2024. április 29. hétfő Péter

TERMÉKDÍJ pályázat - 2017

Agro Napló
Átadták Hódmezővásárhelyen a Magyar Állattenyésztését és a Magyar Növénytermesztésért Termékdíjak díjait. Antal Gábor a szervező Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója elmondta , hogy a  legjelentősebb és legrangosabb vidéki mezőgazdasági kiállításra beadott  pályázatok nagy száma igazolja,  hogy komoly presztízse van ennek a díjnak. Az Állattenyésztésért és Növénytermesztésért Termékdíjak Nagydíjasait mutatjuk be.

Hazai innováció a sertés mycoplasmosis elleni védekezésben.  HYOGEN®

A Ceva-Phylaxia Zrt. a franciaországi központú CEVA vállalat csoport magyarországi leányvállalata, és egyik legfontosabb kutatás-fejlesztési és oltóanyaggyártó központja. A vállalat jogelődjét 1912-ben alapította Dr. Köves János professzor Phylaxia Szérumtermelő Rt. néven. A vállalat baromfi, sertés, kérődzők és nyúl részére állít elő élő- és inaktivált oltóanyagokat, melyekből évente több milliárd adagot értékesít bel- és külföldön egyaránt.

A Mycoplasma hyopneumoniae okozta ú.n. enzootiás pneumónia a nagyüzemi sertéstartás egyik legelterjedtebb megbetegedése.  A fertőzés központi szerepet játszik a „ légzőszervi komplex”-nek nevezett tünet együttes kialakulásában, amely a nagyüzemi sertéstartás leggyakoribb állategészségügyi problémája, és a gyógyszeres beavatkozások legfőbb indoka. Jelentős emellett a közvetlen gazdasági kártétele is, amely elsősorban a rosszabb hízlalási mutatókban (ADG, FCR) jelentkezik. Gazdasági számítások a közvetlenül légzőszervi betegségekhez köthető gazdasági veszteségeket 1000-2000 Ft/hízó mértékűre teszik a hazai sertéstelepeken.

A fertőző betegségekkel szembeni hatékony vakcinás védekezés elterjedése elsősorban a humán egészségügyet és a biztonságos és egészséges élelmiszer termelést előtérbe helyező, „istállótól az asztalig” szemlélet erősödését is jelzi.

A Ceva-Phylaxia budapesti K+F Központjában kifejlesztett Hyogen® vakcináról elmondható, hogy mind az antigén komponense révén (amely valamennyi kereskedelmi forgalomban lévő vakcinánál lényegesen újabb), mind pedig innovatív adjuváns összetevője által (Immuvant™ - jelenleg a leghosszabb, a hízlalási idő teljes hosszát biztosan lefedő védelmet biztosító speciális adjuváns) tökéletesen alkalmas arra, hogy az erős fertőzési körülmények között is a lehető legtökéletesebb védelmet nyújtsa az M.hyo ellen. A vakcinát 2016-ban regisztrálták az Eu szinte valamennyi államában illetve azt megelőzően Dél-Amerika és Ázsia számos nagy sertéstartó országában is. A magyarországi bemutatkozás és a piaci visszajelzések igen sikeresek, már az első 8 hónapban körülbelül 10%-os piaci részesedést ért el a termék, 2017-ben pedig reális célkitűzés a piacvezető pozíció elérése, akár 1 millió adag felhasználása is.

A Magyar Állattenyésztési Termékdíj 2017:  Az értékelésnél legfontosabb szempontok voltak: magyar tulajdoni háttér, hazai fejlesztés, gyártás, szervizelés, a termék piacra kerülésének ideje, a termék vagy fejlesztés aktualitása, újszerűsége, innovatív jellege, tudományosan alátámasztott előnye és a referenciák száma, a piaci részesedés, valamint a pályázat színvonala.

SHREDLAGE®

A SHREDLAGE® egy, Európában napjainkban dinamikusan terjedő, az USA-ból származó silókukorica-feldolgozási eljárás, amely során a kukoricát 26-30 milliméteres szecskákra vágják. Az eljárásnál döntő fontosságú a SHREDLAGE® szemroppantóval történő feltárás.
Az egymással ellentétes irányba futó spirálnúttal kialakított roppantóhengerek felaprítják a kukoricacső darabokat és szétzúzzák a szemet a teljes feltárásért. Ezen kívül a szár hosszanti irányban is nagyon jól felhasad, és a speciális hengerprofilnak köszönhetően a kéreg is lehámozódik a szárról. Ez a fajta speciális terményfeltárás csak a SHREDLAGE® szemroppantóval valósítható meg. Alkalmazásával a strukturális takarmányok – mint például a szalma – adagolását csökkenthetjük, vagy akár teljesen el is hagyhatjuk, így költségeket takaríthatunk meg.

Az MCC SHREDLAGE® technológiával a CLAAS egy speciális alkalmazási területre bővítette ki szemroppantó kínálatát, amivel mind bérvállalkozóknak, mind professzionális tejtermelő gazdaságoknak kínál egyedi megoldást. Az MCC SHREDLAGE® szemroppantó az azonos nevű takarmányozási technológia követelményeit elégíti ki. A hengerek fűrészfogprofilúak és egymással ellentétes irányba forgó spirálnúttal vannak kialakítva. A fogak száma 110/145, a fordulatszám különbség pedig 50%. Mindez a termény olyan feldolgozását teszi lehetővé, amely megnöveli a tej- és hús teljesítményt. Alkalmazási területe –szárazanyag-tartalomtól függően – a 26-30 milliméteres szecskahossz. Magasabb szárazanyag-tartalomnál a szecskahossz akár 21 milliméteresre csökkenthető. A SHREDLAGE® hosszúra szecskázott silókukorica, melynek a feltárása is speciális. A feltárás ezen egyedi módja csak a SHREDLAGE® roppantóhengerrel végezhető el.

A SHREDLAGE® technológiával jobb a szerkezeti hatás, és a keményítő emészthetősége a tehén bendőjében. Optimális esetben a takarmányozási költségek csökkentése mellett, növekvő tejtermelés és nem utolsósorban egészségesebb állatállomány figyelhető meg a tehenészetben.

A SHREDLAGE® technológia kizárólagos magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft. Az MCC SHREDLAGE® 2016-tól a géppel együtt a gyárból vagy alkatrész vonalon utólagos készletként rendelhető a CLAAS JAGUAR 870, 880 és a 940-980 modellekhez.

A  Magyar Növénytermesztésért Termékdíj 2017 : Az értékelés során figyelembe vette a pályamunkák kidolgozását, igényességét a bemutatott anyagok részletes mindent átfogó minőségét is.

Bővebb információ

-an-

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ketrecek kontra ellátási biztonság

Ketrecek kontra ellátási biztonság

Az állattenyésztők európai szintű összefogására van szükség az európai, ketreces tartást teljesen betiltani szándékozó aláírásgyűjtési akcióval szembe...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!