2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

Tápanyagszakértő - A megkerülhetetlen foszfor (x)

Agro Napló
Minden, gazdálkodási szempontból fontos felépítő anyagcsere folyamat rengeteg energia-befektetést igényel a növény részéről. Az ehhez szükséges energia  szállításában és tárolásában központi szerepet játszik a foszfor. Az intenzív mezőgazdasági termelés sikerét a növények aktuális foszfor igényéhez igazodó foszforpótlás alapozhatja meg.

Kihívások a foszfor pótlásában

A szántóföldi növénytermesztés során - a tápoldatos kertészeti termesztéssel szemben - komoly nehézségekbe ütközik a növény mindenkori foszforigényének a kiszolgálása.

  • A szántóföldi növénytermesztésnél hetek-hónapok választják el egymástól a foszfor pótlás technológiai lehetőségét és a növény felmerülő foszfor igényét, ezért jelentős hatóanyag veszteségekkel kell számolnunk.
  • A növény számára közvetlenül hozzáférhető, vízoldható foszfor formák mennyisége a talajban műtrágyákkal csak időlegesen növelhetők. A kijuttatás után azonnal megindul a többlet vízoldható foszfor lekötődése.
  • A foszfor mozgása a talajban nagyon korlátozott, ezért oda kell juttatni a talajba, ahol a tenyészidő során a  növény aktív tápanyagfelvétele zajlik.
  • A növény a foszfort a gyökérszőrök 1-2 mm-es környezetéből képes csak felvenni, ezért különösen fontos a talajt teljesen átszövő, nagy gyökértömeg kialakítása.
  • Már a rövid idejű, átmeneti foszforhiány is a növényfejlődés azonnali zavarát okozza.

A tápelemek közül, a foszfor felvehetőségét befolyásolja leginkább a talaj pH. Ahogy a grafikonon is látszik, elég néhány tizedes eltérés a talaj pH-ban és máris 30-50% veszteséggel kell számolnunk.

Paradigmaváltás a foszforpótlásban - TOP-PHOS

A Timac AGRO által forgalmazott talajspcifikus alap és starter trágyákban TOP megjelölés mellett, 2014-től bevezetett TOP - PHOS, védett foszfor hatóanyag biztos megoldást nyújt a szántóföldi foszfor pótlás kihívásaira.

Egyedülálló hatásmechanizmusának köszönhetően a TOP - PHOS szerves molekula komplex gátolja a lekötődési folyamatokat és stabil foszfor hozzáférést biztosít a tenyészidő során, igazodva a növény mindenkori foszfor igényéhez.

A TOP - PHOS képes a hagyományos foszfor hatóanyagokkal szemben, azonos hatóanyag felhasználás mellett, magasabb foszfor szintet biztosítani a növényben és a talajban is. Így javítja a növény energiaháztartását és tápanyaghasznosítását.

INFÓ >>

+ 500 kg/ha

Durum búzában a FERTIACTYL SD csíraaktivátor használatával + 500 kg/ha terméstöbbletet értek el a somogy megyei Zimányban.

A FERTIACTYL SD csíraaktivátorral költséghatékonyan, a csírázás pillanatától támogathatja a kalászosok korai fejlődését és a magasabb terméseredmény elérését.

Legyen az elsők között, akik már a csávázás megkezdése előtt gondoltak a csíraaktiválásban rejlő előnyökre.

Bővebb információkért keresse Timac AGRO szaktanácsadóját!

Vásároljon a Timac AGRO-tól és nyerje meg az 5 új NISSAN NAVARA egyikét

HOGYAN NYERHETEK >>

Kövessen minket megújult honlapunkon

www.timacagro.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!