Duális képzés lehet a válasz a szakemberhiányra

Agro Napló
Kerekasztal-beszélgetést kezdeményezett a MEGFOSZ a mezőgazdasági ágazatot érintő súlyos szakemberhiány megoldásának céljából.

A 2016. október 26-án megrendezett eseményen részt vett többek között Román István, a Földművelésügyi Minisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára, Pataki Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szakképzési Igazgatóság igazgatója, Dr. Fenyvesi László, a MEGOSZ főtitkára, az érintett oktatási intézmények, valamint Harsányi Zsolt MEGFOSZ elnök.

A Földművelésügyi Minisztériumban tartott eseményen több mint 100 gépforgalmazó összehangolt együttműködésének köszönhetően egy átfogó, 11 pontból álló képzési és karrier programot mutattak be, mely tartalmazza a mezőgépész képzéseket, a szakmai gyakorlat elvégzésének helyszíneit és a karrierlehetőségeket is. A program válaszként szolgálhat az ágazatot érintő létszámproblémára.

Az agrárszakképző iskolák és a Földművelésügyi Minisztérium fenntartójukként arra törekszik, hogy az agrárgazdaság szereplőivel, szakmai szervezetekkel, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával olyan együttműködéseket hozzon létre, mely segíti az ágazatban meglévő krónikus szakemberhiány megszüntetését. „Az FM agrárszakképző intézményrendszere a duális képzés kiterjesztésében, közös beiskolázási kampányok megszervezésében és a felnőttképzési együttműködésekben tudja segíteni a szakember-utánpótlás biztosítását” – mondta el Román István, agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár.

A képzési és karrier program alappillére a duális képzés, amely keretében országszerte mintegy 30 szakiskolában a mezőgazdasági gépészeket oktatják. A program elemei között olyan fontos részegységek vannak mint a gyakornoki program, valamint az állami és cégek által felajánlott ösztöndíj elérése.

„A Földművelésügyi Minisztérium hiányszakmának minősítette a mezőgazdasági gépész szakmát, nincs időnk, lépnünk kell. Tavaly elindítottuk a „Legyél te is mezőgépész!” programot azzal a céllal, hogy minél több fiatal figyelmét felhívjuk erre a biztos jövőt kínáló szakmára.” – mondta Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke.

A szövetség bízik abban, hogy a fiatalok egyre nagyobb számban választják hivatásuknak a mezőgépész szakmát, ugyanakkor a MEGFOSZ jelenleg is futó kutatásának részeredményéből kiderül, hogy a válaszadó fiatalok 70%-a ugyan versenyképes szakmának tartja az agrárszektort, mégis mindössze 16% az, aki karrierlehetőségként tekint rá.

Fontos, hogy a fiatalok felismerjék, a mezőgépész szakma hosszú távú életpályamodellt nyújthat, stabil jövőt, emellett biztos keresetet, hosszú távú munkalehetőséget, komplex, más ágazatban is hasznosítható tudást, ami nemzetközileg is versenyképes.

-an-

További részletek

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!