Bőtermő vagy Prémium kalászos fajtát válasszak?

Agro Napló
A következő hetekben dőlhetnek el a 2016-2017 évi kalászos vetések fajtaválasztási kérdései. Cégünk a Karintia Kft. vetőmag-előállítóként, -forgalmazóként és terménykereskedőként is egyre meghatározóbb mértékben képviselteti magát a magyarországi agrárpiacon. Az idén 20. születésnapját ünneplő cégünk az ausztriai központú Mauthner Cégcsoporthoz tartozik. Testvércége, a Probstdorfer Saatzucht nemesítőház és vetőmagüzem révén a legkiválóbb fajták előválasztási jogával rendelkezik. Ennek köszönhetően a magyar gazdák is válogathatnak a hazai termesztésre leginkább alkalmas, kiemelkedően teljesítő repce és a kalászos fajták közül. Ezek kifejezetten a Pannon régióra nemesített szárazságtűrő fajták. De mégis, a széles palettából milyen fajtát válasszunk?

Az egy lábon állás, vagyis kizárólag, illetve döntő többségben a minőséget mellőző, bőtermő fajtát vetni kockázatos. Igaz ez a fordított helyzetre is, tehát nem feltétlenül kell a prémium kategóriájú gabonákkal foglalkozni. Találjuk meg az egészséges egyensúlyt, ezzel „porlasszuk” a kockázatot.

Az ADESSO nevű őszi búza egy népszerű, mind nagyobb termőterületen termesztett prémium fajta. A prémium búzák legújabb képviselőjében egyesül a stabil és magas termőképesség a rendkívül magas fehérje és sütőipari minőséggel. Fő erénye továbbá a télállóság, termésstabilitás, ellenállóság, korai kalászhányás és a korai érés. Beltartalmi értékei alapján a legnevesebb olasz malmok elvárásait is teljesíti. Emellett a legújabb genetikájú fajtánk mellett a többi jól ismert fajtánk is stabilan teljesít. A Midas, Fulvio, Peppino, Fridolin, továbbra is évről évre bizonyítják, hogy minőségben és betegség ellenálló képességben verhetetlenek.

A Karintia egyik legkeresettebb őszi búzája az akár 10 tonna termésre is képes BALATON. A tar kalászú, alacsony szármagasságú fajta jó bokrosodási képességgel, kiváló télállósággal, jó szárszilárdsággal bír, megdőlésre nem hajlamos. Gyengébb, illetve átlagos minőségű talajokon is képes rekordtermést produkálni – persze, megfelelő termesztéstechnológiával.

A Rebell nevű legújabb genetikájú bőtermő búzafajtánk a hatalmas kalászaival hívja fel magára a figyelmet, a jól bevált „Karintiás” tarbúzák a Pedro, és a Barok mellett. Nem szabad megfeledkezni a vadkáros területek bőtermő fajtájáról, a Gaudio-ról sem, amely a malmi minősége mellett a rendkívüli terméspotenciáljával emelkedik ki.

A gabonatermesztő gazdák első bevételeiket legtöbbször az őszi árpa értékesítésével könyvelik el. Fontos a magas termőképesség mellett, hogy a takarmánykeverők ne kifogásolják a minőséget. A Karintia őszi árpája, az ALORA, kiegészült egy hasonlóan bőtermő hatsoros őszi árpa fajtával, a CHIARA-val. Mindkét fajtánk az aratás megkezdésével 9 tonna/ha-os meggyőző termésátlaggal büszkélkedik.

Végül essék szó a „gyenge” területek növényéről, a tritikáléról. A POLEGO egy igazi  univerzális rozs típusú fajta, amely a jellegzetes „acélkék” színével hívja fel magára a figyelmet. Minden területre ajánlott, rendkívül stabil termőképességgel bíró, megdőlésre nem hajlamos fajta.

Minden fajtánkat az általunk bevezetett „PLUS” technológiával hozunk forgalomba. De mi is az a „Plus technológia”? Ez egy minőségi mutató! A csávázó anyag feljuttatása mellett egy több komponensű mikroelem-tartalmú magtrágyát kapnak vetőmagjaink, mely által jelentős csírázásbeli, illetve fejlődésbeli előnyök érhetőek el!

Végezetül néhány termelői vélemény:

A 2015/2016-os évben másodjára termeltem a fajtát. 14 AK értékű talajba került, kukorica elővetemény után. Intenzív tápanyag-gazdálkodás és okszerű növényvédelem eredményeképp 9,1 t-ás termésre volt képes étkezési minőségben. Kifejezetten elégedett vagyok a Midassal!

Tüű Dávid
Gersekarát

2008-óta vetem a Balatont. Mára gazdaságom legkedveltebb fajtájává lépett elő, búza vetésterületem 3/4-ed részén ez a fajta szerepel. Magas a biotikus és abiotikus sztressztoleranciája, sárgarozsdával szemben kifejezetten ellenállónak bizonyul. Megfelelő évjáratban 10 t fölötti termésre képes, de minden évben gazdaságilag mérhető terméskülönbséget érhetünk el a konkurens fajtákkal szemben. Jelen termesztési körülmények között számomra ez a legmegfelelőbb fajta.

Lőrincz Lajos
Szarvaskend

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A szegedi nemesítőház őszi kalászos gabonái közül több fajtát is tudunk javasolni a kifejezetten nagy termőképességű fajtákat kereső gazdáknak, melyek...

Őszi árpa. A csúcsok csúcsai.

Őszi árpa. A csúcsok csúcsai.

A kisebb területen vetett őszi kalászos fajok között a SAATEN-UNION fajtái már évek óta meghatározó, számos esetben piacvezető pozícióval rendelkeznek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?