Mit tudnak az Amazone intellignes munkagépek? – Fókuszban az AMATRON 3 vezérlőkészülék (x)

Agro Napló
A hatékonyság érdekében döntő, hogy növeljük a terméshozamokat, és tovább csökkentsük az üzemvitelhez szükséges létesítmények és berendezések költségeit, valamint a bérköltségeket. Az AMAZONE ehhez a sok éven át folytatott szántóföldi kísérletek, a mezőgazdákkal, a tudomány és a tanácsadás képviselőivel folytatott eszmecserék alapján kifejlesztette költségcsökkentő koncepcióját, amely több termés, kevesebb üzemanyag és kevesebb munkaidő elérésének lehetőségeit kínálja. Ehhez az „intelligens növénytermesztés” minden területén a gépeik rendelkezésre állnak. Sorozatunk tizenharmadik részében az AMATRON 3 vezérlőkészüléket mutatjuk be.

Az AMAZONE egy több gépet átfogó AMATRON 3 kezelőterminált fejlesztett ki, amely lehetővé teszi vetőgépek, műtrágyaszórók és szántóföldi permetezőgépek optimális mennyiségi szabályozását és ellenőrzését. Minden adódó szituációhoz ki tudja választani az eszköz- vagy GPS-nézetet. Teljes mértékben kompatibilis az AMATRON+-szal és az ISOBUS-os gépekkel is, hidat képezve a nem ISOBUS-os és az ISOBUS-os rendszerek között.

Növényvédelem

Az AMAZONE UF függesztett, illetve UG és UX vontatott szántóföldi permetezőgépek esetén az AMATRON 3 készülék az armatúra és szórókeret-funkciók kezelése mellett lehetővé teszi az előzetesen megadott kiszórási mennyiség (l/ha) teljesen automatikus szabályozását is. A kiszórási mennyiséget a megadott érték szerint gyorsan és pontosan módosítja.

Műtrágyaszórási technológia

Az AMATRON 3 készülék segítségével elektrohidraulikusan vezérelhető pl. elektronikus Comfort csomaggal felszerelt AMAZONE ZA-M műtrágyaszórók esetén a Limiter szóráshatároló, és a szórásmennyiség haladási sebességtől függő szabályozása érdekében a hidraulikus elzáró tolózárak nyitása, illetve zárása.

Vetéstechnika

Az AMAZONE vetőgépek esetén az AMATRON 3 készülék hivatott az elektronikus művelőút-kapcsolásra. A vetési mennyiséget ebben az esetben szabadon választható lépésekben módosíthatja. A vontatott Cirrus vetőgép esetén a széleskörű elektrohidraulikus funkciók, mint a vetési mélység vagy a talajművelés intenzitásának szabályozására az AMATRON 3 készülék szolgál.

Az AMATRON 3 VGA-kijelzővel rendelkezik a szép színek és tükröződésmentes megjelenítés érdekében. Természetesen a képernyő és a gombok háttérvilágítással rendelkeznek a legmagasabb ergonómiai szinteket is kielégítve szürkületben és sötétségben egyaránt.

GPS-Switch

A GPS-Switch az automatizált forduló- és szakaszolókapcsolás műtrágyaszórókhoz és permetezőgépekhez. Ez az új GPS alapú fedélzeti számítógépes rendszer automatizálja a gép helyzetpontos kapcsolását a fordulókban, valamint kinyúló és ék alakú területeken. Figyelembe veszi a munkaszélességet és a keretszakaszok elrendezését. A szántóföld első bejárásakor a berendezés elvégzi a szántóföld határainak rögzítését, ezután minden automatikusan működik.

Előnyei:

 • Nagy, kontrasztos grafikus kijelző
 • Egykezes vezérlés a munkavégzés közben
 • Optimális összhang a géppel
 • Szériafelszereltségű csatlakoztatási lehetőség a különféle GPS terminálokhoz
 • Csatlakoztatási lehetőség az érzékelőrendszerekhez

GPS-Track

A GPS-Track párhuzamos nyomkövető rendszer rendkívüli mértékben megkönnyíti a szántóföldön való tájékozódást.

GPS-Maps

A kiegészítő modul alkalmazási kártyákkal, GPS-re alapozott, shape formátumú feldolgozást tesz lehetővé. Mind AMABUS, mind pedig ISOBUS rendszerű üzemmódban.

Az AMATRON 3 kezelőterminál a következő funkciókkal rendelkezik:

 • ISOBUS kommunikációs rendszerű gépek kezelése
 • AMABUS rendszerű gépek kezelése
 • Feladatkezelés (Task Controller) a dokumentációhoz
 • Szántóföldi adatok importálása/exportálása pendrive-val
 • GPS-Switch automatikus szakaszolókapcsolás (opcionális)
 • GPS-Track párhuzamos haladást segítő sorvezető (opcionális)
 • Opcionális külső fényoszlopos kijelző GPS-Track párhuzamos haladást segítő sorvezetőhöz
 • GPS-Maps alkalmazási kártyák modul (opcionális)
 • ASD számítógépes csatlakozófelület soros kommunikációhoz, pl. N érzékelőkhöz
 • Traktor ECU funkció

További információ: www.amazone.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!