2024. május 16. csütörtök Mózes, Botond

A hatékony gabonatermesztés titkai

Agro Napló
Magyarország területének ötödén kukorica- vagy búzatermesztés folyik és ez a tevékenység hozzávetőlegesen 200 ezer család életét érinti közvetlenül. Sem makro-, sem mikroökonómiai szempontból nem mindegy tehát, hogy milyen minőségű és hatékonyságú munka folyik a földeken. A fejlesztésre, javulásra mindig van lehetőség.

Mintegy 2 millió hektáron hozzávetőlegesen 200 ezer gazda és agrárvállalkozás termeszt évről évre kukoricát vagy búzát Magyarországon. Tapasztalatban nincs hiány, hiszen a szereplők zöme több évtizede végzi ezt a tevékenységet. A friss tudásra azonban igény mutatkozik vagy kellene, hogy mutatkozzon, mivel jelenleg a hazai mezőgazdasági termelők mintegy 17 százalékának van csak mezőgazdasági végzettsége és évente számos innováció jelenik meg a területen. És az is tény, hogy itthon a termelés hatékonysága jelentősen elmarad az élen járó országokban tapasztaltaktól.

Mi a megoldás?

Éppen ezért nélkülözhetetlen, hogy a gabonatermesztéssel kapcsolatos tudás minél nagyobb teret kapjon és eljusson az érintettekhez. Ezért idén – a Magro.hu mezőgazdasági piactér szokásos éves konferenciasorozatán – ez lesz a téma. A kukorica és búza teljes termesztési ciklusát fogják bemutatni szakértő partnereik segítségével. Részletesen kitérnek a talajelőkészítéstől a tápanyag-utánpótláson és növényvédelmen át a betakarításig és értékesítésig szinte mindenre. Sok olyan hasznos újdonság és információ fog elhangozni, amit eddig a nagyközönség nem ismert. A következő kérdésekre keresik a választ:

  • Hogyan kerülje el a felesleges csodavárást, azaz milyen termelési maximumot érhetünk el a technológia helyes megválasztásával régiónként és megyénként?
  • Mik azok a hibák, amiket tíz gazdából hét elkövet már a talaj előkészítésekor a földmunkák, gépigény, talajoltás, talajbaktériumok, műtrágyázás terén?
  • Hogyan válasszon megfelelő vetőmagot a minőség, a mennyiség és a stressztűrő képesség figyelembe vételével?
  • Mik azok a bevált nyugat-európai praktikák a tőszámváltoztatás és sortávolság területén, amiket még alig alkalmaznak itthon?
  • Milyen módon csökkenthető a vegyszerhasználat úgy, hogy az új és legveszélyesebb (kukoricamoly, csíkos mozaik, vetési bagolylepke, fuzáriózis) kihívásoknak is megfeleljen?
  • Hogyan tudják a gazdák a talaj tápanyagtartalmát költséghatékonyan feljavítani a 70-es évek szintjére, hogy ne éhezzenek tovább a növényeink?
  • Mik a legújabb technológiák az új kórokozók és kártevők ellen, valamint a rezisztencia kezelésére?
  • Milyen pályázatok segítik a fiatal és a nem fiatal gazdákat a közeljövőben, hogyan készüljön rájuk?
  • Hogyan időzítsük a kukorica betakarítását úgy, hogy a szárítási költség ne vigye el a profitot, de még a búza elvetésére is legyen idő?
  • Hogyan nyerjünk milliókat csupán csak az értékesítés optimális időzítésével?

Kiknek szól a konferencia?

És hogy kiknek szól? Azoknak a fiatal gazdáknak és kezdő termelőknek, akik keresik a legjobb megoldásokat, többet és hatékonyabban akarnak termeszteni, mint az elődeik. De azoknak is, akik nagy tapasztalatokkal rendelkeznek, de talán pont ezért a megszokásaik rabjai, ám nem mondtak le arról, hogy egyszer utolérjék termelékenységben a nyugatot.

A kukorica és búza konferenciasorozat három helyszínen kerül megrendezésre a következő időpontokban:

2016. november 24.

Budapest

2016. december 15.

Kaposvár/Szekszárd

2017. január 18.

Debrecen

A konferencia részleteiről további információ valamint jelentkezés az eseményre az alábbi oldalon lehet:

http://www.magro.hu/konferencia/

Tartson velünk! 

Kérdés esetén keressen minket az alábbi elérhetőségeken:

Balla Dalma, rendezvényszervező

Telefon: 06-20/446-1940

E-mail: rendezveny@magro.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kezelésből ötös!

Kezelésből ötös!

Az FMC optimista hangulatban tartotta meg évindító növényvédelmi fórumát, amely méltán az egyik legszínvonalasabb online rendezvénnyé nőtte ki magát a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?