Gépmustra - 2016. május

Agro Napló

Fordulékony pótkocsi

A német Krampe cég újdonsága a nagyméretű, kéttengelyes, légrugós járószerkezetű DA 24 „Roadrunner” mezőgazdasági nyerges pótkocsi. Oldalfal magasítóval a teknő alakú felépítményének űrtartalma eléri a 40 köbmétert. A pótkocsi Dolly rendszerű, első futóműve hagyományos forgózsámolyos „előkocsi”, amely kialakításánál fogva a 40 km/h haladási sebességnél megengedett 24 t összterhelésből 4 tonnával támaszkodik a vontató traktor vonóberendezésére, így növelve a vonóerő-kifejtést. Keskeny vonórúdja nagy befordulási szöget biztosít az első hídnak, ezáltal jó a fordulékonysága a nagy pótkocsinak. 60 km/h sebességnél a megengedett összterhelés 22 t.

A hidraulikusan három oldalra billenthető kocsiszekrény fenéklemez vastagsága 4 mm. A homlokfalon nagyméretű rácsos ablak teszi lehetővé a rakomány ellenőrzését. A hátsó zárófal és a zárak hidraulikusan működtethetők. A felépítmény 7,5 m hosszú, 2,32 m széles és 1,52 m magas.

A pótkocsi teljes hossza 9,2, teljes magassága 3,1 méter. A jármű nyomtávja 2,15, a szabad hasmagassága pedig 1,05 méter. Kerekeit 600/55 R26,5 méretű gumiabroncsokkal szerelik. A pótkocsi saját tömege 9 tonna. Teljes terhelésnél vontatásához legalább 118 kW-os (160 LE-s) traktor szükséges.

A kaszák zászlóshajója

A CLAAS cég új, 1100 C/RC Business típusjelű, kétszárnyú kaszálógépével bővítette a jól ismert Disco kaszacsaládot. A gép munkaszélessége mindkét szárnyon hidraulikusan állítható, maximálisan 10,7 méterig. A működtető traktor hátsó függesztőművére kapcsolható II. kategóriás berendezés kaszaszárnyai hidraulikusan lehajthatók, illetve összecsukhatók.

A szállítási szélessége 3, a szállítási magassága 4 méter alatti. Az eddigi legnagyobb MAX CUT rendszerű kaszaszerkezetét szárnyanként 9-9 db két kaszapengés vágótárcsa alkotja. Szársértője profilos gumihengeres (RC) vagy fém verőujjas (C) kivitel lehet, amelyek 910 1/min fordulatszámmal végeznek hatékony munkát. A kaszálógép alapkivitelben tartalmazza az Active Float tehermentesítés szabályzót és a non-stop védelmi rendszert.

Az új szálastakarmány betakarító eszköz teljesen ISOBUS-kompatibilis, és az Easy on Board fedélzeti terminálon keresztül kezelhető. Alkonyat utáni kaszálásnál a szárnyakra szerelhető 2-2 LED munkalámpa segíti a traktoros munkáját.

A nagy méretei ellenére is kompakt berendezés saját tömege 3520 kg, üzemeltetése 118–132 kW (160–180 LE) teljesítményű, mellső emelőművel és TLT-vel ellátott erőgépet igényel.

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!