2024. április 29. hétfő Péter

Átadták a növénytermesztési és az állattenyésztési nagydíjakat

Agro Napló
Az Alpha-Vet állattenyésztési és takarmányozás üzletágának, az ALPHAFEED-nek és a növényi tápanyag-utánpótlással foglalkozó divíziójának, az ALPHAPLANT-nak a célja, hogy a kiváló hazai szellemi tőke és alapanyagok felhasználásával olyan termékeket forgalmazzon, amelyek megfelelnek az ökológiai és biológiai gazdálkodás követelményeinek, ugyanakkor gazdaságosan alkalmazhatóak a nagyüzemi gazdálkodásban. Ennek fényében a mintegy 200 szakembert felvonultató őszi Partnertalálkozójukon a fenntartható fejlődést és eredményes gazdálkodást szem előtt tartó vállalkozásokat meg is jutalmazták, a díjra érdemes közel 60 cég közül 12-t ismertek el kategóriánkénti nagydíjjal.

A díjakat Dr. Rózsa László, az ALPHAFEED ÉS ALPHAPLANT üzletág szakmai igazgatója és Márkus János, az Alpha-Vet Kft. állatgyógyszer-üzletág belkereskedelmi igazgatója adta át.

Az Alpha-Vet huminsav alapú termékei rendkívül népszerűek, szinte valamennyi nagyüzemi technológiában kipróbálták és alkalmazzák. Népszerűsége a hatékonyságnöveléssel együtt járó költségcsökkentésben rejlik. A termékek előállításához kiváló minőségű Magyarországon bányászott alapanyagot használnak. Az Alpha-Vet termékei EU-s engedéllyel rendelkeznek és minőségük megfelel a takarmányozásra és növényi tápanyag-utánpótlásra vonatkozó előírásoknak.

Az állattenyésztésben alkalmazott huminsav alapú termékeik zászlóshajója a megújult Vitapol szuszpenzió. A Vitapol Plus a hazai takarmány-kiegésztők között egy új aktivált formulát tartalmaz, ezzel is segítve a jobb biológiai hasznosulást. A 80%-os huminsav-tartalom előnyei közé tartozik, hogy gátolja számos RNS és DNS vírus adszorpcióját, antibakteriális és fungicid hatású. Kiüríti a toxinokat és a toxikus elemeket, segíti a mikroelemek felvételét, katalizálja a sejtek energiatermelő folyamatait. Bekapcsolódik az immunrendszer biokémiai folyamataiba, valamint étvágyfokozó és megszünteti a hányást, hasmenést.

A rendezvény kiemelt előadójaként Dr. Csicsor János, kutató-fejlesztő szakmérnök a huminsavak és ásványi anyagok jelentőségéről tartott előadást, az ALPHAPLANT szaktanácsadó növényorvosa, Sepsi Eszter és Petrovics Ágnes az ALPHAFEED brandmanagere a huminsav-tartalmú termékek gazdasági előnyeiről számolt be.

Megkérdeztük a díjazottakat

A díjjal elismert gazdálkodók gyakorlati tapasztalatai visszaigazolják a holding tulajdonosának, Móré Attilának a megnyitóban említett, sikeres üzletfilozófiával kapcsolatos gondolatait, miszerint mára az lehet sikeres, aki megtakarításhoz, többletjövedelemhez segíti termékeivel a partnereit.

A fenntartható fejlődésért a rizstermesztésben díjazott: Nagykun 2000 Zrt.

Ágfalvi László, a Nagykun 2000 Zrt. termelési igazgatója tapasztalatai szerint a virágzás kezdetén kijuttatott Zöldpajzs elsősorban a rizs stressztűrő képességét, és általános növényegészségügyi állapotát javítja, de réztartalma miatt a baktériumos barnulás ellen is hatásos. Az 1600 hektáros beépített rizsteleppel bíró vállalkozás évi 800–900 hektáron termeszt rizst, és ebből hozzávetőleg 600–700 hektáron használják a szert.

A fenntartható fejlődésért az indiánrizs termesztésben díjazott: Indiánrizs Agro Kft.

Chrappán György, az Indiánrizs Agro Kft. ügyvezetője a Zöldpajzs használatának tapasztalatait azzal egészítette ki, hogy a termék nem a terméshozamot növeli – az indiánrizs őshazájában vadvizi gyomnövény, termesztve hektáronként 1–1,2 tonnás hozamot ad –, hanem a minőséget javítja, a beltartalmat és az értékesítésnél fontos szemhosszúságot. A terméket növekedés serkentésére, másrészt a virágzáskor a kötődés és a szemtelítődés elősegítésére használják a nitogén műtrágya mellett. Emellett idén a jégverte táblák kezelésekor is használták a Zöldpajzsot az Organit rézzel kombinálva, és egy hét alatt látványos gyógyulást tapasztaltak.

A fenntartható fejlődésért a napraforgótermesztésben díjazott: Csákvári Agrár Kft.

Pokó Mihály, az 1200 hektáron gazdálkodó Csákvári Agrár Kft. növénytermesztési igazgatója arról számolt be, hogy bár mostanra már felhagytak a repcetermesztéssel, de amíg folytatták, a Zöldpajzs alkalmazása mellett jelentősen csökkenteni tudták a nitrogén műtrágya és a bórtartalmú levéltrágya használatot is. Hasonlóak a tapasztalataik napraforgóban – tavaly 360, idén 200 hektárnyit kezeltek vele, és az előbbi előnyök mellett megspórolhattak egy virágzáskori gombás megbetegedések elleni kezelést is. Jók a tapasztalataik az Organit Réz készítménnyel is, amit búzában a bokrosodás vége fele alkalmaznak, jövőre az Organit Réz+Ként is ki akarják próbálni a korai lisztharmatfertőzés elleni védelemben.

A fenntartható fejlődésért a meggytermesztésben díjazott: Észak-Alföldi TÉSZ.

Juhász Sándor, az 50 hektárnyi saját ültetvény kezelése mellett országszerte mintegy ezer hektáron tanácsadó (elsősorban meggy és szilva) Észak-Alföldi TÉSZ szaktanácsadója azt emelte ki, hogy korai virágzáskori, illetve lombhullás előtti őszi zöldpajzsos kezeléssel a terméshozamok fokozása mellett az ültetvény általános immunállapotát is lehet annyira kezelni, hogy virágzáskor egy mínusz 3 fokos fagyot sértetlenül átvészelnek a gyümölcsösök. A szüret utáni kezelés eredményeként egyébként tovább zöldlombosak maradnak a fák, így a rügydifferenciálódást is segíti. Emellett zsendüléskor és opcionálisan termésérés előtt használják a Zöldpajzsot. Meggyben és kajsziban is jól lehet használni szerinte az Organit Réz és Organit Réz+Kén készítményeket őszi lemosó és tavaszi indító permetezésekre.

A fenntartható fejlődésért a kajszitermesztésben díjazott: Velence-Fruct Kft.

Timár Béla, a Velence-Fructh Kft. ügyvezető igazgatója ezt a művelésükben lévő mintegy 80 hektárnyi csonthéjas gyümölcsösben szerzett tapasztalatai alapján azzal egészítette ki, hogy a Zöldpajzsot ők először meggy kultúrában alkalmazták kísérleti jelleggel a meggy antraknózisos betegsége ellen, mely a gombás fertőzés elleni védelme mellett több hasznos tulajdonsága révén is jól teljesített. Miután meggyőződtek használatának előnyeiről, kajsziban és a többi csonthéjasnál is elkezdték használatát. A másik két rezes szer pedig a lemosópermetezéseken túl a telepítési technológia része is. Szerinte a termékek gazdaságossága is döntő szempont lehet amellett, hogy cégük környezetvédelmi szempontjaihoz is jól illeszkednek.

A fenntartható fejlődésért a repce- és máktermesztésben díjazott: Alcsiszigeti Mg. Zrt.

Debreczeni László, az Alcsiszigeti Mg. Zrt. növényvédelmi szakmérnöke megemlítette, hogy cégük először 2013-ban kezdte el kísérleti jelleggel használni a Zöldpajzsot, méghozzá őszi káposztarepcében. A kontrollhoz képest 5–7%-os termésnövekedést tapasztaltak, ebből adódóan a következő évben már technológiájukba is bekerült, annak szerves részét alkotja. Máktermesztésükben is eredményesen használják, jó eredményeket értek el, termésátlagaikat sikerült stabillá tenniük. Az Organit Réz és az Organit Réz+Kén őszi búza vetőmagtermesztésükből kihagyhatatlan, elsősorban azért, mert a növényállományt egészségesen tartja.

Nívódíj a BIO növénytermesztésben díjazott: Biocsárda Kft., Csárdaszállási Agrár Zrt.

Izsó Lajos, a mintegy 400 hektáron szántóföldi növénytermesztéssel, vetőmag-előállítással, illetve rizstermesztéssel foglalkozó Biocsárda Kft. ügyvezetője és termelésirányítója azt emelte ki, hogy a 2014-es nagy sárgarozsda járvány idején kuratívan igen eredményesen használta a Zöldpajzsot, azóta pedig preventíven immunerősítőként, az Organit Réz készítménnyel párhuzamosan. Biogazdasága miatt most már csak rizsben használja. Ő egyébként az ALPHAPLANT másik termékét, a Water Retainer Vízőrt is sikerrel alkalmazta olajretek és lenmag kultúrákban.

A fenntartható fejlődésért a mezőgazdaságban díjazott: Alcsiszigeti Mg. Zrt.

Az 1500 tejelőtehén állománnyal bíró Alcsiszigeti Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója, Kovács Norbert szerint a telep egyes állategészségügyi nehézségeinek túlélésében a Vitapol alkalmazása is sokat segített. A 2012-es kukorica aflatoxin fertőzéses évben kezdték használni a takarmánykiegészítőt, amikor egyidejűleg komoly prototheca fertőzés is volt a telepen. Másfél év alatt sikerült legyűrni a két probléma okozta nehézségeket, méghozzá úgy, hogy az állomány csak kissé csökkent átmenetileg. Azóta folyamatosan a receptúra része, az általános immunstátusz javítása érdekében.

A fenntartható fejlődésért a szarvasmarha-tenyésztésben díjazott: Tirus Zrt.

Szabóné Pozsonyi Orsolya, a szintén szarvasmarhatartással foglalkozó Tirus Zrt. igazgatóságának elnöke szerint a Vitapol használat a tejelőállomány aflatoxin mentes tejprodukciója mellett abban is segítségükre van, hogy a borjúállományban alig fordul elő hasmenéses megbetegedés vagy elhullás. Bíznak abban is, hogy a termelékenységük további javításában is a segítségükre lesz a termék. Minden előnyre szükségük van, hiszen az állattenyésztés komoly kihívás.

A fenntartható fejlődésért a baromfitenyésztésben díjazott: Turkey Experts Kft.

Molnár Gábor, a Turkey Experts Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy az évi 900 ezer napospulykát előállító, és ebből 600 ezret saját telepükön a vágásig nevelő cégnél az utónevelés fázisában alkalmazzák a Vitapolt. Legfőbb előnye, hogy az állatok általános egészségi állapotát nagyban javítja, így kevéssé hajlamosak a betegségekre. A bélflóra stabilizálásával hasmenéses problémák nincsenek, szárazabb az alom. A jószág eladhatóságára is jó hatása van, mivel az exportpartnereik számára nagyon fontos, hogy a pulyka mellbőre kiváló minőségű legyen, valamint talpfekélymentes állományt tudjanak a vágóhídra bocsátani.

Disztribútori Nívódíj: Taurina Agrár Kft.

Nemzetközi Kapcsolatokért Nívódíj: Avicola Bucuresti S.R.O

-kmk-

A cikk szerzője: Kiss Melinda Katalin

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!