2024. május 16. csütörtök Mózes, Botond

Mikro-Vital baktériumtrágya. Biztos talaj, biztos jövő!

Agro Napló
A január hagyományosan a partnertalálkozók hónapja a 25 éves fennállását ünneplő Bio-Nat Kft.-nél. Ilyenkor arra helyezik a legnagyobb hangsúlyt, hogy bemutassák partnereiknek az előző év kézzelfogható eredményeit. Most sem volt ez másképp, így az ország több pontján elvégzett kísérletek alapján bemutatásra került, hogy a fő kultúrák esetében milyen hatással van a Mikro-Vital talajbaktérium készítmény a terméshozamokra. Nem véletlen az sem, hogy az AKG program keretében központilag támogatják a baktériumtrágya alkalmazását.

A Mikro-Vital alkalmazásával elért eredmények igen meggyőzőek, éppen ezért egyre több esetben merül fel a kérdés, hogy a gazdák mit használjanak a jobb terméseredmények eléréséhez, műtrágyát vagy baktériumtrágyát? Az már nem kérdés, hogy műtrágyára szükség van a sikeres növénytermesztéshez, hiszen már több évtizede ismerjük és használjuk a mezőgazdaságban. Azonban mindenképp figyelembe kell venni a talaj tulajdonságait is, különös tekintettel arra, hogy a talaj egy élő, dinamikus közeg. Ha a talaj állapota nem megfelelő – akár árvíz, belvíz vagy erózió miatt – nehezen művelhetővé válik, és a kijuttatott anyagok is sokkal kevésbé hasznosulnak. Ha mindezt szem előtt tartjuk, láthatjuk, hogy a talajban lévő élő szervezeteknek, ezen belül a baktériumoknak is igen fontos szerepe van az egészséges egyensúly fenntartásában. Hogy pontosan milyen szerepet látnak el a mikroorganizmusok a talajban, arról Justus Lilla beszélt bővebben:

„A baktériumtrágyákban legtöbbször nitrogénkötő és foszformobilizáló baktériumok vannak, melyek egyrészt a levegő nitrogénjét kötik meg a növények számára, másrészt a talajban lévő foszfátot mobilizálják. Emellett egyéb anyagok közvetítői funkcióját is ellátják, így például a műtrágyák alkotóelemeinek közvetítésében is szerepet játszanak. Éppen ezért minden esetben elmondjuk partnereinknek, hogy a talaj megfelelő előkészítését és a leghatékonyabb eredményt a Mikro-Vital baktériumtrágya és a műtrágya együttes alkalmazásával érhetik el.”

A cég ügyvezetőjét arról is kérdeztük, mivel készültek partnereik számára a cég 25 éves évfordulója alkalmából.

„Már a tavalyi évben igyekeztünk meglepni partnereinket, így több akció és két új termék, a Mikro-Vital C+ és a Mikro-Vital P+ is belekerült a „születésnapi csomagba”. Emellett szerettük volna velük együtt méltóképpen megünnepelni ezt a jeles alkalmat, így – a távolságokat is figyelembe véve – idén is négy helyszínen, Lajosmizsén, Kardoskúton, Siófokon és Gyöngyösön láttuk vendégül kiemelt partnereinket. Az elmúlt év eredményeinek, tapasztalatainak átadása mellett tehát a közös ünneplés is célja volt a találkozóknak, és természetesen a születésnapi torta sem maradhatott el.”

A találkozó résztvevői összességében tehát nem csak élményekkel, de olyan szakmai információkkal is gazdagodtak, amelyeket lehetőségük nyílik az idei évben saját gazdaságukban is kamatoztatni, és az eredményekről jövőre egy újabb partnertalálkozó keretében beszámolni.

(x)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A nagy BIOFIL Trió

A nagy BIOFIL Trió

BIOFIL Szárbontó, BIOFIL Talaj-pH specifikus és BIOFIL Talajőr készítmények. Háromszoros biológiai hatásfok a többlethozam, termésbiztonság és növénye...

Élmezőnyben a MIKRO-VITALLAL!

Élmezőnyben a MIKRO-VITALLAL!

A talajlakó mikroorganizusok igen sokrétű tevékenységet végeznek: fontos résztvevői az elemek körforgásának, ezáltal pedig a növények táplálásának; el...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?