Retengo® Plus-szal a kukoricát érő stresszhatások ellen

Agro Napló
A 2015-ös év ismét megmutatta, hogy a szántóföldi termesztés során mennyire ki vagyunk szolgáltatva az időjárás szeszélyeinek. Jogos igény a termelők részéről, hogy legyenek olyan lehetőségek a kezükben, amelyekkel jelentősen mérsékelni tudják a kukoricát ért stresszhatásokat, ezáltal pedig csökkenteni a terméskiesést.

A 2015-ös nyár minden bizonnyal az eddigi legforróbb nyarunk volt, és nemcsak az átlaghőmérsékletet tekintve, a hőségnapok száma is a legmagasabb volt. Ha emellé még azt is hozzávesszük, hogy a több napig tartó hőhullámok idején eső sem hullott, értelemszerűen ezekre a stresszes időszakokra kukoricáink is komoly termésveszteséggel reagáltak.

A terméskiesés mérséklésére az egyik lehetőség kukoricában a Retengo® Plus-szal végzett gombaölő szeres védekezés, amellyel nemcsak a kultúrnövényt támadó gombabetegségek ellen védekezhetünk, hanem kedvező élettani hatása révén a jelentős termésveszteséget okozó körülmények káros hatásait is csökkenteni tudjuk.

A növények aktív helyváltoztató mozgásra nem képesek, ezért az őket érő stresszhatások ellen elsősorban az anyagcsere-folyamataik változtatásával tudnak reagálni. Amennyiben aszály- vagy hőstressz éri a növényt, először a párolgás csökkentésével próbál védekezni, majd a fotoszintézis intenzitása csökken, és előtérbe kerülnek az oxidatív folyamatok, vagyis elkezdi felélni tartalék tápanyagait. A hosszú időn át tartó kedvezőtlen körülmények hatására ezután fokozott etilénképzéssel reagál, ami végső soron kényszeréréshez vezet.

A Retengo® Plus-szal végzett kezelés a kukoricát intenzívebb nitrogénfelvételre serkenti feltöltve a sejtjeiben található tápanyagraktárakat, mintegy felkészítve a „szűkösebb” időkre. A Retengo® Plus gombaölő hatását a gombák légzésének gátlásán keresztül fejti ki, ez a hatás azonban a kukoricanövény oxidatív folyamatait is gátolja bizonyos mértékben megakadályozva, hogy oxidatív módon túl gyorsan használja fel tartalék tápanyagait.

A Retengo® Plus egyik hatóanyaga a piraklostrobin a többi strobilurin-típusú hatóanyagot lényegesen felülmúlva képes az etilén szintézisét gátolni, ezáltal a kukoricát ért káros hatásokból adódó termésveszteséget minimalizálni (1. ábra).

2015-ben már második éve állítottunk be nagyparcellás üzemi kísérletet a beledi Kalász Kft.-vel közösen. A kísérletben egységesen elvégzett alaptrágyázást követően különböző nitrogéndózisokat juttattunk ki a kukoricaállományba sorközművelő kultivátorral, a kukorica 10 leveles állapotában. Az így beállított nitrogén műtrágyázási szinteken végeztük el a különböző növényvédelmi kezeléseket - Retengo® Plus-szal, levéltrágyával, Retengo® Plus és levéltrágya tankkombinációjával - virágzás kezdetén, hidas traktorral permetezve az állományt a 2. ábrán láthatóak szerint.

A tavalyi nyár során bőven volt részünk forró hőségnapokban, amelyeket légköri aszály is kísért. A Retengo® Plus-szal végzett kezelés optimális időzítéséhez a szert a stressz beállta előtt, lehetőleg ahhoz minél közelebbi időpontban kell kijuttatni, a kísérlet kivitelezése során is így jártunk el (3. ábra).

A kísérleti parcellák terméseredményeit vizsgálva megállapíthatjuk, hogy a Retengo® Plus, valamint a Retengo® Plus és a levéltrágya kombinációja minden tápanyagszinten jelentős terméstöbbletet eredményezett minden fejtrágyaként kijuttatott nitrogén műtrágyázási szinten, egyes kezelésekben a terméstöbblet a 2,5 t/ha-t is meghaladta (4. ábra).

A kísérlet eredményei is egyértelműen bizonyítják, hogy a Retengo® Plus valóban hatékonyan képes a különböző stresszhatások, így a hő- és a szárazságstressz által okozott terméskiesést mérsékelni.

Németh Balázs
fejlesztőmérnök

A cikk szerzője: Németh Balázs

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?