Farmet gépek a Techagro kiállításon – Brno, Csehország (x)

Agro Napló
2016.04.03-07. között került megrendezésre a Techagro kiállítás Brnóban, ahol a cseh Farmet gépgyár közel 900 m2-es standon mutatta be újdonságait, termékkínálatát. A talajművelő gépek mellett a vetéstechnika kapott hangsúlyos szerepet a kiállításon, ahol a magyarországi importőr, az ANDEST-2005 Bt. kollégái fogadták a hazai érdeklődőket.

Újdonságként került bemutatásra a Falcon SW vetőkocsi, amelynek különlegessége a sokoldalú felhasználhatóság, mivel az alapgépre egy hátsó hárompont függesztéssel a vetésre kerülő növényállomány igényének megfelelő vetőegység illeszthető. A kiállított gép egy 6 soros szemenkénti vetőegységgel volt felszerelve, ilyenkor a 4.200 literes tartály műtrágyatartályként funkcionál. A gépet azonban fel lehet szerelni gabonavető egységgel is, ebből egy 9 méteres változat került bemutatásra. A két vetőegység közötti váltás egyszerűen kivitelezhető, így a Falcon SW kihasználtsága növelhető. Az alapgépre a vevő kívánalmainak megfelelően többféle előművelő egység szerelhető, lehetőség van a vetéssel egyidejű műtrágya kijuttatásra. A Falcon SW maximálisan 12 m-es gabonavető gépként, vagy 8 soros szemenkénti vetőgépként is üzemelhet.

Egy 6 méteres moduláris felépítésű Falcon vetőgép is bemutatásra került, az érdeklődők megtekinthették a többféle előművelő egységet (kapás, tárcsás), illetve a többféle sortávolsággal, műtrágya kijuttató egységgel kiegészített változatot.

A hagyományos magágykészítés után használható vetőgépek közül a Monsun MA 400 pneumatikus vetőgépet állította ki a gyártó. A Monsun MA típusok főként a kisebb gazdaságoknak megfelelő munkagépek, de az ME változatok akár 8 m-es munkaszélességben is rendelhetőek, ami a nagyüzemek számára is megfelelő területteljesítményt biztosít.

Természetesen nem hiányozhatott a standról a Farmet vezértermékének számító Kompaktomat magágykészítő kompaktor, amiből egy 10 m-es munkaszélességű gépet láthatott a nagyszámú vendég.

A kiállított 6 m-es Verso kombinátornál újdonságként kerül bemutatásra a dupla pálcás lezáró henger, amelynek használatával megőrizhető a talaj nedvességtartalma és intenzívebbé tehető a rögtörés. A henger helyére rugós pálcasor is felszerelhető, ebben a változatban a Verso alkalmas a nedves talajon történő koratavaszi magágykészítésre.

Újdonságként láthatták az érdeklődők a Fantom PRO 1250 szántóföldi kultivátort, amely főként a nagygazdaságok részére készülő, rendkívül sokoldalúan használható munkaeszköz. A gép tökéletes talajkövetését a szállító alváz négy kereke és a hat darab támkerék biztosítja. A Fantom PRO hidraulikus munkamélység állítással rendelkezik (max. 15 cm), így a kezelő a traktor fülkéjéből megváltoztathatja a művelési mélységet, akár menet közben is. A gép fő művelő elemei az öt sorban 19 cm-es kapaosztással elhelyezett rugós biztosítással szerelt kapák, amelyekből a vevő igényének megfelelően többféle változat (véső alakú, szárnyas, stb.) választható. A Fantom PRO rendkívül nagy átömlő keresztmetszettel rendelkezik és az eltömődés-mentes munkavégzés biztosított. A gépre hidraulikus állítású front Flexi-Board simító is szerelhető, ez különösen szántáson, vagy egyenetlen felületen történő munkavégzés esetén hasznos opció. A kapasorok mögött található csipkés tárcsasorok feladata a felszín és a növényi maradványok egyengetése és elterítése. A talajkörülmények függvényében többféle lezáró henger, vagy egyengető rugós pálcasor szerelhető a gépre, de lehetőségünk van a talajfelszínt lezáratlanul hagyni is, amennyiben a kapasorok mögött semmiféle lezáró/tömörítő egységet nem használunk. A gép egyelőre 12,5 m-es munkaszélességben rendelhető, 2017 tavaszától kerülnek gyártásba a kisebb munkaszélességű változatok.

A max. 35 cm-es munkamélységben használható szántóföldi kultivátorok közül egy félig függesztett Triolent TX 470 PS került bemutatásra. A gép fő munkavégző része a 29 cm-es kapaosztással, három sorban, rugós biztosítással szerelt kapasor, amelyet egy csipkés egyengető tárcsasor és egy lezáró henger követ. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a tarlóműveléssel egy menetben történő zöldtrágya vetés, a Triolentre egy 200 literes tartállyal szerelt Farmet Micro-Drill aprómagvető gép került felépítésre. A pneumatikus gép a vetőmagot 8 magvezető csövön juttatja ki a lezáró henger elé.

A rövidtárcsákat egy 510 mm-es lapokkal szerelt félig függesztett 11 m-es munkaszélességű Softer 11 PS és egy 620 mm-es lapokkal szerelt Diskomat 5 PS képviselte.

A Digger hidraulikus biztosítású mélylazítóból egy három méteres munkaszélességű gépet állított ki a gyártó. A gép 2 kapasorral rendelkezik, amelyek külön-külön is kiemelhetőek, amennyiben a vonóerőigény csökkentése menet közben szükségessé válna. A kapasorok mögött található egyengetőtárcsák sima felszínt biztosítanak, a felület lezárásáról és a rögtörésről a dupla tüskés, vagy az SD tárcsás henger gondoskodik.

A Techagro kiállításon mutatkozott be először a nagyközönségnek a Farmet STRIP-TILL sávművelő gép, amely a talajvédő művelés fontos eleme lehet. A gép 6 és 8 soros kivitelben, 70, vagy 75 cm sortávolsággal áll rendelkezésre. Maximális munkamélysége 35 cm és az átművelt sávokba a műveléssel egyidejűleg képes kijuttatni a szilárd műtrágyát. A vetési sorok közötti talajszelvényt műveletlenül hagyja, emiatt főként lejtős területeken kiválóan használható az erózió elleni védelemre.

Ezúton is köszönjük minden magyarországi és külföldi látogatónak, hogy jelenlétükkel megtisztelték a Farmet standot a Techagro kiállításon!

Farmet gépekkel kapcsolatosan bővebb információt találnak az importőr ANDEST-2005 Bt. honlapján: www.farmethungary.com

Facebook oldalunk: Farmet Magyarország

Dr. Szabados Tamás

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?