2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Repcekártevők és tápanyaghiányok: a terméshozamért tavasszal is tenni kell!

Agro Napló
Többé-kevésbé kedvezően alakult a repce vetési és őszi fejlődési időszaka, ezért érdemes olyan technológiát választanunk, amellyel még inkább maximalizálni tudjuk a terméshozamot és a nyereséget.
Repcefénybogár

A kártevők károsítási küszöbérték alatt tartása talán a legnehezebb feladat ilyenkor. A betakarítható termés mennyiségét döntően befo­lyá­solja a rovarkártevők elleni védekezés sikere. Egy megcsúszott, kései szárormányos elleni védekezés eredményeként akár 30-40%-kal is csökkenhet a termésátlag. Ezért a rovarkártevők elleni védekezésnél szigorúan be kell tartani a technológiai fegyelmet. A legkisebb hiba 1-2 vagy akár több mázsa termésveszteséget is jelenthet hektáronként.

 

Fénybogár és bundásbogár

A szárormányos és nagy repce­ormányos korai és nehezen fel­derít­hető kártevő. Napos időben már márciusban is petéz­hetnek, amit feltétlenül meg kell előzni! Nem sokkal követik őket a bimbók ki­rá­gá­sával a fénybogarak, majd a virág­zás elejétől nagy számban károsíthat a becőormányos és a repcebecő gubacs­szúnyog lárvája.

Kora tavasszal gyakran láthatók tápanyaghiány-tünetek a repcében. Ennek oka, hogy a talajok tápanyagleadási dinamikája nem tudja követni a repce hirtelen megugró tápelemigényét.

Igen gyakori ilyenkor a nitrogén- és foszforhiány, amelyet a repcelevelek lilás-vörös elszíneződése jelez. Az induló állományokban a két probléma nagyon hasonló tünetet mutat. Míg azonban a nitrogénhiány esetében az alsó levelek mindig kivilágosodnak, addig foszforhiány esetén az alsó levelek kezdetben sötét színűek maradnak. A tünetek később mindkettő tápelemhiány esetén vörös, lilásvörös, barnásvörös színbe mennek át. Igen gyakori azonban, hogy ezek a tünetek együtt jelentkeznek, biztosan csak levélanalízis elvégzésével tudjuk a pontos diagnózist felállítani.

Súlyos nitrogénhiány, már a felsőbb
levélszéleken is látszanak a tünetek!
Foszforhiány esetén az alsó levelek
sötétzöldek maradnak.

A nitrogén mellett a repce ese­tében különösen fontos a folya­matos kén­ellátás is, hiszen a fehérjeszintézishez mind­két tápelemre szükség van. Megdöbbentő adat, de a repce kénigénye a tenyész­idő­szak alatt meg­haladhatja a 60-70 kg/ha értéket is. A hiány­tünetek a fiatalabb leveleken jelentkeznek először. Kisárgult levéllemez, zölden maradt főér a jellemző tünetek. A fiatal levelek merev tartásúak lesznek, a levélszélek bepödrődnek.

Kevesen tudják, hogy bórra nemcsak a kötődéskor van szüksége a növényeknek, hanem az intenzív növekedési időszakban, hiszen a bór a sejtfalképződési és sejtosztódási folyamatokban is intenzíven részt vesz. Bór hiányában a levelek halványzöld színűek lesznek, a levélszéleken vörös foltok jelennek meg. Súlyos hiány esetén a szártövön is meg­je­lennek a tünetek, amelyek következtében a szár megrepedhet és üregessé válhat. Érdemes a bórt más tápelemekkel együtt kiadni (foszfor!), mivel így kedvezőbb élettani hatást tudunk elérni.

A Kwizda repce technológiai ajánlatában a rovarölőszerek rotációs igényének megfelelően mindhárom említett szercsoport megtalálható. A Cyren 480 EC, Fury 10 EW és a Gazelle WP a szár-, bimbó- és virágkárosítók ellen engedélyezett rovarölők, melyek jól kombinálhatók a repce tápanyag-igényéhez illeszkedő komplex lombtrágyáival. A Jello Fluid, Wuxal Boron Plus és Wuxal Oilseed a rovarölőszer ajánlatunkkal közösen, többféle összetételű és magas árkedvezményt biztosító csomagban is rendelhető.

(x)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Jelentősen megugrott a sertésexport

Jelentősen megugrott a sertésexport

A hazai vágóhidakon hét százalékkal kevesebb szarvasmarhát, egy százalékkal kevesebb baromfifélét és négy százalékkal kevesebb sertést vágtak 2019 els...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!