Szívvel-lélekkel a SIMA-ért

Agro Napló
Hosszú hónapok felkészülése, minden erőfeszítése, nyűgje, fáradtsága és lelkesedése tetőződött be január 27-én a Hungexpón. Az AgrárgépShow keretein belül mutathatták meg tehetséges, fiatal mezőgépészek, hogy mit tudnak.

Három fiatalember áll, illetve görnyed középen, csőspirál alkatrészeit próbálják összeilleszteni. A fiúk törik a fejüket, próbálják így, próbálják úgy, de a feladat nehéz, nem sikerül elsőre megfelelően összeilleszteni az alkatrészeket. A közönség közben tombol, mintha a legrangosabb sportesemények egyikén lenne.

A Cső, spirál! feladatban a CHH KFT által biztosított
csőelemekből kellett egy tervrajz alapján spirálformát építeni

Csapattársak, lányok, srácok, szülők, tanárok biztatják teli torokból a középen állókat.

Nem véletlen a felfokozott hangulat: a MEGFOSZ és az Agro Napló által szervezett MezőgépÉSZek középiskolás csapatverseny országos döntőjén járunk. A versenyre az ország bármely pontjából jelentkezhettek mezőgazdasági gépész, gépésztechnikus és gépjavító szakos fiatalok. Volt is miért, értékes nyereményeket vihettek haza a legjobbak. De leginkább az elsőknek járó jutalom lehetett vonzó: a legjobb csapat ugyanis Párizsba utazhat február végén, a SIMA kiállításra.

Összesen 47 csapat jelentkezett, közülük hatan jutottak be a január végi döntőre. Az ide érkező fiúk három rostán bizonyultak a legjobbaknak. És jöttek, az ország minden szegletéből. A MEZŐTEAM Pápáról érkezett, az 5. ütem Hajdúböszörményből. A profik Jánoshalmáról utaztak a versenyre, míg az ÉSZkombájnok Bajáról jöttek Budapestre. Pétervására büszkeségeként jelent meg a Péterkeszaki, a Deere Service Karcag városának hírét öregbítette. Fiatal, életerős srácok, akik ugyan még csak tanulnak, de lelkesedésük arról árulkodik, már most elhivatottak szakmájuk iránt.

Hogy minderről bizonyságot is tegyenek, öt feladatban kellett a legjobban teljesíteniük. A hat tagú zsűri pontozta a fiúk fél perces bemutatkozó filmjét, majd a „MezőgépÉSZpróba” kvízében mérte le a fiatalok szakmai tudását. A „Cső, spirál!” versenyben a csapatok megmutathatták gyorsaságukat, a „Verselj, gépész!” keretein belül pedig 5 perc állt rendelkezésükre, hogy a megadott szavak szerepeltetésével verset farigcsáljanak. Végül a „Gépésszel élek” feladatban mérték össze, kinek mennyire jó a memóriája.

A MezőgépÉSZpróba feladatban egy trükkös kérdésekből álló
kvízt kellett megoldani a csapatoknak

A verseny szoros volt, a fiúk jól teljesítettek, végül a versenyt egy hajszállal a hajdúböszörményi 5. ütem csapat nyerte, így ők utazhatnak Franciaországba.

„Megkérdeztem a srácokat: ki akar Párizsba menni? Innentől már nem volt nehéz csapattagokat toborozni.” – mesél a kezdetekről Gém Balázs, a csapat felkészítő tanára, a fiúk osztályfőnöke. A Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium öt diákja a meghirdetés óta, tervszerűen készül a versenyre. „Minden fordulóban keményen odatették magukat a srácok, végig bíztunk a győzelemben. Úgy válogattam össze a csapatot, hogy különböző habitusú, tehetséges, szorgalmas diákok indulhassanak a versenyen. Folyamatosan biztatták egymást, a küzdés, a győzni akarás mindvégig bennük volt. Az eredmény pedig azt bizonyítja, rátermett, okos fiúk, jó szakemberek lesznek.”

„Nagyon fontos, hogy megmutassuk a fiataloknak, mennyire érdekes és változatos szakma a mezőgépészé. Szeretnénk eloszlatni a tévhitet, hogy ez a munka unalommal és kosszal jár. Az agráriumot is érinti a technológia fejlődése, ezért nem túlzás, ha azt mondjuk, szinte már űrtechnológiával dolgoznak a szakemberek a szántóföldön – ez is vonzó lehet a fiatalok számára. Többek között ezért is szívügyünk ez a verseny” – magyarázza Dr. Medina Viktor, a MEGFOSZ igazgatója, aki a zsűri tagjaként vett részt a versenyen. „Nagyon jó látni, mikor a fiatalok átszellemülten, lelkesen dolgoznak a különböző feladatokon.”

Eredményhirdetés előtti pillanatok

Beleznay Zoltán, az Interat Zrt. marketingmenedzsere zsűritagként hasonlóképpen elégedett a versennyel. „Jó érzés boldognak és lelkesnek látni ezeket a fiatalokat, jó, hogy lehetőségük van megmutatni, miben tehetségesek. Meg is dolgoztak ezért, felkészült, jó csapatokat láthattunk versenyezni, ezt bizonyítja, hogy az első négy csapat között csak egy-egy pont különbség van.”

„Felkészült és odaadó diákokat láthattunk ma délelőtt versenyezni, olyanokat, akik komoly kihívásként élték meg ezt a döntőt” – számolt be élményeiről az Agro Naplónak Román István agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár. – „Hogy a legjobbakat kiszűrjük, arra a Szakma kiváló tanulója verseny is alkalmas, de azt gondolom, a MezőgépÉSZek országos döntője kicsit más: a könnyedebb, a vagányabb oldalát mutatja meg a szakmának. Köszönettel tartozunk mindenkinek, aki részt vett a megszervezésben, aki lehetővé tette, hogy ilyen jó hangulatú döntőnek lehettünk szem- és fültanúi.”

A zsűri részéről Román István méltatta a
csapatok hozzáállását és versenyszellemét

A versenyre készülve igazán kitettek magukért a jelentkezők, ezt bizonyítják az ötletesebbnél ötletesebb bemutatkozó videók. Ezeket a kisfilmeket szintén pontozta a zsűri, és mint szubjektív téma, ez esetben nem is volt egyszerű dolga a szakembereknek.

„Remélem, a verseny híre még több fiatalhoz jut el, és egyre többen jelentkeznek majd jövőre is. Optimisták vagyunk, hiszen már most duplájára nőtt a jelentkező csapatok száma, mint mikor az első évben meghirdettük a versenyt. De nem csak a fiatalokat, a cégeket is biztatjuk, támogassák a versenyünket.” – magyarázza Dr. Medina Viktor. – „Először is azért, mert az általuk felajánlott értékes nyeremények még több fiatalt vonzanak, másodszor pedig azért, mert ezekből a versenyekből a cégek is profitálhatnak. Hiszen itt megismerhetnek sok tehetséges, szorgalmas, ambiciózus fiatalembert. Olyanokat, akikből nem csak kiváló szakember, de jó csapatjátékos is válhat.”

Hogy valóban így lesz, afelől nincs kétségünk. Már csak azért sem, mert a csőspriálok, ha nem is elsőre, de elkészültek – ez pedig nem történhetett volna meg, ha a csapatok tagjai nem dolgoznak össze saját csapattársaikon kívül ellenfeleikkel is.

Zsigmond Ágnes az Agro Napló laptulajdonosa sikeresnek értékelte a 25 középiskolát, 47 csapatot és 230 diákot megmozgató első országos programot, amelyben az Agro Napló felvállalta a koordinátori és kommunikációs csatorna szerepét. - Célunk volt továbbá egy hosszútávon működő együttműködési hálózat kiépítése az FM, a mezőgazdasági szervezetek, az agrár oktatási intézmények, a gyakorlati képzőhelyek és a mezőgép piacon működő vállalkozások között. Az így életre hívott programok a 14-18 éves korosztályt megszólítva lehetővé teszik a mezőgépész szakma szépségeinek és kihívásainak megismertetését az arra fogékony diákok körében. A fiatalok motivációját, érdeklődését a száraz tananyagon kívül a mostani játékhoz hasonló vetélkedőkkel, workshopokkal, magyar és külföldi kiállításokon, illetve gyárlátogatásokon való közös részvétel szervezésével tudjuk fenntartani. 

Az Agro Napló és a MEGFOSZ nevében gratulálunk minden résztvevőnek, és köszönjük minden közreműködő partnerünknek a segítséget! A SIMA után az élménybeszámolókkal folytatjuk!

-hj-

Fotók:
Pelsőczy Csaba (FM)
Kereki Dávid

Végeredmény 

 

1.

5. ütem

2.

A profik

3.

ÉSZkombájnok

4.

Péterkeszaki

5.

Deere Service

6.

MEZŐTEAM

    

A cikk szerzője: Hardi Judi

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!