordozó összecsukható gerendelyből, valamint a magadagoló, magszállító és magszétosztó pneumatikából épül fel. A vetőcsoroszlyák a Pronto vetőgépnél bevált konstrukciók, a sortávolságuk 16,6 cm. A vetőcsoroszlyák mögött nagy átmérőjű, gumipalástú magtakaró kerekek kaptak helyet. A vetőelemek paralelogrammás felfüggesztéssel kapcsolódnak a gerendelyhez, amelyek a Maestro szemenként vető gépeknél alkalmazott erősített csapágyazással és kiváló talajfelszín követéssel rendelkeznek.

A vetőkocsi magtartályának térfogata 6000 liter, amely 50/50 %-ban osztható, amennyiben a vetés során starter műtrágyát is ki kívánnak juttatni a vetőgéppel. Ebben az esetben 3000 liter vetőmag és 3000 liter granulált (pneumatikusan szállítható) műtrágya helyezhető el a vetőkocsin. Ezen kívül egy 300 literes mikrogranulátum szóró is rendelhető a géphez. A vetőmag és a műtrágya szabályozható adagolású celláskerék és ventilátor által termelt levegő segítségével jut el a gerendelyre telepített elosztókúpokon keresztül a csoroszlyákhoz. Szállításhoz a vetőgerendely a vetőkocsi mögé hidraulikusan összecsukható és a vetőgép 3 m szélességen belül szállítható.

A HORSCH Pronto NT vetéstechnika kibővítése

A HORSCH Pronto NT sorozat új munkaszélességekkel (6, 8 és 9 m ) bővült.

Az eszköz lehetővé teszi a mulcs- és a direktvetést a már jól bevált TurboDisc dupla tárcsás csoroszlyával és egy kompakt kialakítású elől futó hullámos tárcsával együtt. A gépen a sorok távolsága 20 cm.

A 20 km /h-ig terjedő munkasebesség miatt nagy területteljesítmény érhető el. A hullámos tárcsák aprítják a szerves anyagokat és a talajt csak a vetési sorokban dolgozzák át. Ezáltal nagyon alacsony vonóerőt igényel. Különösen egy sekély talajművelésnél a hullámos tárcsa és a már bizonyított TurboDisc csoroszlya kombinációja meghatározzák a gép előnyeit. Így a talaj csak ott lesz megművelve, ahová a vetőmag le lesz helyezve. A vetési síkban finom talajt hoz létre és megnyitja a vető barázdát. A nagy magtartály (4000 l) csekély állásidőt biztosít. A szükséges súlyt a hullámos tárcsáknak és a vetőcsoroszlyáknak a kifinomult géphidraulika segítségével továbbítják. Nagyon nehéz körülmények között további 1400 kg-os súlyokat lehet a gépre szerelni. A dupla tartályos változat (5000 l) lehetővé teszi a vetőmag és műtrágya ( G & F rendszer ) egyidejű alkalmazását. Ezenkívül egy mikrogranulátum egység áll még rendelkezésre egy további komponens szállítására. A mikrogranulálátum egység mind a dupla, mind az egytartályos változattal kombinálható. Legfeljebb három komponens (vetőmag, műtrágya, mikrogranulátum) adagolható ki egy műveletben.

HORSCH Avatar SD – direktvetőgép már 3 méteres munkaszélességben is

Az Avatar 3 és 4 SD egy kompakt egymenetes magágykészítő és vetőgép összeépítés, amely ideális sűrű sortávolságú növények direktvetéshez vagy a köztes növények vetéséhez.

A jó tapasztalatokkal rendelkező Avatar 6-12 SD és SW után most már a 3 és 4 méteres munkaszélességű változatok is elérhetőek. Az Avatar így az egytárcsás támasztó görgős vetőcsoroszlya rendszerrel is optimálisan alkalmazható direktvetésre. A 350 kg-ig terjedő csoroszlyanyomás biztonságos talajba hatolást biztosít. A mélységszabályozó görgő közvetlenül a csoroszlyán található. Ez biztosítja, hogy a csoroszlya mindig azonos vetési mélységet tartson egyenetlen talajon is. A nyomógörgő beágyazza a magot, és a záróhenger pedig betakarja a magot talajjal.

A 2 gerendelyes konstrukciónak köszönhetően a 16,7 cm-es sortávolság ellenére, a vetőgép eltömődésmentesen működik. A gazdálkodó számára ez nagy üzembiztonságot jelent, még a nagytömegű szármaradvánnyal borított területeken és az intenzív köztes növények esetében is.

A nagy átmérőjű futóműkerekek a vetőcsoroszlyák mögött megakadályozzák a nemkívánatos visszatömörítését a magágynak és biztosítják a biztonságos közlekedést közúton.

Nagyon kötött talajviszonyok mellett további súlyokat lehet ráépíteni a vetőbarázdák biztonságos kialakításához és a vetőmag beágyazásához.

A magtartályának térfogata 3.800 l. A dupla (osztott) tartályos változaté pedig 5000 literes, amely vetőmaggal és műtrágyával (G & F) egyszerre alkalmazható. Ezenkívül egy mikrogranulátum egység is rendelkezésre áll még egy további komponens kijuttatására. A mikrogranulálátum egység kombinálható a duplatartályos illetve az egytartályos változattal is. Legfeljebb három komponens (vetőmag, műtrágya, mikrogranulátum) adagolható ki egy műveletben.

A gép vezérlése és felügyelete egy szabványos ISOBUS terminálon keresztül történik.

HORSCH Express 4 KR vetőgép forgóboronával és partner FT fronttartállyal

A HORSCH Express KR 4 három pont függesztésű vetőgép forgóboronával már 4 méteres munkaszélességben, összecsukható változatban is elérhető a Partner FT frontfüggesztésű magtartállyal kiegészülve.

Az Express 4 KR a merev gerendelyes változat mellett most már összecsukható változatban is rendelkezésre áll, mely max. 3 méter szállítási szélességgel rendelkezik. Az Express KR 4 a HORSCH univerzális vetőgép függesztett kivitelben - a már bizonyított TurboDisc duplatárcsás csoroszlyákkal felszerelve - Kredo forgóboronával kombinálva új megoldást kínál. A 4 KR választhatóan trapéz gyűrűs hengerrel vagy tüskés hengerrel szerelhető fel. A forgóborona 14 boronafoga tökéletes magágyat biztosít a legnehezebb körülmények között is. A munkasebessége akár 13 km / h lehet. Az összecsukható verziónál is egyszerű és gyors gépbeállítás lehetséges, mint pl: a magágy és vetési mélységé.

Az optimális súlyeloszlás érdekében az összecsukható Express KR 4 az 1.600 literes Partner FT fronttartállyal kombinálható. A frontfüggesztésű Partner FT kompakt kialakítása jó kilátást tesz lehetővé traktorból előre. Ugyanakkor a feltöltés is jól kivitelezhető homlok- vagy teleszkópos rakodóval. Az opcionálisan rendelkezésre álló kiegészítő pótsúlyokkal a Partner FT (700 kg üres súly) további 360 kg pótsúllyal terhelhető. A traktor így optimálisan kiegyensúlyozott akkor is, ha a fronttartály üres. Az optimális talajvédelemhez és visszatömörítéshez a fronttartályhoz különböző előtömörítő (Packer) is rendelhető, a pótsúly helyett. Választható egy 280 kg súlyú RollPack henger, vagy 230 kg-os gumikerekes henger.

Az adagolónál levő elektronikus féloldali lezárással lehetséges az átfedések csökkentése a vetés során.

A SectionControllal kombinálva a vetés során automatikus féloldali lezárás is megoldható GPS által vezérelve.

Az új HORSCH SectionControl elosztó torony, a RowControl - új szintű pontosság a soronkénti elzárásban

A 2017-es Agritechnicán bemutatásra kerül az új SectionControl elosztó torony, a RowControl soronkénti elzárással az univerzális vetéstechnikáknál, mint például a Pronto vagy Express család esetében. Ez azt jelenti, hogy az átfedések és az ablakos vetés már a múlté. Vetőmagot, műtrágyát és a mikrogranulátumot takarít meg. A sávokat pontosan lehet vetni anélkül, hogy átfedések lennének, ezzel egy magas állománysűrűséget lehet elérni. A sorelzárás mindegyik sorban bekapcsolható, így a nyomtávolság és -szélesség egymástól függetlenül megvalósítható.

A HORSCH RowControl elosztó tornyot a kifinomult vető- és légáram jellemzi. Képes soronként  elzárni és ezáltal nem befolyásolja a gépen a keresztirányú eloszlást.

A gyakorlatban azonban a használat függvényében ésszerű az egyes sorokat  kis csoportokba rendezni. Az elosztó torony fejlesztésével a HORSCH továbbra is követi az utat az egyszerűen kezelhető vetési pontosság tovább növelésében.

2018-ban a Pronto DC első modelljei elérhetők a RowControl elosztó tornyával.

HORSCH Leeb GS vontatott szántóföldi permetező - A permetezés technológia új generációja rozsdamentes acél tartállyal

Csak néhány permetezőgép tekint vissza olyan hosszú előéletre, mint a HORSCH Leeb GS. Ez minden bizonnyal a rozsdamentes acéltartály és a kiváló BoomControl Pro vezérlés bizonyított koncepciójának köszönhető.

A permetezőgép új generációja rendkívüli változatosságot mutat a felszereltségben és a konfigurációban egyaránt. Így a ügyfelek igényeinek megfelelően különböző változatok opcionálhatóak, úgy mint az ECO (gazdaságos), a CCS (folyamatos tisztító rendszer) és a CCS Pro (távvezérelhető). Az új és innovatív HORSCH szoftver és elektronika egyszerű ISOBUS kiszolgálást tesz lehetővé.

A permetezőgép 6,000, 7,000 és 8,000 literes rozsdamentes acéltartállyal készül a könnyű és gyors tisztítás érdekében. Az Eco felszereltségű változat a szívó- és nyomóoldalon mechanikus szelepekkel, elektromos tartályszintjelzővel és dugattyús membránszivattyúval rendelkezik.

A CCS felszereltségű a szívó- és nyomóoldalon mechanikus szelepekkel, elektromos tartályszintjelzővel és egy folyamatos belső tisztító rendszerrel készül. A CCS Pro felszereltségű pedig egy modern elektronikus vezérlést tartalmaz, továbbá a szívó- és nyomóoldal elektromos szelepekkel rendelkezik a komfortosabb működtetéshez. Ezenkívül a CCS Pro számos tisztítási programot is tartalmaz, például kerettisztítás, amely könnyen vezérelhető a traktor vezetőfülkéjéből.

A Leeb GS-re jellemzőek továbbá a minimalizált tömlőhosszak és minimális maradékmennyiség, illetve egy optimális szerelvény és elosztó rendszer elrendezés is.

A 3"-os szerelvényekkel szerelt, nagyteljesítményű rozsdamentes vegyszerbemosóval, egy 3"-os centrifugál szivattyú (mint permetezőszivattyú) 1.000 l/perc teljesítménnyel és egy további dugattyús membránszivattyú, a felszívás támogatásához és a folyamatos belső tisztításhoz (csak CCS-nél és a CCS Pro-nál).

A permetezőkeret szélessége 18 m és 42 m között választható meg, 6-tól 42-ig terjedő szakaszolással és a keretvezérlés is egy a szabadalmaztatott és díjnyertes vezérlések közül szintén opcionálható, mint a BoomControl ECO / Pro és Pro Plus.

A gyors és aktív BoomControl vezérlésnek és a 25 cm-es fúvóka osztásúak köszönhetően, egy csekély célfelülettől való távolságra való kijuttatás is lehetséges, nagy sebesség mellett is. Az elsodródás kockázatát az alacsony célfelület távolság csökkentheti. Tizenkét különböző fúvóka-konfiguráció áll az ügyfelek rendelkezésére.

A fenéklemez, a 85 cm-es hasmagasság és egy hidraulikus támasztóláb az alapfelszereltség része. Az opcionális féltengelykormányzás pontos traktor nyomkövetést biztosít, amelyet a tengelyre szerelt giroszkóp vezérel. A légrugós szintszabályzott tengely és a nyomtáv 1,80 m és 2,25 m közötti változtathatósága mellett a speciális nyomtávok is rendelkezésre állnak.

HORSCH Leeb LT Eco – egy gazdaságos felszereltségű vontatott permetező változat

Az Agritechnica-n látható lesz a HORSCH Leeb LT szántóföldi permetezőgépnek egy ECO felszereltségű változata is. Az LT sorozat 4000-6000 literes műanyag tartályával és ECO felszereltségével a már ismert CCS (Continuous Cleaning System) és CCS Pro rendszerek mellett kerül a piacra.

Az ECO alapfelszereltségben a gépnek van egy 400 literes dugattyús-membránszivattyúja, amely biztosítja a permetezőgép vízellátását is. A dugattyús membránszivattyú kardántengely által hajtott. A vízkörök működtetéséhez kézzel vezérelt csapok állnak rendelkezésre mind a szívóoldalon, mind a nyomóoldalon. Az ECO felszereltségű változattal így a vontatott Leeb permetezőgép portfólió szélesebb lett.

HORSCH ATP Control intelligens és automatikus guminyomás szabályozás a növényvédő gépeken

A talajvédelem és a hatékony növényvédelem harmonikus együttműködése a HORSCH ATP (Adaptive Tire Pressure Control) feladata. A mindenkori növényvédelem az optimális időjárási viszonyok mellett időnként kedvezőtlen (nedves, elázott) talajviszonyok között zajlik - ez a jelenlegi tartályméretek esetében kihívást jelenthet a talajtömörítés szempontjából.

A megoldás a növényvédelemnél a gumiabroncsok változtatható nyomásában rejlik különböző sebességeknél közúton vagy a szántóföldön a tartály feltöltöttségi szintjétől függően.

Mind a szántóföldön, mind az közúton lévő nyomáskülönbségek a tartályszinttől függően különböző talajnyomást eredményeznek, hogy ezáltal elkerüljék a mély keréknyomokat a területen és biztosítsák a magas szintű közúti biztonságot.

Az új ATP vezérlőrendszer lehetővé teszi a permetezőgép gumiabroncsok nyomásának automatikus vezérlését ISOBUS-terminálon keresztül, a tartály feltöltöttségi szintjének függvényében és a közúti közlekedés illetve a szántóföldi munka paraméterei szerint. Így minden vezetési helyzetben a gumiabroncs-belső nyomását egyaránt optimalizálva, automatikusan és egyszerűen szabályozza a kerekek felfekvő felületét a szántóföldön és az közúton is.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!