Ha jó döntéseket hozunk, szélsőséges helyzetekben is van eredménye a gazdálkodásnak

Agro Napló
Ilyen összefüggésben is tárgyalhatjuk a csávázási technológia kérdését akár egy optimális tőszámot előirányzó precíziós gazdálkodás során, amikor is a siker alapját teremthetjük meg azzal, ha a növényi élet kezdőlépéseit tudatosan irányítjuk. Egy hosszú távon gondolkodó vállalat, mint az Arysta nagy hangsúlyt fektet a vetőmag védelmére, az idei rádpusztai rendezvényük az egyéb témák - mint a biostimulátorok gyakorlati alkalmazása vagy az állományszárítás - mellett többek között erre világított rá.
Véglesi János

Három évvel ezelőtt a Platform felvásárolta az Agriphar, a Chemtura és Arysta cégeket, amely azt eredményezte, hogy a továbbiakban Arysta LifeScience néven futó óriáscég közel száz termékkel képes kiszolgálni a növényvédő szerek és bio­stimulátorok  piacát. A világranglistán 10., Európában és hazánkban a 7. helyen álló cég hazai leányvállalatának értékesítése a tavalyi esztendőben 9%-kal meghaladta az előző évit, köszönhetően a széles paletta, a kutatás-fejlesztés és a kollégáik által képviselt szaktudás sikeres ötvözetének –értékelte az elmúlt időszakot Véglesi János kereskedelmi és marketingvezető.

Csávázás

Vados Csaba

„Hatékony, alacsony befektetést igénylő metódus, minimális szermaradékot produkálva” – egy korábbi előadás vezérmondata kellőképpen összefoglalja a csávázás felé támasztott termelői és fenntarthatósági követelményeket.

 Hosszú évek óta foglalkozik az Arys­ta fejlesztése azzal, hogy a megszokott csávázási technológiát e kritériumoknak megfelelően tökéletesítse, a növények, a felhasználó és a környezet számára kedvezőbbé tegye – hangsúlyozta Vados Csaba termékfelelős.  A magyar piacon egyedülálló, jóval kisebb környezeti terhelést biztosító ME technológiának köszönhetően mindez megvalósulni látszik. Az Arysta szabadalmának legfontosabb jellemzője, hogy a diszpergált részecskék olyan kis méretűek, hogy a vízben oldódó és nem oldódó alkotórészek vizuálisan homogén és átlátszó folyadékot eredményeznek.

Ebből kifolyólag óriási felületnövekedés, egyenletesebb fedettség és jobb felszívódás, pontos adagolhatóság következik, továbbá nincs leporlás és tiszta marad a csávázógép. Ezt a jövőbe mutató technológiát jelenleg két készítményük fémjelzi:

Az Európa szinten kedvelt Rancona 15 ME  kitűnik a mezőnyből a porüszög és a különböző fuzárium fajok elleni hatásával. A formulációnak köszönhetően kiváló kontakt hatása van, de könnyen és gyorsan fel is szívódik, így a mélyben meghúzódó, embriót támadó micéliumok ellen is hatásos védelmet kínál. A készítmény ár-érték arányának köszönhetően jó választás lehet az árérzékeny felhasználók számára is.

Korlátozás nélkül alkalmazható az AKG programok minden előírás csoportjában ugyanúgy, mint a kombinált hatóanyagúban az unikális formulációjú magas koncentrációjú készítmény, a Rancoma i-MIX.

A Signal 300 ES rovarölő csávázószerük a csócsároló lárvája és más talajlakó kártevők, pl. drótférgek, pajorok ellen biztosít hatékony védelmet. Jó szolgálatot tesz a készítmény ott, ahol kalászos kalászost követ, egy állománykezelésnél jóval hatékonyabb és – ami igen fontos – jóval olcsóbb megoldást kínál.

Két, egymásra szinergista hatással bíró hatóanyag magas koncentrációjának köszönhetően biztosít dupla védelmet a világ vezető csávázószere, a Vitavax 2000.
A készítmény csírázást serkentő hatása (karboxin hatás) szélsőséges helyzetben van segítségünkre, akár túl mélyre vagy sekélyre vetettünk, netán szélsőségesen száraz vagy nedves, túl meleg, vagy túl hideg magágyba juttattuk a vetőmagot.

Röviden a biostimulátorokról

Vitéz Péter

A biostimulátorok piacán töretlenül menetel az Arysta és meghatározó szereplőjévé vált eme input kategóriának a hazai piacon is, amelyhez  jó alapot biztosít az egyedülálló gyártástechnológia, a több mint 40 éves kutató-fejlesztői múlttal bíró vállalat szakmai és tudományos háttere, valamint a termékeinek közismerten kiváló minősége. Ezek a készítmények – név szerint az Aminoplant, az Atonik, a Forthial, a Goemar BM 86, vagy a Multoleo – fokozzák a növény tél utáni regenerációját, növelik az alapvető biokémiai és fiziológiai folyamatokat és erősítik a növény stresszel szembeni ellenálló képességét. Gyakorlati alkalmazásukról, hatásmódjukról és a látványos kísérleti eredményekről Vitéz Péter termékfelelős számolt be részletesen.

Állományszárítás MIKOR-MIVEL-HOGYAN?

 

Szalai Attila

Amikor a termés egyöntetű beérése nem biztosítható másképpen, ha a betakarítandó növényállomány nem homogén, vagy a terület felgyomosodott, netán a kórokozók által erősen fertőzött az állomány, illetve az utóvetemény számára kell a területet felszabadítani, indokolt az állomány szárítása.  Szalai Attila területi képviselő rámutatott, indokolttá teheti az időzített, korai betakarítást a terménypiaci helyzet alakulása, vagy egyes növények esetében (pl. kukorica) a szárítási költség megtakarítása is.

  

Az Arysta technológiai csomag ajánlatai borsó, repce, szója és napraforgó veszteségmentes betakarítására nyújtanak megoldásokat tiszta vagy felgyomosodott állományok esetén egyaránt.

Gyommentes repcében, borsóban, szójában az Elastiq Ultra + Silwet Star csomag alkalmazása 3-4 héttel a tervezett betakarítás előtt ajánlott. Az Elastiq Ultra rugalmas, félig áteresztő réteget képez a becők, hüvelyek felületén, amely nem engedi felnyílni azokat, még erős mechanikai hatásra sem. Így minimális lesz a pergési veszteség.

Évelő gyomokkal erősen fertőzött területekre ajánlják a Kapazin + Elastiq Ultra készítményeik együttes kijuttatását akkor, ha a tervezett betakarításig kb. 10–14 nap van hátra. A Kapazin ebben az esetben a repceállomány kíméletes érésgyorsítása mellett gyomirtó hatását is kifejti, amely évelő gyomnövények esetén akár több évre is vonatkozhat. A kezelést akkor kell elvégezni, amikor a becőszint középeső harmadában a magvak legalább 60%-a barna színű.

A Sunflex 40 EC + Elastiq Ultra kombinációt abban az esetben célszerű választani, ha a tervezett betakarításig kb. 7–10 nap van hátra és a kezelendő terület egynyári gyomnövényekkel közepes mértékben fertőzött. A kombináció kijuttatását akkor kell elvégezni, amikor a becők 75–80%-a aranybarna, a bennük lévő magok már barnák és kimorzsolhatók.

Gyors hatáskifejtést ígér a Solaris + Elastiq Ultra tankkombináció, különösen abban az esetben alkalmazzuk, ha a kezelt terület növényállományát minél hamarabb (kezeléstől számított 5–7 nap) be szeretnénk takarítani, vagy ha a területen előforduló gyomnövények a betakarítást akadályoznák. A kezelés optimális időpontja akkor van, amikor a becőkben lévő magok már barna színűek, kimorzsolhatók, nedvességtartamuk pedig 35–40%-os. Napraforgó esetén a kezelés csökkenti a kaszatok és tányérok visszanedvesedését, ezáltal minimalizálja a pergési veszteséget.

(A rendezvény társrendezői a Rapool Hungária Kft. és a Bunge Zrt. voltak)

-ga-

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Intenzívebb fejlődés Ympact®-tal

Intenzívebb fejlődés Ympact®-tal

A Corteva™ Agriscience növekedést serkentő csávázó szerei, már a vetéstől komplex módon segítik a növények kelését és korai fejlődését. A termékek ger...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?