Új típusok, konstrukciók a hazai mezőgéppiacon

Agro Napló
A hazai mezőgéppiacon, illetve a gyakorlatban kevésbé ismert új talajművelő géptípusok, illetve permetezőgép került bemutatásra Hajdúböszörményben, az Akácos majorban. A bemutatót a Start Agro Kft. rendezte, a Quivogne CEE és a Massey Ferguson traktorok régiós disztribútora, az Austro Diesel támogatásával.

Petróczki Gábor, a Start Agro Kft. ügyvezetője üzlettársaival, Csiha Sándorral és Tóth Róberttel közösen mutatta be a forgalmazott termékeket, köztük a munkaeszközök elé kapcsolt, Massey Ferguson univerzális, illetve nehéz-univerzális traktorokat.

A francia Quivogne mezőgépgyár termékei eddig kevésbé épültek be a hazai gazdálkodók köztudatába, az ehhez hasonló gyakorlati bemutatókra épülő marketing tevékenységek révén e magas műszaki színvonalú termékek széles körben megismerhetővé válnak Magyarországon – monda el Gazsi Zsolt, a Quivogne CEE magyarországi képviselője.

A bemutatón szereplő Quivogne SSDR BIG 7/300 mélylazító erős, robusztus vázkeretű, a két sorban elhelyezett merev lazítószárra szerelt orrbetétek megfordíthatók, a lazítószárra szerelt lazítószárnyak a felsőbb rétegben végeznek hatékony munkát. A hét lazítókéses változat 3 m munkaszélességben, max. 75 cm munkaszélességben dolgozik.
A berendezés elé MF 8730 nehéz-univerzális traktort kapcsoltak.

A Quivogne vontatott szántóföldi permetező gépcsaládból a 3500 liter tartálytérfogatú és 24 m-es szórókerettel rendelkező, 250 l/min szállítási teljesítményű szivattyúval, állítható nyomtávú futóművel szerelt gép szerepelt. Természetesen a gép minden hazai munkavédelmi előírásnak megfelel, így a bekeverő-, tiszta vizes öblítő tartály és a kézmosó is az alapfelszereltség része.

A Quivogne APFL nehéztárcsa erős, robusztus kialakítására, vázkeretére, a különleges kialakítású tarajos tárcsára kell felhívni a figyelmet. A tárcsatagok szögének állítása mechanikusan vagy hidraulikusan történhet. A tárcsa munkáját a járókerekek mögött elhelyezett Crosskill henger zárja, mely a tárcsáról lekapcsolható, és önállóan is üzemeltethető. A kombinált gépcsoport elé egy 370 lóerős MF 8737 nehéz-univerzális traktort kapcsoltak.

A gépcsoportban a 6 m munkaszélességű, 610 mm-es átmérőjű csipkés tárcsával szerelt rövidtárcsa következett, melynek munkáját egy Kerner törőhenger zárja. A gép különlegessége, hogy a tárcsatagok viszonylag nagy, közel 2 m-re követik egymást. Az üzemeltető traktor MF 8690 volt.

A tárcsák sorát egy K 600 magágykészítő kompaktor követte, amely egy 3–10 m munkaszélességű gépcsalád tagja. A kompaktor család természetesen a talajféleségtől függően többféle munkaeszközzel felszerelhető. A MF 7620 traktor után kapcsolt gép lúdtalpkapákkal és elől-hátul pálcás, illetve Crosskill hengerrel volt felszerelve.

A bajor Kerner cég 3 m munkaszélességű szántóföldi kultivátora, a Komet is bővíti a Quivogne kínálati listáját. A lúdtalpkapákkal szerelt kapaszárak három sorban helyezkednek el, munkájukat három pár csipkés egyengetőtárcsa és ékgyűrűs henger zárja.
A gép üzemeltetésére akár 120 lóerős univerzális traktor is alkalmas, a bemutatón egy
MF 7615-tel alkotott gépkapcsolatot.

A forgatásos alapművelés gépeként a Quivogne Aster 140 réselt kormánylemezzel szerelt függesztett eke jelent meg. A gépcsalád 4 + 1 ekefejes változatát egy Exclusive fülkefelszereltségű MF 7720 Dyna-VT traktorhoz kapcsolták.

A Massey Ferguson 7600-as széria utódja az MF 7700-as traktorcsalád, amely 140 és 280 LE teljesítmény között kínál erőgépeket 6,6 l, valamint 7,4 l hengerűrtartalmú SISU motorokkal. A sebességváltásról és a kiváló erőátvitelről a már jól ismert és sokat bizonyított Dyna hajtóművek gondoskodnak a következő elérhető fokozatkiosztással: Dyna-4, (16/16), Dyna-6 (24/24), Dyna-VT (fokozatmentes).

A traktorok tökéletesen használhatók a hazai körülmények között mind szántóföldön, mind közúton, ami a hosszú tengelytávnak (3 m), nagy hengerűrtartalmú motoroknak, valamint a meggyőző saját tömegnek köszönhető. A gépek hidraulika rendszere akár 150 l/perces szivattyú teljesítményig is növelhető, így a modern munkagépek gyors működtetése sem jelent akadályt. A fülke pedig „megszokottan MF-es”: a kezelő kényelmére koncentrál, mialatt a logikus kezelőszerv-kiosztásnak köszönhetően a működtetés egyszerű, gyors és hatékony.

A Kerner Komet mellett a szántóföldi kultivátorok közül a félig függesztett, 4,3 m munkaszélességű, Blackbear került bemutatásra. A szárnyas kapák szintén három soros elrendezésben biztosítják a nagy átömlési keresztmetszetet még jelentős szármaradvány esetén is. Az MF 8727 méltó párja volt a „Fekete medvének”.

A talajművelési technológiának megfelelően a bemutató gépsorát a 4,3–9,5 m munkaszélességű gépcsalád Rollmot 5,3 m munkaszélességű vontatott hengere zárta.

Dr. Kelemen Zsolt

A cikk szerzője: Dr. Kelemen Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

A talajművelés a tarlóhántással a kombájn mögött kezdődik, mármint azoknak, akik egyáltalán talajt művelnek. A NoTill-ben nem csinálunk semmit, csak v...

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés egyre fontosabb lesz a csapadékszegény időjárás következtében. A tarlóhántás és tarlóápolás ill. a felszín feketén tartását csak...

Finom talajművelés

Finom talajművelés

A sekély talajművelés egyre fontosabb lesz a klímaváltozás végett és azért is, hogy minél költségtakarékosabban tudjuk elvégezni az első művelete(ke)t...

Íme a 2021-es év traktorai!

Íme a 2021-es év traktorai!

Idén először teljesen az online térbe költözött az Év Traktora díjak átadása. A december 18-i eseményen a Massey Ferguson, a Valtra, a Fendt, és a CLA...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!