Agrifac Condor és ami mögötte van

Agro Napló
A piacon egyre több önjáró permetezővel találkozhatunk, ami annak köszönhető, hogy a légi permetezés szigorodó szabályozásai miatt a helikopteres vagy repülőgépes növényvédelmi munkák kezdenek visszaszorulni. A vontatott permetező és traktor gépkapcsolat esetében a traktor alacsony hasmagassága a szűk keresztmetszet, így az már nem alkalmas arra, hogy egy kukorica vagy napraforgó állománykezelését hatékonyan el tudjuk végezni. Itt lépnek a képbe az önjáró permetezőgépek, amelyek között találunk alacsonyabb és magasabb hasmagassággal rendelkező gépeket is.

Egy alacsonyabb (pl. 110 cm) hasmagasságú gép már egy napraforgó-deszikkálási munkában nem tud részt venni. Az igazán hatékony önjáró gépek azok, amelyekkel 180 cm vagy akár 200 cm-es hasmagassággal rendelkeznek, így nem okoz nekik problémát a magas állományban végzett permetezés sem.

A földterületek elaprózódása és elhelyezkedése miatt nem ritka az sem, hogy több kilométert is kell vonulni egy permetezővel, hogy a következő táblán folytathassuk a permetezést. Napjainkban egyre több jármű van az úton, így fontos szempont az is, hogy a mezőgazdasági gépek is biztonságosan tudjanak részt venni a közlekedésben, ez viszont feladja a leckét a permetezőgép gyártóknak. Felmerül a kérdés, hogy magas vagy kompakt gépet kíván-e a piac? Természetesen az elvárás az, hogy mindkettő, hiszen így nem kell kompromisszumokat kötni sem a munkában, sem a közúti vonulás során. Erre a felvetésre a megoldás a hidraulikusan állítható hasmagasság, amely kint a permetezéskor magasra emeli a gépet, hogy a kultúra felett „repülhessen” viszont a közúton kezelhető közlekedési méretekkel vegyen részt a forgalomban.

Az Axiál Kft. termékpalettáján 2012 óta található meg egy holland gyártó önjáró permetezője, ez pedig nem más, mint az Agrifac Condor. Ez a gép maximálisan kielégíti a jelenlegi piaci elvárásokat, mindamellett egy letisztult és áttekinthető gépkezelést biztosít használója részére. Mégis miben más a piacon található többi géphez képest? Mi az, amit a gyár kifejezetten az önjáró permetezők igénybevételére tervezett meg? Hiszen tudjuk, hogy egy vontatott és egy önjáró permetező más erőhatásoknak van kitéve a munka során, így gépre specifikált megoldásokra van szükség.

ALVÁZ

Az egyik, ha nem a legfontosabb eleme egy önjáró permetezőnek, hiszen ez adja az alapját a gépnek, itt kap helyet a futómű és erre épül fel a tartály, a keret és minden egyéb részegység. Az Agrifac Condor egy kifejezetten önjáró permetezőnek készült, úgynevezett „lengőkaros” alvázzal van szerelve. A gyár a StabiloPlus névvel illette, ami talán az idegen nyelv ismerete nélkül is sugallja a lényeget, hogy stabil. A stabilitás nagyon fontos, hiszen több tonnányi súlyt kell hordoznia, mindezt akár 200 cm magasan. Ha ezt a funkciót egy merev alvázzal próbáljuk megoldani, akkor a talaj­egyenetlenségből adódó káros mozgások nagy része átkerül a keretre, ami rontja a keret stabilitását és a hatékony munkavégzést.

A „lengőkaros” kialakításnak köszönhetően a jobb és bal oldal egymástól függetlenül tud mozogni. Oldalanként a mérleghinta elvén, egy központi rögzítés körül tud elbillenni a „C” betűre hasonlító alvázrész, így javítva a permetező terepjáró képességét. Számos olyan akadály adódhat a permetezés során, ami nem egy rosszul elvégzett talajmunka hibájából adódik, ilyen lehet pl. a lineáros öntözési rendszereknél a keréknyom, de lehet egy vaddisznó által kitúrt rész is. Ezekben az esetekben nagyon sok múlik a futóművön és az alvázon, hogyan tudja kezelni ezeket a helyzeteket.

Egy önjáró gép esetében elvárás az is, hogy többféle nyomtávállítási lehetőséggel rendelkezzen, illeszkedve az akár meglévő technológiához. Az Agrifacnál a nyomtávállítást kényelmesen, és ami nagyon fontos, hogy fokozatmentesen lehet a fülkéből vezérelni, és akár centiméter pontosan beállíthatjuk a kívánt nyomtávszélességet 190 és 265 cm vagy 225 és 300 cm között. Így a kapás növények csatlakozó sorainak lekövetése sem fog problémát okozni, még akkor sem, ha nem GPS technológiával történt a vetés. A gép hasmagasságát két lépcsőben lehet állítani, így ha az állomány nem indokolja a teljes hasmagasságot (200 cm), viszont az alapbeállítások alacsonynak bizonyulnak (135 cm), egy optimális köztes értékkel dolgozhatunk.

SZÓRÓKERET

A permetezés hatékonysága nagyban múlik a szórókeret kialakításán, stabilitásán. Az Agrifacnál erre különös hangsúlyt fektettek és egy olyan robusztus és stabil keretet építettek a permetezőre, ami a méretei ellenére rendkívül gyorsan tud reagálni a különböző helyzetekre. Egy ultrahangos keret radar technológiával kiegészítve mentesíthetjük a gépkezelőt, a rendszer saját maga tudja szabályozni a szórókeret magasságát a növénykultúra magasságához vagy a talajszinthez viszonyítva. A keret megtervezésekor a célkitűzés a nagy munkasebességű permetezés volt, mindezt hosszú élettartammal párosítva. A központi inga felfüggesztésnek köszönhetően a keret stabil marad és nincsenek káros kilengések.

A munkahengerek segítségével a jobb és bal oldal egymástól függetlenül is dönthető, mozgatható, így akár pozitív, akár negatív irányú mozgásra is képes, tökéletesen lekopírozva a felszínt. A keret rendkívüli felfüggesztése lehetővé teszi, hogy akár 52 m széles szórókerettel is rendelhető a gép. Ez a szinte már elképzelhetetlenül széles keret is összecsukódik annyira, hogy a gép biztonságosan tudjon közlekedni a közúton is.

A mérnökök nem csak a hatalmas, egybefüggő területtel rendelkező gazdálkodókra gondoltak, így szinte minden keretméret kategóriában van másodlagos munkaszélesség, amelyet a szélső kerettagok becsukásával érhetünk el. Ennek köszönhetően az előbb említett 52 m-es keret esetében is tudunk dolgozni akár 25 m-rel is, a szélső részek becsukásával.

A GPS megjelenése óta rohamléptekben jelennek meg az újabb és újabb megoldások. A permetezéstechnikában nemcsak az automata kormányzási rendszerek jelentek meg, hanem a szórókeret szakaszainak GPS alapú vezérlése is. Az Agrifacnál általánosan elmondható, hogy a legnagyobb szakasz mérete 3 m, a következő lépcső 1,5 m, de akár kérhető az egyedi, fúvókánkénti vezérlés is.

Összegezve, az önjáró permetezők egyre nagyobb szerepet kapnak a növényvédelemben, így érdemes nyitott szemmel járni a piacon és figyelni a gépek apróbb részleteire is.

A cikk szerzője: AXIÁL Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Horsch LEEB AX

Horsch LEEB AX

A növényvédelem egyre érdekesebb lesz! Azt mindenki tapasztalja, hogy a növényvédő szerek portfóliója egyre kisebb. Ez azt jelenti, hogy a megmaradt s...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!