Cimbria magtisztító, -osztályozó gépek a minőségi élelmiszer hatékony előállítása érdekében - 1. rész (x)

Agro Napló
Szeretnénk Partnereink figyelmét felhívni a tönkölybúza hántolónkra, melyet az idén kora ősszel 30. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon mutattunk be. Célunk, hogy az előtérbe kerülő ősi gabonafélék (tönköly-, tönke-, alakor búza) feldolgozási igényeinek megfelelő géppel bővítsük termékpalettánkat.

A sikeres vásárt követően a CHH Műszaki KFT 2016. szeptember közepén üzemi főpróbát tartott győri Ipari parkban található telephelyén az újonnan bemutatott DVC-2 tip. hántoló géppel. A két napos próba során alakor búzával teszteltük a gépet; majd a sikeres hántolást követően laborunkban található gépeinkkel további magtisztítást és osztályozást végezve élelmiszer minőségű végterméket hoztunk létre.

A labor eszközpark bővítése októberben DELTA síkrostás tisztítógéppel zárul, annak érdekében, hogy meglévő és leendő ügyfeleink igényeinek a legmegfelelőbb gépet/gépeket és felszereltséget tudjuk ajánlani.

A bio alakor búza hántolását és további osztályozását, feldolgozását az alábbi gépekkel végeztük:

1. Tönkölybúza hántoló

A gép legfőképpen tönköly-,alakor-, tönkebúza-hántolásra került kifejlesztésre.

A gép működési elve, hatékonysága:

A terményfogadó garatba öntött hántolatlan termény egy csiga segítségével a centrifugális hatással működő késes hántolóegységbe jut, majd a lehántolt vegyes halmazállapotú anyag egy

rozsdamentes rostadobon szitára hullik. Fajsúly különbség elvén a hántolt tönkölybúza utazik a lengőszita külső széle felé míg az visszaforgatandó, hántolatlan termény a lengődob közepe felé kényszerítve visszajut a terményfogadó garatra. A hántolás hatékonyságának mértéke 90-95 %-os, ugyanakkor a feldolgozott mag sértetlen marad, ez egyértelmű bizonyíték a kíméletes, ugyanakkor a hatékony működését illetően. Minden villanymotor frekvenciaváltóval szerelt az optimális folyamatok a bejövő termény és a környezeti paraméterektől függően. A ventilátor hatékonysága olyan, hogy a leválasztott könnyű részek, pelyva, hártya akár 20 méter vízszintes távolságban vagy max. 3 m függőleges magasságban ciklonon keresztül leválasztásra képes kerülni.

A hántológép szinte karbantartásmentes, kivéve a szokásos tisztítási és ütemezett karbantartási eljárásokat.

Technikai adatok:

Hántoló egység: 11,00 kW
Elszívó ventillátor: 0,75 kW
Adagoló egység: 0,55 kW
Forgódobos szita vibromotor: 1,10 kW
Teljesítménye: 1000-1500 kg/h
Mérete: 180/160/205 cm
Súlya: 550 kg

Teszteredmények képekben:

A hántoló gép nagy előnye más típusú hántolókkal szemben, hogy az első körben meg nem hántolt vagy nem elégségesen hántolt anyag egy csatornán keresztül automatikusan visszajut a terményfogadó garatra.

2. Lab HSR triőr

Rendeltetése:

A triőr szemes termények hosszúság szerinti osztályozásához használható (úgymint: gabonafélék, kukorica, rizs, könnyű magok, műanyag részecskék, stb.), vagyis abban az esetben, amikor a gabonaszemek ugyanolyan vastagsággal és szélességgel rendelkeznek (pl.: egy rostáló folyamat után), de különböző hosszúságúak.

Működési elve:

A befolyó nyíláson keresztül, az osztályozásra kerülő anyagok a forgó henger belsejébe kerülnek, aminek a palástja sejtszerű fészket formázó süllyesztékekkel van ellátva (a perforációt néha „triőr cellának” vagy „sejtnek” nevezik). Azokat a magokat, melyek teljesen beleülnek a sejtekbe felemeli; és egy bizonyos magasság után beleejti azokat a vályúba. Azonban azokat a magokat, melyek hosszúsága nagyobb, mint a sejt átmérője, azonnal kiejti a hengerben.

Műszaki adatok:

Elektromos hálózat (standard): 3 fázisú 50 Hz, 380 V
Teljesítmény (búza esetén): 300 kg/h
Magasság: 745 mm
Hosszúság: 1200 mm
Szélesség: 420 mm
Triőrhenger: Ø 400 x 500 mm
Elektromos teljesítményigény: 0,5 kW
Tömeg: 100 kg

Tartozékok:

1 garn. Triőrköpeny meghatározott kialakítás és méret szerint.

Teszteredmények képekben:

A Lab-HSR triőrrel a törtszemek és egyes gyommagvak eltávolítását végeztük. Az egész szemmel megegyező méretű gyommagvak eltávolításához további csigatriőrös osztályozást végeztünk. A hántolt anyag a triőrre bemenő anyag. Osztályozás után elért eredmények:

3. Csigatriőr Lab

Rendeltetése:

A csigatriőr a gördülékenység elve alapján választja el a magokat, egy magfelület szerinti osztályozó eszköz. Főként kis volumenek egyedi tisztítására alkalmazzuk. Főleg a rozs, búza, bükköny, borsó és bab, valamint egyes aprómagokból gyommagvak válogatására alkalmas.

Leírása:

A csigatriőr tulajdonképpen egy függőleges oszlop körül elhelyezett; azonos menetemelkedésű, koncentrikus csavarfelületből álló berendezés. Ebben a berendezésben van tehát egy kisebb átmérőjű csavarfelület, és vele koncentrikusan egy nagyobb átmérőjű is. A csigatriőr tehát lényegében több bekezdésű csavarfelület, amely kétféle átmérővel rendelkezik. A kis átmérőjű belső csavarfelületek száma változó (nagyobb modelleknél lehet akár három is), a külsőé egy. Ezek közös tartóoszlophoz vannak erősítve.

Működési elve:

A garatból a belső, kis átmérőjű csavarfelületre kerül a magkeverék (opciós tételként frekvenciaszabályozóval ellátott vibrációs adagoló berendezés és elő-tartály is szerelhető a gépre). Felöntés után a magkeverék a lejtő vagy csigavonalú csúszda miatt elindul lefelé, és közben egyre gyorsul. A gömbölyű felületű magvak nagyobb sebességet érnek el, mint a lapos, nagy súrlódási tényezőjű magvak. Egy bizonyos sebesség elérése után akkora centrifugális erő keletkezik a jól gördülő magvak esetében, hogy azok a belső kisátmérőjű csatorna alacsony szélén átrepülnek, és a nagyobb átmérőjű csatornába jutnak. A két frakció az ürítőnyíláson át hagyja el a berendezést. A csigatriőr csak akkor működik helyesen, ha már jól előtisztított magot öntünk fel rá. Teljesítménye nagy magvak esetén nagyobb, apró magvak esetén kisebb. Alapvetően a magvak ezerszemtömege és gördülékenysége, valamint a berendezés méretei határozzák meg a teljesítményét. Előnye, hogy nem tartalmaz mozgó alkatrészt, így a meghibásodása csekély, és külön hajtóerőt sem igényel.

Műszaki adatok:

Rozsdamentes acél szerkezet
Ø600 mm x 1250 mm magas
1,5 liter kapacitású felöntő tölcsér, kapcsolódik a belső spirálhoz
2 teljes csigavonalú csúszda.

Teszteredmények képekben:

A csigatriőrrel az előzőekben ki nem válogatott, mintában maradt jól gördülő gyommagvak, bükköny, csillagfürt eltávolítását végeztük. Ezek a külső spirálon, míg az alakor búza a belső spirálon „gördül”/csúszik le. Az előző triőrözés során a törtszem frakcióban feldúsult jól gördülő magok szeparálását is kiválóan végezte.

Gyommag kivétel egész szemekből
Gyommag kivétel a törtszem frakcióból

Részletes műszaki specifikációval ellátott árajánlatért keressen bennünket az alábbi elérhetőségeken!

Cím: H-9027 Győr, Körtefa u. 4.
Telefon/fax: (+36) 96/ 527-357
Mobil: (+36) 30/9475-440
E-mail: info@chh.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. június 25. 05:58