2024. április 29. hétfő Péter

Oldalt vágó kaszaszerkezetek

Agro Napló
A traktor üzemeltetésű szálastakarmányok rendre vágására használatos kaszaszerkezetek legelterjedtebb típusai az oldalvágó kaszák. Az első valamennyire univerzális petróleum, vagy nyersolajmotoros meghajtású traktorok első munkaeszközei között szerepeltek már ezek a kaszák, amelyek kezdetben alternáló kaszaszerkezettel készültek és szőnyegrendre tudták vágni a lábon álló szálastakarmányokat.

Ezeket többnyire a traktorok hátsó függesztő művéhez kapcsolták és a hátsó TLT-ről hajtották meg. Egyes változataik (a traktor mellső és hátsó tengelyei közötti) has alatti függesztéssel készültek. Szállításkor a kaszák gerendelyét kézzel függőleges helyzetbe lehetett állítani. Az 1950-es években jelentek meg az első rotációs kaszák, dobos kivitelben (Kemper), majd később azokat a napjainkban legelterjedtebben használt tárcsás vágószerkezetű kaszák követték. Vitathatatlanul napjainkban az utóbbi vágószerkezettel készült kaszából készül a legtöbb a világon, amelyek munkaszélessége 1,5 és 3,6 m között változik, csoportos kialakításban pedig eléri a munkaszélességük a 11 (önjáró kivitelben akár a 15) métert is. Évente 50.000 db körül adnak el belőlük. Ezeknek 52%-a 3,2 méternél kisebb munkaszélességű, hátsó függesztésű oldalvágó rotációs kasza, 16%-uk pedig 3,2 feletti munkaszélességgel rendelkezik. Az eladott kaszáknak 24%-a pedig mellső függesztésű frontkasza. A dobos rotációs kaszákat is többen gyártják, ill. egyes gyártók kínálatában egyaránt megtalálhatók a dobos és a tárcsás kivitelek is (CLAAS CORTO-DISCO). A dobos és tárcsás kivitelű rotációs kaszák is készülhetnek traktorra (elől és hátul) függesztett, ill. vontatott kivitelben. A vontatott változatokat többnyire 3 méter feletti munkaszélességben gyártják. Elsősorban a függesztett tárcsás kaszákból képezhetők kaszacsoportok. Egy frontkaszából és egy hátsó függesztésű oldalkaszából 5 és 7 méter közötti kettős, egy frontkaszából és két jobbra, ill. balra vágó hátsó függesztésű (butterfly) kaszából pedig 8 és 11 méter közötti hármas kaszakombinációk képezhetők. A sokféle változat közüli választásnál figyelembe kell venni a kaszahasználat szempontjából számító gyep- és szálastakarmány területet, az üzemeltető traktor teljesítményét és a szálas takarmányok betakarítási, ill. hasznosítási technológiáit is. Cikkünkben a továbbiakban a kis- és közepes üzemekben leginkább használatos hátsó függesztésű, oldalvágó rotációs kaszák új fejlesztéseit vesszük számba.

Dobos vagy tárcsás

A két vágó rendszer között jelentős különbségek mutathatók ki. A dobos vágószerkezetű kaszák robusztus kivitelűek, nehezebbek, elsősorban rosszabb, egyenetlenebb talajú, természetes és ősgyepek kaszálására javasolhatók. Felső gerendellyel és hajtással készülnek, munkahelyzetben a dobok alatti csúszó tányérokkal kopírozzák a talajt. Nagyobb (0,6–1,1 m) a forgórészei átmérője és kisebb a fordulatszáma, dobonként rendszerint 3 db kés kerül felszerelésre. A munkaszélességük 1,8 és 4,8 m között változhat, de kettes vagy hármas kaszacsoportok is képezhetők belőlük. Nagyobb a hajtási energiaszükségletük, ugyanakkor a dobok nagyobb tehetetlenségi nyomatéka következtében kiegyenlítettebb a teljesítményfelvételük. Mindig páros számú (2 vagy 4, ritkábban 6 db) dob található a kaszákon és kaszáláskor 1, 2, vagy 3 szűkített rendet képeznek. Nagy (3,2–4,8 m) munkaszélességnél a vontatott konstrukciók lehetővé teszik a független dobfelfüggesztéseket is, ezáltal jobb a keresztirányú talajfelszín-követésük (RK-4, RK-6). Ezeknél a kaszáknál kissé bonyolultabb a szársértő rendszerek beépítése. Az előzőekkel szemben a tárcsás kaszák könnyebb, finomabb konstrukciók. Alsó kaszagerendellyel és lepényhajtóműves alsó meghajtással készülnek, kisebb (0,4–0,61 m) átmérőjű, két késes, ovális vágótárcsákkal rendelkeznek, rendszerint a két szélső tárcsán kisebb magassági terelődobbal. A vágótárcsák száma kaszagerendelyenként általában 5 és 9 között változik a munkaszélességtől függően. A munkaszélességük pedig zömében 2,0 és 4,1 m között alakul. Kopásálló (wolfram-karbid keményfém) csúszó talpakkal (papucsokkal) követik a talajfelszín változásait, általában kisebb-nagyobb áthidalással. Nagy anyagátömlési keresztmetszettel dolgoznak, kaszáláskor zömében terített rendet képeznek, könnyebben csatlakoztatható hozzájuk szársértő berendezés. Kisebb a hajtási teljesítményigényük, mint a dobos kaszáké. Sík, egyenletes felszínű, telepített gyepek és szántóföldre vetett szálastakarmányok minőségi kaszálására használhatók.


Fejlesztési irányok

A hátsó függesztésű (többnyire jobbos) oldalt vágó, rotációs kaszák fejlesztésénél érvényesülő főbb tendenciák a következőkben foglalhatók össze:

  • A korábban elterjedt ékszíjhajtások kardánhajtásokra cserélése.
  • Két (540/1000 f/min) fordulatszámú traktor TLT hajtás fogadása.
  • Hidraulikus gyorscsatlakozók (Kennfixx) használata.
  • A hajtásrendszer élettartamának növelése, a gondozásuk és karbantartásuk minimalizálása.
  • A vágási magasság (tarlómagasság) finomállítása.
  • Új, megbízhatóbb kaszagerendely és vágószerkezet biztosítások alkalmazása.
  • Újabb öntisztuló kaszálódob és vágótárcsa konstrukciók alkalmazása, a vágási (kaszálási) sebesség növelése érdekében.
  • Gyors kaszapenge-csere megoldások terjedése.
  • Újabb szársértők (anyag és konstrukció) használata.
  • A kezelés, a munka- és szállítási helyzetbe állítás egyszerűsítése.
  • ISOBUS-kapcsolat révén a kaszák távvezérlése és kaszálási teljesítések (munkasebesség, ha stb.) nyomon követése, dokumentálása (nagyobb munkaszélességek esetén).

Előremutató műszaki megoldások

A kaszák traktorhoz való csatlakozásához könnyen kezelhető függesztő kereteket, egyszerűen csatlakoztatható kardánhajtásokat és hidraulikus gyorscsatlakozókat alkalmaznak. A traktorkategória-váltáshoz a függesztő kereteket úgy alakítják ki, hogy ISO II és ISO III hárompontos függesztő szerkezetekkel is kompatibilis legyen (két eltérő geometriájú függesztő csap elhelyezéssel – Krone). A kaszagerendely felfüggesztésénél gyakoriak a gerendelyvégi csuklópontok, amikor azok egykaros szerkezetekként működnek, e helyett a gerendely központi királycsapos felfüggesztését alkalmazzák egyre többen. Ilyenkor a gerendely mérlegállásban pontosabban képes követni a talajfelszín egyenetlenségeit (CLAAS Disco Contour, Fella/Fendt SM-TL, Kuhn GH, Krone Duo Grip, Lely Spendimo, Pöttinger Novocat stb.).

A gerendelytartó nyomásának csökkentését tekercsrugók beépítésével vagy hidropneumatikus tehermentesítésekkel (Kuhn), ill. azok szabályzásával oldják meg. Az elterjedtebb mechanikus megoldásoknál a tekercsrugók számának és előfeszítésének változtatásával szabályozható a tehermentesítés és a tarlónyomás mértéke, míg a hidraulikus rendszereknél (CLAAS Active Float, Krone Combi Float) az olajnyomás változtatásával érik el a kívánt hatást. A kaszagerendelyeket akadályba ütközés okozta károsodás ellen rugós biztosításokkal védik, amely akadályba ütközés esetén lehetővé teszi azok hátrafelé történő kitérésüket. A kaszagerendelyeket szállítási helyzetben többnyire 90–115o-ban a traktor mögé hidraulikusan felhajtják, és felemelt helyzetben rögzítik, amely történhet mechanikusan, vagy hidraulikusan is.

Munkahelyzetbe történő lehajtás után ugyancsak mechanikus vagy hidraulikus rögzítésekkel biztosítják a stabil vízszintes helyzetüket, ill. egyes típusoknál negatív és pozitív szögállásban végzett rézsűkaszálási pozíció is megvalósítható. Az ékszíjhajtásokat egyre inkább túlterhelés-védelemmel ellátott kardánhajtásokkal és szöghajtóművekkel váltják ki a gyártók (Krone, Lely Kuhn, Fella/Fendt, Pöttinger stb.). A dobos kaszák felső meghajtásánál is hosszabb (250 üó) kenési intervallumú kardánhajtások és gondozásmentes hajtóművek kerülnek alkalmazásra. A tárcsás kaszák meghajtásához egyre laposabb bolygó fogaskerekes lepényhajtóműveket alkalmaznak, homlok fogaskerekes (CLAAS, Kuhn, Krone, Pöttinger, SIP), vagy kúpkerekes (Lely, Fella stb.) hajtásokkal erős csapágyazásokkal. A vágótárcsák a kaszagerendelyek kinyúló hullámos előlapjára kerültek. Ezzel növekedett a tárcsák átfedése, javult a szinkronizációja és eltömődésmentes,  tisztább kaszálást valósítanak meg (MaxCut, Smart Cut Effect stb.). Normál esetben a szomszédos tárcsák egymással szemben forogva dolgoznak, és kisebb csíkokban hagyják maguk mögött a terített szálastakarmány (szőnyeg rend vagy széles) rendet. Amennyiben az összeforgás irányában a tárcsák közötti átfedés kisebb, míg az elforgás irányában nagyobb, így a megváltozott késpályáknak köszönhetően a csíkozás mértéke minimális lesz (Krone). Ma még ritkaságnak számít a Krone Easy Cut vágószerkezete, amelynél késtárcsák excentrikus agykiképzésének köszönhetően lehetőség van a tárcsák forgásirányának megváltoztatására, s így akár széles szőnyeg rendet vagy egy középső szűkített rendet is tud képezni.

A kaszákon az ovális kialakítású, könnyen szerelhető, lapos kialakítású kétkéses vágótárcsák alkalmazása szinte általános, amelyek egymáshoz képest 90o-ban elfordítva kerülnek felszerelésre. Folyamatosan jelennek meg újabb és újabb „áramvonalasított” tárcsakonstrukciók (Active Mow), egyre könnyebb, gyors szerelhetőségekkel. A tárcsahajtásokba egyre többen építenek be nyírószeges biztosításokat (Krone Safe Cut, Kuhn Protectradrive stb.), amelyekkel megakadályozhatók a tárcsatörések és a hajtáslánc nagyobb műszaki meghibásodásai.

A tárcsákon a gyors szerelés nélküli késcsere megoldások szinte általánosak, amelyekkel a törött, kopott kések cseréje, vagy csak egyoldali élességüket vesztett kések megfordítása egyszerű célszerszám alkalmazásával csupán néhány másodpercet vesz igénybe. Ehhez csupán egy egykarú emelős célszerszám szükséges, amely a legtöbb kaszán az erre rendszeresített tároló dobozban, a tartalék pengékkel együtt megtalálható. A tárcsás kaszagerendelyeken is a két szélső vágótárcsára terelődobokat helyeznek el, amelyek a széltől befelé terelik a lekaszált szálas anyagot, így a fogásszélességek a kasza után jól elkülönülnek. A tárcsás kaszákhoz külön kínálnak a gyártók terelő lemezeket, ill. fém, vagy műanyag terelőkorongokat is, amelyek segítségével a kasza által hátrahagyott szálastakarmány rend szélességi mérete szűkíthető. A legtöbb rotációs kasza szársértővel összeépítve is elérhető. A dobos kaszákhoz többnyire spirál vonalban elhelyezett műanyag, vagy fém V-formájú, vagy egyenes ütőujjakkal felszerelt szársértő dobokat építenek be (ED, vagy CV-rendszer), amely kifejezetten a fűfélék szársértésére alkalmazható. Egyes típusoknál a burkolaton „állókések” is találhatók az intenzívebb szársértés érdekében. A tárcsás kaszákhoz sűrű ütőujjas, vagy fémbordás, ill. gumi nyílbordás szársértők (RC vagy CRi) is választhatók, ez utóbbiak kíméletes (lapító) szársértéssel dolgoznak, így a pillangósok szársértésére is alkalmazhatók. Egyes kaszatípusokhoz ütőujjas és gumibordás szársértők is beszerezhetők, cserélhető kivitelben, így azok a mindenkori kaszálási feladathoz építhetők be. A korszerűbb kivitelű kaszálógépeken a szársértő dobok fordulatszáma is két fokozatban változtatható, ezzel az átömlési és a szársértési intenzitás is szabályozható. A nagyobb munkaszélességű, hátsó függesztésű kaszák vezérlésére a traktor és a munkagép közötti ISOBUS-os kapcsolat is felhasználható (CLAAS Disco Contour és DISCO Busines), amikor a fedélzeti terminálról vezérelhető a kasza munkája. A kaszálásnál is jól hasznosítható a traktorokon rendelkezésre álló párhuzamvezető és az automatikus kormányzási rendszerek, amelyekkel a kaszák a valós munkaszélességükkel közel azonos munkaszélességgel képesek dolgozni. A mai korszerű rotációs kaszákat alig kell karbantartani. A hajtóművek tartós olajozással készülnek, csupán időnként a kardáncsuklók és a forgócsapok zsírzása jelenti a feladatot.

Dr. Hajdú József

A cikk szerzője: Dr. Hajdú József

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
New controls for Pöttinger machines

New controls for Pöttinger machines

Intuitive operation of machines is becoming increasingly important for farm businesses. That is why Pöttinger has introduced new controls that enhance...

X. Sumiversitas

X. Sumiversitas

A SUMIVERITAS program védjegye a szakmában éppen aktuális témák boncolgatása és a fiatal szakmérnökök részére a tudás átadása. Hibrid módon, az ország...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!