HOCH repcék a Bayertől

Agro Napló
A repcéknek két fő értékmérő tulajdonsága van: olajtartalom és termésmennyiség. Az elérhető árbevételt a termés mennyisége és az olajtartalom határozza meg. Ez utóbbi olyannyira fontos tulajdonság, hogy a feldolgozóipar hajlandó prémiummal jutalmazni a magas olajtartalmat. Az olajtartalom növelése közvetlen haszonnal jár a termelők számára is a termény bonifikációs értékesítésén keresztül, ezért a repcék olajtartalmának növelése a Bayer nemesítési programjának egyik kiemelt célja.

Magyarországon egy éve indította útjára a Bayer a magas olajtartalmú repce portfólióját (HOCH hibridek), mely a mennyiség és minőség legjobb ötvözetét célozza. Ezeknek a hibrideknek a sztenderdeket meghaladó termőképesség mellett minimum 2% plusz olajtartalmat kell produkálniuk, biztosítva a pozitív olajbonifikációt.

Az első ilyen repcénk, amely képes volt mindkét kritériumot teljesíteni a Puncher volt. 2014-ben a legnagyobb termésű hibrid repce volt az államilag elismert korai repcék közt (1. ábra). 2015-ös üzemi eredmények is arról tanúskodnak, hogy kiváló termőképességgel rendelkezik a Puncher. A legjobb termőhelyeken az 5 t/ha-t ostromolták az eredményei. A jó terméseredmények és magas olajtartalom teremtették meg az alapot, hogy a Puncher az egyik legnagyobb mennyiségben értékesített hibrid repcénk legyen.

A magas olajtartalmú termékkör másik tagja a Lexer. Az elmúlt években olajtartalma háromszor is meghaladta a 49%-ot a hivatalos kísérletekben (2. ábra). És ami a legfontosabb, üzemi körülmények közt is kimagasló olajtartalmat ért el: 47,2%-os volt az olajtartalma 11 hely átlagában és nem volt egyetlen olyan hely sem, ahol 45% alatti olajat mértünk volna.

E különleges portfólió legújabb csillaga a Safer. Már a regisztráció első évében mindkét értékmérő tulajdonságban a legjobbak közt volt (3. ábra). Ezzel a tulajdonságával, hogy egyszerre képes magas termést és kiváló olajtartalmat elérni egy új kategóriát teremtett a korai éréscsoportban. Olajhozama, amit a termésből és az olajtartalomból számítunk, jelentősen meghaladja a konkurens termékekét. Üzemi körülmények közt is kiválóan szerepelt. 21 hely átlagában közel 4 t/ha termést adott, mely ékes bizonyítéka a termőképesség mellett a kiváló termésstabilitására is.

A modern nemesítési eszközök gyors genetikai haladást tesznek lehetővé a repcetermesztésben. Ez azt jelenti, hogy az újabb hibridek egyre nagyobb teljesítményre képesek, érdemes ezért a legújabb termékeket kipróbálni a már bevált hibridek mellett.

A legújabb hibridjeink közül a Silver kiemelkedő teljesítményre képes a kísérleti eredmények alapján. Termésben jelentős előrelépést mutat a középérésű hibridek csoportjában, több mint 10%-kal meghaladva a nagynevű sztenderdek átlagát (4. ábra).

Hasonlóan jól szerepelt ez a hibrid a környező országok regisztrációs kísérleteiben: Csehországban és Szlovákiában 15%-kal, Romániában 11%-kal haladta meg az összehasonlító fajták termésszintjét. Ez is bizonyítja, hogy a Silver magas termésszint elérésére képes és kiváló alkalmazkodóképességgel rendelkezik. A 2016-os vetési szezonra, ha korlátozott mennyiségben is, de már elérhető lesz a Silver vetőmagja Magyarországon.

Az új hibridek innovációt jelentenek a repcetermesztésben. Nagyobb termőképességük, magasabb olajtartalmuk hozzájárul ahhoz, hogy eredményesebbé tegyük repcetermesztésünket.

Szundy Péter
Bayer Hungária Kft.

A cikk szerzője: Szundy Péter

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Miért vessünk MAXIMUS®-t?

Miért vessünk MAXIMUS®-t?

13 évvel ezelőtt új fejezetet nyitottunk a repcetermesztésben, amikor megjelent az első féltörpe, Pioneer® MAXIMUS® repcehibridünk Magyarországon. Ezi...

RAPOOL-repcék. SHREK, a zöld óriás

RAPOOL-repcék. SHREK, a zöld óriás

A SHREK már messziről felismerhető és elkülöníthető, akár az őszi időszakban, akár a becőrengeteget kémlelve, egyedülálló biomasszája és hatalmas, már...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?