2024. május 5. vasárnap Györgyi

Felhasználói tapasztalatok az Arysta biostimulátoraival

Agro Napló
Negyedik részéhez érkezett a biostimulátorainkról szóló sorozatunk, melyben termelésben dolgozó kollégáink tapasztalatait gyűjtjük csokorba, amiket felhasználásuk során szereztek. Tapasztalataik különösen értékesek lehetnek azon repcetermesztők számára, akiknek repcéje a téli időjárásnak köszönhetően kisebb-nagyobb mértékben károsodott.

 

Monostori István termelésirányító, Kossuth Mezőgazdasági Zrt., Jászberény

A Jászberényi Kossuth Mg. Zrt. termelésirányítóját, egyben növényvédelmi szakirányítóját, Monostori Istvánt arra kérjük, mielőtt a témával kapcsolatos tapasztalatait kérdezzük, röviden mutassa be a munkahelyét.

Monostori István: Cégünk a Jászság meghatározó mezőgazdasági vállalkozása, amely hagyományos felépítésű (növénytermesztés és állattenyésztés), kizárólag alaptevékenységgel foglalkozó cégcsoportként tevékenykedik. Árbevétele évente mintegy 2 milliárd Ft.
A zömmel öntés réti talajokon gazdálkodva, a térség átlagánál magasabb hozamokat értünk el.

A 2600 hektár szántón őszi gabonát (850 ha), napraforgót (450 ha), repcét (250 ha), cukorrépát (80 ha), fénymagot (220 ha) és az állattenyésztés takarmányszükségletét biztosító növényeket termesztünk.

Arysta: Mióta ismeri az Arysta biostimulátor termékeit, melyiket használja és miért?

Monostori István: Nálunk a cukorrépa termesztésének sikere sarkalatos kérdés és amióta megismertük az Atonik biostimulátort, azóta e szer a technológiánk „kihagyhatatlan” részévé vált.

 Kérdés: Mi ennek a sikernek az oka?

Monostori István: A cukorrépa-termesztés kezdeti legnagyobb kihívása a sikeres gyomszabályozás és a kártevők elleni védelem.
A gyomirtó szerek, valamint a károsítók a kezdeti időszakban a még „gyámolításra” szoruló répanövényeknek nem kis stresszt okoznak. Ennek a hatásnak az ellensúlyozására kiválóan bevált az Atonik, amit vagy a posztemergens gyomirtó szerrel, vagy a rovarölő szerrel együttesen, tankkeverékben adunk ki.

Arysta: Repcében használnak-e biostimulátort?

Monostori István: Igen, főleg ilyen kemény tél után, amilyen most volt, kora tavasszal a tél által meggyötört repcének az indító műtrágya kiszórása után – hasonlóan a cukorrépához – jót tesz egy Atonikos kezelés, mert segít a nitrogén műtrágya beépülésében is.

 

Arysta: Repcében a tenyészidő folyamán használnak-e még biostimulátort?

Monostori István: Az elmúlt év során, az arystás kollégák kérésére, 15 ha területen kipróbáltuk a Multoleo biostimulátort. A kijuttatási időpont virágzás kezdete volt és 2,0 l/ha dózisban, Haggie permetezővel szórtuk ki 200 l/ha permetlében, acetamiprid hatóanyagú rovarölő szerrel kombinálva. A készítmény alkalmazása azt ígérte, hogy a virágzás időszakában a terméskötődést segíteni fogja és csökkenti a becőelrúgást.

Arysta: Teljesült-e ez az ígéret?

Monostori István: A betakarításkor az arystás kollégák mérőtalppal pontosan lemérték a kezelt és kezeletlen állományról learatott termést. A mérések alapján a Multoleo-s kezelés 5%-kal nagyobb termést produkált, mint a kezeletlen. Az olajtartalom vonatkozásában az SGS laboratórium mérése szerint a kezelt minta 50,15%-os olajtartalmat mutatott, míg a kezeletlen 48,99%-ot. Így meggyőződhettünk róla, hogy valóban pozitív volt a Multoleo hatása, annak ellenére, hogy a kijuttatás időpontja kicsit később volt az optimálisnál, mivel kezeléskor az állomány már több mint 10%-ban virágzott.

Arysta: Az őszi gabonában használnak-e biostimulátort?

Monostori István: Igen, használunk többféle készítményt is, de az Arysta Forthial készítményét még nem próbáltuk ki, mert 2016-ban a gabonák átvételi ára alacsony volt, ezért a termelési költségek csökkentésével próbáltuk gazdaságosabbá tenni a gabonatermelést.

Arysta: A jövőben használják-e az Arysta biostimulátorait?

Monostori István: A cukorrépában és a repcében egészen biztosan, gabonában attól függően, hogyan alakulnak a terményárak, ki tudjuk-e gazdálkodni a drágább technológiák alkalmazását.

Arysta: Köszönjük a beszélgetést!

BARNA JÓZSEF cégvezető
Feketesár Zrt., Böhönye

A Feketesár Zrt. belső Somogy területén gazdálkodik, mintegy 3500 hektár területen. Fő profilja a klasszikus szántóföldi kultúrák, így repce, búza, napraforgó, kukorica termesztése. Területünk jellemző talajtípusa a barna erdőtalaj, amely enyhén kötött, a pH-értékek jellemzően 5,5 és 6,7 között alakulnak, az átlagos AK-érték pedig 23,74.

Az olajosnövényeknek nagy szerepük van a vetésszerkezetünkben, éves szinten körülbelül 500–600 ha-on repcét, 400–500 ha-on napraforgót állítunk elő, mivel igen jó a jövedelemtermelő képessége ezeknek a növénykultúráknak. Repcéből átlagosan 4,0 t fölötti, napraforgóból pedig 3,0 t körüli a hektáronként betakarított termésátlag. Repcében nálunk ma már alaptechnológiának számít az Arysta Atonik nevű biostimulátorának kétszeri használata. Az első kezelést az első rovarölő szeres védekezéssel egy menetben, míg a második kezelést a növény zöldbimbós állapotában végezzük el. Tapasztalataink szerint ennek is köszönhető a több év viszonylatában is jelentkező kimagasló termésátlag. Mivel a repcében már jó tapasztalatokat szereztünk az Atonikkal, ezért bátran mertük kipróbálni az Arysta új algaalapú biostimulátorát, a Multoleo-t.

A Multoleo-t napraforgóban (magas olajsavas) 2,0 l/ha dózisban, két alkalommal, 150 ha-on használtuk. Az első alkalommal az első gombaölő szeres kezeléssel egy menetben (2016. május 19-20.), másodszor a virágzás kezdetén, rovarölő szeres kezeléssel egy menetben (2016. június 23-24.). Mivel gazdaságunkban fokozott figyelmet fordítunk a megfelelő tápanyag-utánpótlásra, célunk a Multoleo használatával a talajban rendelkezésre álló tápelemek felvételének serkentése, az időjárási anomáliák által okozott stressz oldása, illetve a terméskötődés elősegítése volt.

A kezelések után rendkívül kedvező tapasztalatokat szereztünk, a növény jól viselte az időjárási anomáliákat (hőstressz, nagy mennyiségű csapadék), kellemesen visszazöldült az állomány, a tányérok teljes egészében bekötődtek, és a tányérátmérő alakulásában is láttuk pozitív hatását, amit a betakarításkori termésátlagok is alátámasztottak.

A betakarítás 2016. szeptember 14-én kezdődött meg. A kezelt területen az átlagtermés 3,62 t/ha volt, a kezeletlen területen 3,42 t/ha. A vizsgálati jegyzőkönyvek szerint az olajtartalom (tale quale) 47,46% (m/m), az olajsav 86,90 % (m/m) volt. Nagyon jó volt, hogy a termés mennyiségét úgy tudta növelni a Multoleo, hogy az olajtartalom nem csökkent, ami talán köszönhető a termék bórtartalmának is.

A továbbiakban mindenképpen szeretnénk megtartani a technológiánkban ezeket a biostimulátor készítményeket, mert nagyon pozitív tapasztalatokat szereztünk velük, a készítmények minősége, keverhetősége egyaránt kiváló volt. Bátran merem ajánlani más termelőnek is a használatukat!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Intenzívebb fejlődés Ympact®-tal

Intenzívebb fejlődés Ympact®-tal

A Corteva™ Agriscience növekedést serkentő csávázó szerei, már a vetéstől komplex módon segítik a növények kelését és korai fejlődését. A termékek ger...

Stresszcsökkentés napraforgóban

Stresszcsökkentés napraforgóban

A mai napraforgóhibridek genetikai potenciálja igen magas. Egyes hibridek 5 tonna feletti termésre is képesek. Ezen termés eléréséhez viszont minden k...

Ki lesz a Kukoricagóré?

Ki lesz a Kukoricagóré?

2021-ben szervezte meg első ízben a Natur Agro Hungária Kft. a „Ki lesz a Kukoricagóré?” című kukorica termésversenyt. A hazai tulajdonban álló, talaj...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!