Ahol a szakma és az oktatás egymásra talál (x)

Agro Napló
Számtalan hasznos és nemes célt szolgálhatnak a vállalatok társadalmi felelősségvállalási (CSR) programjai, az egyik vitathatatlanul legfontosabb az oktatás támogatása. Ebből esetenként, - mint azt az S&T egyik legutóbbi projektje is mutatja - maga az adományozó is közvetlenül profitálhat.

A szakemberhiány egyre nagyobb kihívások elé állítja a hazai informatikai cégeket, amelyek sokféle módon keresik rá a megoldást. Az S&T Consulting Kft. az utánpótlást néhány éve már részben a középfokú szakoktatásból frissen kikerülő tehetséges kezdők felvételével oldja meg. Egyik ilyen kezdeményezése hozott magával egy emlékezetes és mindkét félnek kölcsönösen előnyös CSR-projektet. 

A történet négy évvel ezelőttre nyúlik vissza, akkor került a kőbányai BMSZC Pataky István Híradásipari és Informatikai Szakközépiskolájából az első olyan végzős diák az S&T-hez, akit Kajdy Adrienn informatika tanár készített fel. A frissen vizsgázott hallgató szakmai tudása oly mértékben megfelelt a várakozásoknak, hogy a tanácsadó cég egy évvel később onnan még három másik diákot is felvett, akik még a záróvizsga előtt csatlakoztak gyakornokként az informatikai vállalat hálózati szakértői csapatához.

Az S&T „felvételi bizottsága” újabb egy év múlva már a tanárnő új munkahelyén, a BMSZC Újpesti Két Tanítási nyelvű Műszaki Szakközépiskolája és Szakiskolája (UMSZKI) diákjai között kereste a minőségi utánpótlást. A látogatás óta három tehetséges újpesti diák építhette a karrierjét a budaörsi cégnél.

Tavaly aztán az is felvetődött, hogy mit adhatna cserébe a vállalat a minőségi szakember utánpótlásért – mondja Lenkei Árpád, az S&T szakmai igazgatója. Kiderült főként olyan hálózati eszközök hiányoztak az oktatótermekből, amelyeket a cég éppen akkor cserélt le újabbakra egyik banki ügyfelénél.

Így a leselejtezés helyett ismét hasznos célt szolgálhattak a Cisco hálózati kapcsolói, a Cisco Hálózati Akadémia tananyagát is tanító újpesti iskolában. Az eszközökkel az oktatási intézmény két tantermét szerelik fel, a munkába a nyári szakmai gyakorlat keretében a diákokat is bevonják.

„Az adományt ezen felül a HTTP Alapítvány szakmai rendezvényein is hasznosítjuk, legutóbb a jövő informatikusi tehetségeit is kutató WorldSkills 2017 budapesti válogatóversenyen tettek jó szolgálatot” – mondja Kajdy Adrienn, aki egyben a HTTP Alapítvány oktatásszervezője is.  

Az S&T Consulting Hungary Kft. az 1993-ban alapított, tőzsdén jegyzett osztrák S&T AG magyarországi leányvállalata, a hazai informatikai piac egyik meghatározó szolgáltató cége. Éves árbevétele 2015-ben meghaladta a 7,5 milliárd forintot. A budaörsi székhelyű társaság jelenleg több mint 100 főt foglalkoztat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?