Párizsig repült az 5. Ütem

Agro Napló
A párizsi Nord Villepinte Kiállító Központban megrendezett SIMA kiállításon közel 40 országból 1740 kiállító vett részt, 142 országból érkeztek látogatók, számuk megközelítette a 239 000 főt.

Egyedülálló újdonságok, szakmai tapasztalatok, fergeteges élmény – ezeket nyújtotta a kiállítás a hajdúböszörményi Széchényi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium 5. Ütem csapatának, akik az Agro Napló és a MEGFOSZ szervezésében lebonyolított MezőgépÉSZek versenyen első helyezést elérve jutottak ki a SIMA-ra.

A kiállításon három nagymúltú vállalat, a Fliegl Agrartechnik GmbH, a Hardi International A/S és a Claas fogadta a hallgatókat, biztosítva részükre a szakmai programot. Európa egyik vezető pótkocsigyártójánál, a Fliegl standján a magyar származású Kribusz Ildikó vezette körbe a jövő MezőgépÉSZeit, megismertetve velük az új fejlesztésű letolókocsi rendszerüket, aminek előnyei között szerepel többek között az alacsony súlypont, amivel növelték a kocsi stabilitását, vagy a rövid átszerelési idő, aminek segítségével könnyedén trágyaszóróvá alakítható a berendezés. A standlátogatás alatt külön figyelmet szentelt a kiállító a „PomOver” gumis átrakó bemutatására. Ez egy hidraulikus, összecsukható átrakószalag, ami képes a vele átszállított terményeket tisztítani. Ez a rendszer az előbb említett letolókocsi egyik opcionális csatlakozója.

A Hardi bemutatóján Peter Henrik Dahl egy rövid cégtörténeti megemlékezés után mutatta be fejlesztéseiket és azok működési elvét. A permetezőgépeknél kitért az önjáró ALPHA evo családra, illetve a vontatott COMMANDER családra. A technikai paraméterek és a kényelmi-funkcionális fejlesztések lenyűgözték a csapatot. Ezt követően az új fejlesztésű fújófejekre és a hozzájuk tartozó online termékkiválasztó felületre, illetve ennek mobilapplikációs változatára összpontosított a Hardi szakembere. A rögtönzött bemutatón a tanulók kipróbálhatták a kézi szabályozású fejekkel szerelt permetezőt, ami a permet szórása mellett légfúvókákkal is fel volt szerelve, hogy ezzel is segítsék a permet egyenletesebb terülését.

 

A Claas standja már távolról is felhívta magára a figyelmet. Julian Kollmeyer a vadonatúj fejlesztések bemutatásánál elsősorban azokra a gépekre helyezte a hangsúlyt, amelyeket az 5. Ütem tagjai ismertek családi gazdaságukból. Az új bálázójuk a Quadrant, amely kapcsán záporoztak a kérdések a gyártóhoz, a kérdések kiterjedtek a szerkezeti újításokra, a késbeállítások lehetőségeire, továbbá a betárolható zsinegek számára. A bemutató végéhez közeledve mindenki kipróbálhatta az új fejlesztésű kezelőfelületeket, amiket az új Lexionokba már telepítettek. Mindenkit ámulatba ejtett az a kényelem és felhasználóbarát környezet, ami fogadta a vezetőülésben helyet foglalókat.

 

A kiállítás további részében meglátogatták a New Holland, a Case IH, a Manitou és számos nevesebb cég standját. A kiállításon eltöltött két napban testközelből láthatták a jövő szakemberei, hogy hova tart a közeljövő mezőgazdasága, ami nem csak egy életre szóló élményt, hanem motivációt is adhat a további mezőgépész pályafutásukhoz.

Előzmény:

Az Agro Napló – MEGFOSZ szervezésében lebonyolított MezőgépÉSZek verseny döntője az AgrárgépShow-n került megrendezésre. A diákoknak elméleti és gyakorlati kérdésekben is bizonyítaniuk kellett a mezőgazdasági gépészet területén szerzett tudásukat. A versenyben végül a Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium csapata bizonyult a legjobbnak, a győzelmet megszerezve jutottak ki a SIMA-ra. A tanulmányutat támogató Földművelésügyi Minisztérium kiemelt feladatának tekinti azoknak a rendezvényeknek a támogatását, amelyek a mezőgazdasági szakmákat népszerűsítik a fiatalok körében.

 

Benkő Norbert

A cikk szerzője: Benkő Norbert

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?