Hogyan változik a gyomnövények dominanciája? (x)

Agro Napló
Idén Ceglédre invitálta műhelymunkára a fiatal agrárvállalkozókat a Sumi Agro Hungary Kft. A két napos program a növénytermesztőket leginkább foglalkoztató kérdéseket taglalta interaktív módon. Szabó Roland, a Sumi Agro szakmai és termékmenedzsere az eddigi öt országos gyomfelvételezés során összegyűjtött adatokat elemezte őszi búza és kukoricakultúrában, a gyomnövények dominanciájára fókuszálva.
Szabó Roland

Elmondása szerint egyértelműen láthatóvá vált a fontossági sorrendek jelentős változása, valamint az is megfigyelhető, hogy számos valaha kiemelkedő fontosságú faj mára igen megritkult. Ebbe a körbe tartozik őszi búzában pl. a kék búzavirág, a porcsin keserűfű, az útszéli zsázsa és a tarló tisztesfű is. Vannak olyan térvesztésben részesülő fajok is, amelyek napjainkban újra képesek borítási százalékuk növelésére, pl. a kék búzavirág, a mezei zsurló és a mogyorós lednek. Természetesen az átalakulásnak vannak nyertesei is, azaz a borítási százalékuk most a tetőponton található, ilyen fajok pl. a közönséges tyúkhúr és a mezei árvácska.

Kukoricában a valaha kiemelkedő fontosságú fajok közül egyértelmű vesztes pl. a vadrepce, de a repcsényretek és a tarló tisztesfű is jelentősen megfogyatkozott, az ismét „erőre kapó” fajok pedig a mezei zsurló, a mogyorós lednek és a hamvas szeder. A jelen „siker fajai” a mezei árvácska, a sokmagvú libatop; de legfőképpen a fekete csucsor és a pokolvar libatop. Búzában a legnagyobb nyertesek a kaporlevelű ebszékfű, a borostyánlevelű veronika, a fekete üröm és a nagy széltippan, kukoricában pedig a selyemmályva, a pokolvar libatop és a parlagfű az abszolút győztesek. Kiemelte azt a tényt, hogy a fenyércirok egyik felvételezett kultúrában sem volt megtalálható az első felvételezés alkalmával, mára pedig mindkét kultúrnövényben a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára „kúszott” fel.

Amennyiben azt is megnézzük, hogy mely növénycsaládon belül volt megfigyelhető a legnagyobb részarány-növekedés és -csökkenés, akkor az abszolút bajnok a disznóparéjfélék közül kerültek ki; ugyanis a vizsgált periódusban a karcsú disznóparéj borítása 684-szeresére, míg a közönséges torzoné az 1/20-ra csökkent. A különbség a két szélsőérték között 14000-szeres. Ezek az adatok további számos elemzésre adnak lehetőséget – mondta a szakember – és többek között a botanikai és technológiai ismeretek összeillesztésével segítséget adhat még a gyomirtó szer fejlesztések irányára nézve is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csend van a búzapiacon

Csend van a búzapiacon

Az elmúlt időszakban a hazai malmok keresték a búzát, de ez lefutott, most csend van a piacon – nyilatkozta a Világgazdaságnak Petőházi Tamás, a Gabon...

Heti fókusz: Agyő, széltippan!

Heti fókusz: Agyő, széltippan!

Az őszi gyomirtási technológia az őszi kalászos gabonákban, elsősorban a nagy széltippannal fertőzött területeken terjedt el. Szakértők mutatnak rá a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!