Digestarom®

Agro Napló
A különböző stresszfaktorok – mint az étrend, a környezeti feltételek, vagy a tartás megváltozása – csökkent takarmányfelvételt, optimálistól eltérő emésztést és a tápanyagok rossz hasznosítását okozhatják. Mindezek a tényezők befolyásolják a bél egészségi állapotát. Ez nem csak a tápanyagok felszívódását és hasznosulását befolyásolja, de jelentős hatást gyakorol az állatok immunrendszerére is.

A Digestarom® egy természetes alapú, gyorsan növekvő termékcsalád, amely különböző esszenciális olajok, gyógynövények, fűszerek és növényi kivonatok keveréke és a bél egészségének megőrzésével a haszonállatok megbízható és gazdaságos termelésére fókuszál. A molekuláris biológia szintjén zajló jelenlegi kutatások ugyanakkor azt is kimutatták, hogy a Digestarom® egyedülálló módon leszabályozza a bélben lévő gyulladásos folyamatokat indukáló és a takarmányfelvételt csökkentő faktort (NF-kB), ugyanakkor erősíti a gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásért felelős faktort (Nrf2), azaz nem a gyulladás tüneteit kezeli, hanem a gyulladási folyamatok forrásánál akadályozza meg annak kialakulását.

A terméknek a különböző állatfajok teljesítményre gyakorolt hatásait folyamatosan vizsgálják tudományos szinten (egyetemeken és kutatóintézetekben), valamint gyakorlati szinten is (telepi kísérletek). Világszerte számos kísérletet folytattak le, hogy különböző körülmények között bizonyítsák a termék hatékonyságát, így a tudományos vizsgálatok során kapott eredményeket megerősítették normál gazdálkodási körülmények között is.

A termék hatásai különböző haszonállat fajok esetén:

Baromfihús termelés

A késztermék minősége nagyban függ az állatoknak tápanyagokkal való optimális ellátásától. A Digestarom® Poultry esetében tudományosan bizonyított, hogy növeli az emészthetőséget, ennek következtében javítja a tömeggyarapodást és a takarmányhasznosulást. Ennek eredménye a rövidebb nevelési időszak és a homogénebb végső élő tömeg.

A Digestarom® Poultry-val csökkenteni lehet az ammónia-kibocsátást, mivel jobb a tápanyagok hasznosítása, valamint használatával csökkenthetjük a takarmány beltartalmát is. A termék kipróbálása során a széklettel történő nitrogénveszteség több mint 14%-kal csökkent a kísérleti állatok csoportjában.

Tojók és tenyészállatok

A tojástermelés kritikus időszakában a tyúk nagy mennyiségű tápanyagot igényel, különösen fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat. A Digestarom® Poultry használata a takarmányban fokozza a tápanyagok hasznosulását és hozzájárul az immunrendszer állapotának stabilizálásához. Az állatok gyorsabban elérik a tojástermelési csúcsot és képesek ezt a szintet hosszabb ideig is fenntartani.

Kocák

A kocák takarmányfelvétele a sikeres malactermelés kulcsa. A Digestarom® Sow nem csak a takarmány-összetevők emészthetőségét javítja, de növeli a szoptató kocák takarmányfelvételét, különösen a fiatal kocákét. Jobb lesz az alom nevelése (kisebb elhullás, nagyobb növekedési erély, jobb homogenitás) valamint a koca kevesebbet veszít a súlyából ha Digestarom® Sow-val etetjük. A kocák jobb kondícióban kerülnek a következő szaporodási ciklusukba.

Továbbá a Digestarom® Sow folyamatos használata a vemhesség és a szoptatás alatt növeli a termékenységet és a termelékenységet (pl.: fogamzási ráta, választott malac/koca/év)

Malacok

Az egészséges és gyorsan gyarapodó malacok elengedhetetlenek a sikeres sertéstermeléshez. Ennek az eredménynek az eléréséhez a legfontosabb a fiatal állatok igényeihez alkalmazott optimalizált takarmány.

A Digestarom® Start alkalmazása a takarmányban segít a célok elérésében. A Digestarom® Start segíti a malacok korai szilárd takarmányfelvételét a kiegyensúlyozott íz, édesítő és növényi kivonatok kombinációjával, valamint javítja a takarmány emészthetőségét. Tudományos kísérletekkel bizonyított, hogy a Digestarom® Start takarmányhoz történő adagolása szignifikánsan javítja a fehérjék hasznosítását, különös tekintettel az aminosavak ileális emésztésére.

Hízósertések

A fehérjék és aminosavak jobb emészthetősége nemcsak a jobb növekedési erélyben és takarmányhasznosításban mutatkozik meg, hanem a jobb fehérje-beépülésben is. A Digestarom® Finish segítségével javulás érhető el a húsminőség és a hasított fél minőségi paramétereinek tekintetében, különösen az izomtömeg arányában.

A fehérjék jobb hasznosítása egyidejűleg csökkenti a szerves és szervetlen nitrogén vegyületek kibocsátását. Az így elért jobb minőségű levegő minimalizálja a következményes légzőszervi betegségek kockázatát. Az emésztetlen tápanyagok és metabolitok kisebb kibocsátása csökkenti a környezeti szennyeződést és hozzájárul a fenntartható sertéstermeléshez. A kilogrammonkénti energia-, valamint takarmányköltség lecsökkenthető. A Digestarom® Finish költségcsökkenést eredményez, és ezáltal növeli a versenyképességet a hízók esetében is.

Fiatal borjak

A sikeres szarvasmarhatartás kulcsa az egészséges és gyorsan növekvő borjú. Ennek a célnak az eléréséhez a legfontosabb a megfelelő étrend, amely alkalmazkodik az állatok igényeihez. A tejpótló Digestarom® Milk-kel történő kiegészítése stabilizálja a gyomor-bélrendszert. Ezt a hasmenéses napok és hasmenés pontszámok csökkenése mutatja, ami az állatorvosi költségek csökkenését, valamint alacsonyabb elhullást eredményez. Használatával javítható az emésztés, ezt a napi testtömeg-gyarapodási és a takarmányértékesítési adatok is mutatják a terméket alkalmazó állományokban.

A Digestarom® Milk-ben található íz anyagok, fűszerek és növényi kivonatok képesek fokozni a korai fázisban elfogyasztott szilárd takarmányok mennyiségét, valamint növelni annak emészthetőségét.

Tejelő szarvasmarha

A korai laktáció időszakában az állatokat úgy kell takarmányozni, hogy egészségesek maradjanak és vemhesüljenek is miután elérték a laktációs csúcsukat, miközben a tejtermelés optimálisan folyik.

A laktáció végi időszaknak a takarmányozása nagyon fontos a laktációs csúcs utáni magas tejtermelésben, a jó kondíció és az egészség megtartásában, amely majd a következő laktációhoz teremti meg az alapot.

A Digestarom® Dairy egy olyan íz anyagokat is tartalmazó kiegészítő, amely növeli a tejelő állatok szárazanyag-felvételét, segíti az

emésztést (a nyáltermelés és az emésztőenzimek felszabadulásának fokozásával) és a takarmányhasznosulást, hogy az állatok a kritikus időszakokban is a legmagasabb szinten termeljenek.

A Digestarom® főbb előnyei

  • A takarmány ízletességének fokozása (magasabb takarmányfelvétel)
  • A tápanyagok (főként a fehérje) jobb emésztése, jobb takarmány-hasznosulás
  • Jobb termelési eredmények
  • Megbetegedések és elhullások száma csökken
  • Szaporodásbiológiai mutatók javulása
  • Környezeti károsanyag-kibocsátás csökken
  • Javuló költség/haszon arány

A Digestarom® arra lett kifejlesztve, hogy több oldalról támogassa az emésztést, így javítsa a takarmányozás hatékonyságát.

További információkért keresse a BIOMIN Magyarország Kft. szaktanácsadóit.

BIOMIN Magyarország Kft.

2040 Budaörs, Budapesti u. 55/A
Tel.: +36 23 703 016
Fax: +36 23 703 017
office.hungary@biomin.net
www.biomin.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Takarmányfüvek és keverékeik

Takarmányfüvek és keverékeik

A tej és marhahús előállításának üzletága nagyban függ attól, hogy rendelkezésre áll-e a szükséges mennyiségű és lehető legjobb minőségű szálastakarmá...

CUPIDO kan takarmánykeverék

CUPIDO kan takarmánykeverék

A kanok ivarérettségét a termékenyítésre alkalmas spermiumok megjelenése jelzi. Kizárólag csak egészséges, igényeinek megfelelően takarmányozott tenyé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!