2024. július 19. péntek Emília

A piac legnagyobb fixkamrás körbálázója (x)

Agro Napló
A CLAAS ROLLANT körbálázója világszerte sokoldalúsága miatt kedvelt. Egyszerűség és jó munkaminőség minden munkakörülmény között. Az új ROLLANT 620 1,5 méter átmérőjű körbálájával a CLAAS továbbra is a piacon lévő legnagyobb fix bálakamrás körbálázóját tudhatja magáénak egy új külsőben. A továbbfejlesztett nagyteljesítményű gép nagy tömörségű szalma- és szénabálák készítésére alkalmas.
ROLLANT 620 RC

Új teljesítményszint

Az új ROLLANT 620 hálós vagy zsineges kötözéssel készíti az 1,22 x 1,5 méteres bálákat.  Az új bálázó 2,1 méteres rendfelszedő szélességgel rendelkezik, valamint alapfelszereltsége még az anyagtovábbító rotor is. Ezek segítségével képes elérni a nagyobb áteresztőképességet és bálatömörséget. Ennél a típusnál szintén elérhető lesz már a ROTO CUT (RC) aprítórendszer. A rövid szecska – főleg a szénabálák esetében – gondoskodik a formatartó bálákról és arról, hogy bár nagyobb a bála tömörsége, később mégis könnyen szétbonthatók. 

Új profilozott, megerősített tömörítőhengerek a bálakamrában. A hengerek profilozott felülete egyidejűleg gondoskodik az öntisztulásról, az állandó terményáramlásról és az egyenletes bálaforgatásról.

ROTO CUT (RC) szecskázó rendszer
Profilozott tömörítőhengerek

Gyors és egyszerű bálaháló- vagy zsineg-betárolás

A hálófék annyiban változott, hogy a kötözési folyamat alatt most még nagyobb a hálófeszültség. Ezzel lehetségessé válik a bálaháló tisztább vágása, valamint a körbálák is szebb alakúak, stabilabbak lesznek. A betárolható bálaháló- vagy zsinegtekercs számát is megnövelték: elhelyezhető hat zsinegtekercs, illetve két tekercs háló, amelyek elegendőek az egész munkanapra. Egy új, lehajtható rámpa könnyíti meg a bálaháló betárolását, ez a megoldás ebben a bálázóosztályban újdonság.

Új hálófék
Hat zsinegtekercs elhelyezhető
Lehajtható rámpa a bálaháló betöltéshez

A láncok automatikus kenése

A megnövekedett teljesítményhez igazították a karbantartási munkákat is. Az új automatikus lánckenésnél a láncok az elkészült bálák számától függetlenül, folyamatosan kenődnek. A rendszer 3,4 literes olajtankjába betöltjük az olajat, amivel már biztosítottuk is a gép kopás- és karbantartásmentes működését.

Automatikus lánckenés

Egyszerű kezelhetőség

A gép kezelése és áttekintése terén is akadnak újdonságok! A CLAAS OPERATOR terminállal mindkettő egyszerűbb és áttekinthetőbb lett. A terminálról a gépkezelő leolvashatja a présnyomást, illetve az olyan gépadatokat, mint a kötözés, a kamraajtó nyitva van-e, vagy a bálarámpa helyzete. Szükség esetén megállíthatjuk a kötözési folyamatot, illetve kiválaszthatjuk a bálahálót vagy a tekercset. A vezetőfülkéből nagyon jó a rálátás a rendfelszedőre (pick-up-ra), így a terményáram is pont szem előtt van.

CLAAS OPERATOR

Alacsony teljesítményszükséglet

Az emelkedő teljesítmény és bálatömörség ellenére a ROLLANT 620 teljesítményigénye viszonylag kicsi. Már akár 80 lóerő elegendő, így különösen a széna- és szalmabetakarításhoz ajánlott, a viszonylag gyengén motorizált gazdaságokba.

A ROLLANT 620 RF és RC a 2017-es aratási időszakra már szériagyártásban is kapható lesz.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?