GabonaKutató hírlevél 2016/4. (x)

Agro Napló
Megjelent a GabonaKutató hírlevél legújabb száma. A tartalomból: Baktériumok a szója szolgálatában Új utakon a kukoricatermesztésben "Természetes" választás 9. Nemzetközi Tritikále Szimpózium Szegeden

Baktériumok a szója szolgálatában

A világon hozzávetőleg 300 millió hektáron termesztenek pillangós növényeket, melyek évente kb. 60 millió tonna légköri nitrogént kötnek meg. A biológiai úton megkötött nitrogén a mezőgazdasági nitrogénszükséglet mintegy 50%-át képes fedezni. A növények ezt közvetlenül a talaj és a környezet károsítása nélkül hasznosítják, ez környezetbarát folyamat. Az általuk megkötött nitrogén mennyisége éves szinten hektáronként 100-200 kg.

Érdemes hát odafigyelnünk pillangós növényt termelő gazdálkodóként, pillangós növény vetőmagját nemesítőként, forgalmazóként egyaránt azokra az apró élőlényekre, amelyek magasabb rendű növénytársaikkal együttműködve mindezt lehetővé teszik.

Bővebben >>

Új utakon a kukoricatermesztésben

A NÉBIH nemesítői kezdeményezésre 2010-ben vállalta, hogy egy új éréscsoportot nyit a FAO 240-nél korábbi fajtajelöltek vizsgálatára és minősítésére. Az indításkor arra számítottunk, hogy a szuperkorai hibridek hazai vetésterülete szerény méretet ér el, azonban egyre nagyobb az igény ezekre a hibridekre.

Magyarországon a szuperkorai hibridekre a figyelmet már a 2010-es csapadékos év felkeltette. Az ország keleti, középső részén a mélyebb fekvésű, belvizes táblákon még június elején is bizonytalan volt a vetés időpontja. Az volt az elvárás, hogy a szuperkoraiak a másodvetések fajtaválasztékát gazdagítsák.

Bővebben >>

"Természetes" választás

Hírlevelünk partneri rovatában olyan termelőket szólaltatunk meg, akik szegedi vetőmagjainkat használva megosztják véleményüket, tapasztalatukat termékeinkről.

Jelen számunkban Hubai Imrét kértük meg, hogy mutassa be gazdaságát és tevékenységét, egyben érintve a Gabonakutatóval fennálló kapcsolatát és annak gyakorlati példáit.  A karcagi határban 1160 hektáron bio és biodinamikus gazdálkodást folytató gazda egyben a közel 4 ezer hektárt hasznosító Nagykunsági ÖKO Szövetkezet egyik bázis tagja és elnöke is.

Bővebben >>

9. Nemzetközi Tritikále Szimpózium Szegeden

Ez év május 23-27. között Szegeden, intézetünkben kerül megrendezésre a világ tritikále kutatóinak, vetőmagos szakembereinek és agrárközgazdászainak találkozója, a 9. International Triticale Symposium. A világ mintegy 40 országából fogadhatjuk a tritikále iránt érdeklődő szakembereket. Jelentős elismerése ez intézményünk tritikále nemesítésben elért eredményeinek.

Bővebben >>

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!