Az olasz traktorkirály is hozzájárul az értékteremtéshez

Agro Napló
Kellemes tavaszi napra esett látogatásunk a Villányi-borvidéki Vylyan Szőlőbirtok és Pincészetnél, Kisharsányban. A Fekete-hegyen, szőlőterületeik szívében rendezték be birtokközpontjukat, kifejezve ezzel a termőhelyhez, szőlőültetvényekhez való kötődésüket. Az 1988-ban Debreczeni Pál által értékteremtési céllal alapított kicsinyke borászat mára 120 hektárossá nőtte ki magát. Az itt élők és dolgozók örömmel gondolnak a Vylyan névre.

Dobogó, Mandolás, Gombás, Pillangó és Városhegy. E jó fekvésű dűlőkről kerülnek le azok a szőlőszemek, amelyek a pincészet palackjait megtöltik élettel. A fogyasztói igényeket szem előtt tartva, többszörösen kitüntetett és elismert boraik nem csak a hazai, de külföldi borkedvelők szívét is megdobogtatják.

Látogatásunk oka – amellett, hogy megismerjük a borászatot – a Landini traktorok szerepéhez köthető.

A pincészet műszaki állomásán Lakatos Tivadar (képünkün) fogadott bennünket. Kiderült, a műszaki vezető régóta várta a bemutatkozás lehetőségét. Titulusát tekintve kissé másként tekint magára. „Úgy szoktam mondani, a pincészetnél én vagyok a mosogató.” – jegyzi meg viccesen. Látva az értetlen arcokat, folytatja: „… olyan ez, mint otthon. Ha el van mosogatva, akkor minden rendben van a háztartásban, ha nincs, akkor viszont probléma van. Munkájáról szerény véleménnyel van, mindezt humorral leplezi. Megértettük, a háttérben maradva járul hozzá a minőségi szőlőtermesztéshez.

Az egykori fővadász 2003-ban csatlakozott a céghez. Feladatait tekintve hozzá tartoznak a gép- és egyéb beruházások kivitelezése, azok üzemeltetése, műszaki felügyelete. Nem is önnön magáról, inkább csapatmunkáról beszél.

„Az egész csapat törekszik az értékteremtésre. Ha valaki kimondja azt, hogy Vylyan, akkor dolgozóként is büszke a munkájára, s a borkedvelő is örömmel fogyasztja borainkat. Számomra ez nagyon lényeges!” E szemlélet az egykori alapító és névadó, Debreczeni Pál hagyatéka. Ahogy az egykori kiszombori (Csongrád megye) születésű üzletember, úgy a szőlészet, s a pincészet minden munkatársa is őszintén hiszi, hogy közös erőfeszítéssel egy igazán nagyszerűt alkotnak, ami Villányban is nagy értéket képvisel.

  "Hiszünk abban, hogy a borok minőségét döntően a szőlő határozza meg. Szép bort csak kiváló szőlőből lehet készíteni, hiszen a házat is az alapoknál kezdjük építeni…"

– olvasható a honlapon a Vylyan filozófia. A jó minőségű szőlőtermesztéshez elengedhetetlen a megfelelő termesztéstechnológia. Mielőtt rátérnénk a gépesítettségre, Lakatos Tivadar egy kiegészítést tesz. „Nem lehet mindent géppel megoldani!” Mint mondja, náluk a gépi és kézi munka együtt jár.
A szőlész kollégák feladata ezek összehangolása. Vannak olyan műveletek, mint a metszés, törzstisztítás, amelyeket nem lehet műszaki oldalról megtámogatni, a csúcsminőségű szőlőt sem kombájnnal, hanem kézzel szedik és válogatják. Sajnálkozva jegyzi meg ugyanakkor, hogy manapság már egyre nehezebb olyan idénymunkást találni, aki képes és hajlandó ezt elvégezni.

Gépparkjukat, köztük a traktorokat is megpróbálták egységesíteni. Mind az erőgépek mennyisége, mind a gépkezelő kollégák számát a jelenlegi területmérethez igazították, így elengedhetetlen, hogy műszakilag mindig készen álljanak a munkára.

Döntő szempont volt a márka- és a kereskedő választásnál, hogy alkatrészellátásban és szervizben is egyaránt gyorsak legyenek. Így választásuk az AXIÁL Kft.-re és a Landinire esett. „A pécsi telephely közelsége – kb. 30 km – nagy segítség.” Mivel külön szerelőt nem tartanak fenn, így a feladat áthárult az axiálosokra. Mint mondja, 
„… bütykölgethetjük a traktort, de az vagy fog menni, vagy nem.”

Meglévő erőgépeiket (DF, NH, MTZ) folyamatosan cserélték le. 2006-ban két darab Landini Rex 85 V típusú keskeny nyomtávú traktorral vette kezdetét a Landini flotta felállítása. Mindkét traktor 132 cm-es nyomtávval érkezett, gyárilag ugyan szélesebbek, de a beállításban az AXIÁL maximálisan partner volt. Dűlőik telepítése szempontjából 3; 2 és 1,8 m széles sorközök jellemzők, így is, ahogy Lakatos Tivadar fogalmaz „cipőkanállal férünk be”.

Két évvel az első Landinik után egy újabb Rex 85 típusú traktort vásároltak, amely már „S” kivitelű és jobb fékrendszerrel rendelkezik. Az évek során a flottát egy Landini Rex 110 F és egy Powerfarm 100 típusú traktorokkal bővítették, utóbbi a 3 méteres sorokban helyettesíti egy MTZ feladatait.

Az olasz gyártmányú kistraktorok, a Powerfarmmal kiegészülve végzik a kultivátorozást, tárcsázást, sorközművelést, soraljművelést és kaszálást, amit a tavalyi évben vállaltak az AKG-pályázat keretein belül. Mechanikus gyomirtást és aktív növényvédelmet látnak el, utóbbit a gépparkhoz tartozó függesztett, illetve vontatott ültetvénypermetező-gépekkel végzik, köztük kettő 1500 literes tartálykapacitású Berthoud SpeedAir, ezeket szintén  az AXIÁL Kft.-től vásárolták. E nagyon alacsony permetező nyomással, jól irányított levegő kiléptetéssel működő gép precízen juttatja ki a növényvédő szert a közeli lombfalra. „Számunkra ez a lényeg.”

Fejlődő és minőségelvű borászatról lévén szó, folyamatosnak mondható a gépbeszerzés. Ebben ismét partnerre találtak az AXIÁL-ban és a Landiniben, hiszen elégedettségük mind kereskedő, mind „traktorkirály” Rex irányába töretlen. „2017-et írunk. Egy-két apróságot leszámítva nem volt szervizigényem. Ár-érték arányban és felszereltségben nekünk megfelelnek”.

Hamarosan a három kistraktorok sora újabb taggal, egy 75 kW (102 LE) teljesítményű Landini Rex 110 F típussal bővül. Rákérdezve a felszereltségre, a műszaki vezető előbb a „miért” irányába kalauzol bennünket. „Tudni kell, törekszünk arra, hogy minél kevesebbet tapossuk a földet és minél több munkaműveletet végezzünk el egy menetben. Van, hogy elöl csonkázunk, hátul pedig zúzunk”. Ehhez olyan speciális, 100 l/min szállítási teljesítményű hidraulika rendszerre volt szükség, ami lehetővé teszi a nagy igénybevételt. Az AXIÁL ehhez rugalmasan állt hozzá. „Picit túl felszerelve kérjük a traktort, de pont azért, mert ezeket a munkaműveleteket ily módon kell elvégezni. Ugyanakkor időt, üzemanyagot és pénzt spórolunk a talajtaposás minimalizálása mellett”.

Épp aktuális. Landini venyigezúzás közben

A fejlesztési irányokra rákérdezve a műszaki vezető egy igazán praktikus gondolattal zárja a beszélgetést. „Ahogyan az a hitvallásunkban is benne van: csúcsminőséget termelni
minél kevesebb környezeti terheléssel.”

-an-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az egészséges fürt védelmére!

Az egészséges fürt védelmére!

„A szőlőperonoszpóra 141 éve jelent meg Magyarországon és ma már az ellene való védekezés nélkül elképzelhetetlen a szőlő növényvédelme. … A szőlőpero...

Megjött az égi jel, mehet a munka!

Megjött az égi jel, mehet a munka!

Állunk október első dekádjában az ozorai telephelyen, körülöttünk traktorok, kombájn, munkagépek és egy síktároló. Dobos János szemmel láthatóan itt é...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!