2016: Nőtt az EU takarmánygyártása

Agro Napló
2016-ban, az EU-28 országa összesen 155,4 millió tonna takarmányt állított elő, ami 0,4%-kal több mint a 2015-ben gyártott mennyiség. Ez a FEFAC-tagok adatainak összesítéséből derült ki.

Az EU-28 (Görögország, Málta és Luxemburg kivételével) adatai azt mutatják, hogy a baromfitápgyártás 2%-kal nőtt, míg a sertéstakarmányok 1%-kal csökkentek, a szarvasmarha takarmányok gyártása pedig stabil maradt. A sertéstakarmányoknál 2 évig tartó mérsékelt növekedés után a termelés 2016-ban 1%-kal csökkent. Ezt részben az afrikai sertéspestis kelet-európai megjelenésének hatásai magyarázhatják, amelyek súlyosan mérsékelték a sertéshús előállítását ebben a régióban, de közrejátszott a sertéshús alacsony piaci ára 2016 első felében, valamint a takarmány alapú gabonafélék nagy mennyisége és alacsony ára miatt az állattartó farmok maguk állították elő takarmányaikat.

Forrás: Fefac

Ellentmondásos a kép a szarvasmarha-takarmányok esetében!

A kép rendkívül ellentmondásos országonként egész Európában a szarvasmarha takarmányoknál. Hollandiában és Lengyelországban több mint 8%-kal nőtt az előállított szarvasmarha-takarmányok mennyisége, míg Franciaországban ez ellentétes irányba mozdult el, ami tükrözi a tejtermelési kvóták eltörlését követő eltérő nemzeti tejtermelési folyamatokat. Végül, a madárinfluenza számos európai baromfitermelő területet sújtó járvány ellenére a baromfitakarmányok termelése meglehetősen jól teljesített 2016-ban, és megerősítette az EU ipari keveréktakarmány gyártásában vezető pozícióját, jóval megelőzve a sertéstakarmányokat.

Növekedés Lengyelországnak, csökkenés Franciaország számára

Lengyelország harmadik éve az egyik legjobban teljesítő ország, amelynek éves növekedése +4,7% volt, amelyet a baromfitakarmányok iránti kereslet erősödése okozott (+6%), így Lengyelország az EU legnagyobb baromfitermelő országává vált, de a szarvasmarha-takarmányok gyártása is 8%-kal nőtt. A többi nagy EU-s takarmánytermelő ország között Olaszország, Hollandia és Spanyolország pozitív eredményt ért el (+ 1,0/1,5%), míg Németország stabil maradt. Franciaország termelése minden szegmensben 3-4%-kal esett vissza, ezek a változások a tejtermék előállítás csökkenése a tejkvóták eltörlése után és a madárinfluenza hatásának különösen Dél-Franciaországra gyakorolt hatása miatt következtek be. Franciaország azonban a teljes összetett takarmánytermelés tekintetében harmadik helyen áll, bár a második Spanyolország mögött lemaradása jelentősen nőtt. Németország továbbra is vezeti az EU takarmánytermelését.

Kissé kevesebb takarmány-előállítás az előrejelzés 2017-re

A Fefac piaci szakértői viszonylag óvatosak az ipari takarmánykeverékek gyártása terén 2017-re. A tejágazatnak továbbra is vissza kell térnie a súlyos tejárválságból, ami valószínűleg negatívan befolyásolja a tejelő állományt 2017-ben, ugyanakkor a környezetvédelmi kritériumoknak megfelelő nemzeti kiigazítások is szerepet fognak játszani. Ezek a fejlemények a szarvasmarha-
takarmányok termelésének 0,5%-os csökkentését eredményezhetik. A sertés-előállítás várható stabilizálódása miatt Európában a sertéstakarmányok iránti kereslet mérsékelt csökkenését idézheti elő (–1%). A baromfi exportját továbbra is befolyásolja a madárinfluenza, ami nyomást gyakorol az uniós baromfihús termelésre, így a takarmányszegmensre (+0%). Összességében ez az összetett takarmánytermelés 0,5%-os csökkenését eredményezné 2017-ben, a 2016-os évhez képest. Számos paraméter nyilvánvalóan befolyásolja ezt a kilátást. A madárinfluenza és az afrikai sertéspestis terjedése meghatározó lesz, különösen az EU-s exportkapacitások megőrzésének szempontjából.

Forrás: Fefac, Editor: Emmy Koeleman, All About Feed & Dairy Global, 2017.06.16.

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!