A CLAAS új teszt- és vizsgaközpontot épít (x)

Agro Napló
A CLAAS a harsewinkeli központjában új épületeket épít, amikkel erőteljesen fejleszti az új mezőgazdasági gépek tesztelési és vizsgálati kapacitásait. Az új létesítmények 2018 őszi megnyitásáig még több mint 15 millió eurót fektetnek be.

„Az új vizsgaközpontnak köszönhetően a kísérleti laborokat összevonhatjuk Harsewinkelben, a központunkban, ezen kívül bővítjük kapacitásunkat is, így a vizsgálatok az aratási időszaktól még inkább függetlenné válhatnak.“ nyilatkozta Oliver Westphal, a CLAAS Hitelesítési vezetője. A vizsgaközpontban az aratás közben világszerte előforduló legkülönfélébb körülményeket tudják szimulálni, illetve később annyiszor megismételni és ugyanazokat a körülményeket újra létrehozni, ahányszor akarják és szükség van rá.  Ezek a szimulációk segítenek a mérnököknek abban, hogy a gépek teljesítőképességét és megbízhatóságát időben, még a tervezési szakaszban megállapíthassák.

Az új központban kombájnok, silózók és traktorok részegységeit tudják vizsgálni. „Mi kizárólag gépeink részegységeinek funkcióit és tartósságát teszteljük, melyek amellett, hogy mindig összetettebbek, egyre több törvényi előírásnak kell megfelelniük.” mondja Westphal. „A gépen átfolyó anyagáramot nem itt vizsgáljuk, erre van egy másik vizsgaállomásunk.”

Az új teszt- és vizsgaközpont a legújabb technikákkal lesz ellátva. „A dízelmotorok szimulálására 300 kilowatt erősségű elektromeghajtást alkalmazunk a meghajtási részegységek vizsgálatához.” egészíti ki Ulrich Elfers, az építés projektvezetője. Az új Teszt- és vizsgaközpont energiahatékonyság szempontjából is megfelel majd a legújabb normáknak. Így, a tesztberendezésekből történő hővisszanyerés miatt, télen nem lesz szükség a hagyományos fűtésrendszerekre sem. Nyáron a hűtést egy vízhűtéses rendszerrel oldják majd meg, amely egy központi hőcserélőn keresztül csatlakozik a padlófűtés rendszerébe.

Az épület hasznos területe több mint 8000 m2 lesz, aminek a felét a szereléshez, a laborokhoz és a tulajdonképpeni vizsgálatokhoz szükséges helyszínek foglalják majd el. A terület másik felében a fejlesztő- és tesztelő mérnökök több mint 200 munkaállomását, illetve az épület kiszolgáló helyiségeit alakítják ki.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?