A duális képzés mentheti meg a mezőgazdaságot

Agro Napló
A mezőgazdasági termelést egyre súlyosabban érintő mezőgépész szakember hiányra kerestek megoldást a szakmai szervezetek a Mezőgazdasági Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) és a Földművelésügyi Minisztérium Agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkárságának kerekasztal-beszélgetésén. A Földművelésügyi Minisztériumban tartott eseményen egy 11 pontból álló képzési és karrier programot mutattak be.

Sokkoló adat, hogy a mezőgazdaságban tízből kilenc gazda szakemberhiánnyal küzd. Ennek oka, hogy évente kevesebb, mint 500 diák végez mezőgépész területen, noha ennek közel tízszeresére, legalább 4 800 főre lenne szüksége az ágazatnak.

Ez előrevetíti azt a nyugtalanító jövőképet, hogy a folyamatos gépberuházások és fejlesztések ellenére a gépeket kezelő mezőgépészek nélkül kényszerszünet jöhet a földeken, ami az agrárgazdaság egészét károsan befolyásolhatja. Egy mezőgépész fontos része a mezőgazdasági termelésnek, az ország egyik legfontosabb hajtómotorjának.

A probléma megoldására a MEGFOSZ kerekasztal-beszélgetést kezdeményezett a szakmai szervezetekkel. A 2016. október 26-án megrendezett eseményen részt vett többek között Román István, a Földművelésügyi Minisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára, Pataki Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szakképzési Igazgatóság igazgatója, Dr. Fenyvesi László, a MEGOSZ főtitkára, az érintett oktatási intézmények, valamint a MEGFOSZ több képviselője.

„Két évvel ezelőtt példaértékű együttműködés indult meg és napjainkra bontakozott ki a mezőgazdasági gépész képzés területén. Az agrárszakképző iskolák és a Földművelésügyi Minisztérium fenntartójukként arra törekszik, hogy az agrárgazdaság szereplőivel, szakmai szervezetekkel, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával olyan együttműködéseket hozzon létre, mely segíti az ágazatban meglévő krónikus szakemberhiány megszüntetését. Napjainkra egyre több gazdasági szereplő látja be, hogy ehhez összefogás és közös cselekvés kell. Az FM agrárszakképző intézményrendszere a duális képzés kiterjesztésében, közös beiskolázási kampányok megszervezésében és a felnőttképzési együttműködésekben tudja segíteni a szakember-utánpótlás biztosítását” – mondta el Román István, agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár.

„A Földművelésügyi Minisztérium hiányszakmának minősítette a mezőgazdasági gépész szakmát, nincs időnk, lépnünk kell. Tavaly elindítottuk a „Legyél te is mezőgépész!” programot azzal a céllal, hogy minél több fiatal figyelmét felhívjuk erre a biztos jövőt kínáló szakmára. Több, mint 100 gépforgalmazó összehangolt együttműködésének köszönhetően átfogó, 11 pontból álló képzési és karrier programot állítottunk össze, mely tartalmazza a mezőgépész képzéseket, a szakmai gyakorlat elvégzésének helyszíneit és a karrierlehetőségeket is. Bízunk benne, ha a tanulók testközelből tapasztalják meg a mezőgépész élet szépségeit, kedvet kapnak ahhoz, hogy ezt válasszák hivatásuknak.” – mondta Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke.

Harsányi Zsolt és Román István

A program alappillére a duális képzés. Országszerte mintegy 30 szakiskolában a mezőgazdasági gépészeket duális képzés keretében oktatják. A tanintézmények a közelben működő cégekkel szoros együttműködésben lehetőséget biztosítanak arra, hogy a tanulók a cégek által tartott előadásokon, kihelyezett gyakorlati órákon vegyenek részt. Itt az egyes szakterületekről részletesebb ismereteket kapnak, megismerik a mezőgazdasági gépiparban rejlő izgalmas technológiákat, azok fejlesztési hátterét, a csúcstechnika vívmányait. A duális képzés legnagyobb előnye, hogy mire a diákok befejezik tanulmányaikat, 1-2 éves gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek, sőt a legtöbb esetben már biztos állásuk van.

A program fontos része a gyakornoki program, amelynek keretében évközi és nyári gyakorlatot biztosítanak a résztvevő vállalkozások a diákoknak, sőt céglátogatásokat, tanulmányutakat is támogatnak. Emellett állami ösztöndíjak is elérhetőek a területet választó fiatalok számára, valamint a gyakorlati képzés helyszínein a cégek is nyújtanak ösztöndíjat a tanulóknak.

A MEGFOSZ a közelmúltban egy online kutatást is indított, amely ugyan még nem zárult le, de az előzetes eredményekből már látszik, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok 53 százaléka tanácstalan, nem tudja, mivel foglalkozna szívesen felnőttként. Jövőbeli szakmájukkal kapcsolatban azonban fő elvárásuk, hogy rugalmas munkaidőben és helyen dolgozhassanak, ahol adottak a feltételek az előrelépésre. 70 százalékuk versenyképes szakmának gondolja az agrárszektort, úgy ítélik meg, hogy korszerű, modern gépek és technológiák vannak jelen az ágazatban, mégis csupán 16 százalékuk lát karrierlehetőséget mezőgépészként.

Fontos, hogy a fiatalok felismerjék, a mezőgépész szakma hosszú távú életpálya modellt nyújthat, stabil jövőt, emellett biztos keresetet, hosszú távú munkalehetőséget, komplex, más ágazatban is hasznosítható tudást, ami nemzetközileg is versenyképes.

A megújult www.mezogepesz.hu honlap interaktív térképén Magyarország összes középfokú mezőgépész és agrár-felsőoktatást folytató intézménye, illetve a karrierprogramhoz csatlakozott gyakorlati helyek is megtalálhatóak.

A 11 pontos képzési és karrierprogram

  • Duális képzés
  • Gyakornoki program
  • Ösztöndíj program
  • Szakdolgozatírás, diploma
  • Nyári gyakorlat
  • Iskolai előadások, óraadás, bemutatók
  • Iskolai kurzusok
  • Rendezvények, kiállítások
  • Céglátogatások, tanulmányutak
  • Speciális programok
  • Kommunikációs felületek biztosítása
  • A 11 pontból álló teljes képzési és karrierprogram elérhető ide kattintva.

    Forrás: mezogepesz.hu

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!