2024. május 5. vasárnap Györgyi

GabonaKutató hírlevél 2016/3. (x)

Agro Napló
Megjelent a GabonaKutató hírlevél legújabb száma. A tartalomból: Optimális tőszám a szójatermesztésben Miért éppen szegedit? Új kihívások a növénynemesítésben Növénynemesítők közgyűlése

Optimális tőszám a szójatermesztésben

A szója termesztésénél gyakran felmerülő kérdés az optimális tőszám kérdése. Milyen sortávolságra vessünk? Milyen magmennyiséggel vessünk? Fajtáink mennyire képesek elágazásokat nevelni, „bokrosodni”? Az állomány sűrítésének, illetve ritkításának hol lehetnek a határai? A kérdés megválaszolására 2014-ben Aires és Pannónia kincse fajtákkal tőszám kísérletet állítottunk be gabona sortávolságú vetéssel, különböző magmennyiségekkel. Az adatok alapján megállapítható, hogy a hektáronkénti optimális tőszám a 350-550 ezer növény/ha sávba esik. A sávon belül az állományt érő egyéb hatások vélhetően nagyobb befolyással vannak a hozamra, mint maga a tőszám.

Bővebben >>

Miért éppen szegedit?

Hírlevelünk új rovatában olyan termelőket szólaltatunk meg, akik szegedi vetőmagjainkat használva megosztják véleményüket, tapasztalatukat termékeinkről.

Jelen hírlevelünkben a megközelítően ötezer hektár szántóterületet művelő Tedej Zrt. növénytermesztési igazgatóját, Rozgonyi Zoltánt a várva várt tavasz beköszöntével kértük meg, hogy avasson be bennünket az ilyenkor felmerülő „Mit és miért vessek?” kérdésre adott válaszuk hátterébe.

Bővebben >>

Új kihívások a növénynemesítésben

A napjainkban sokakat foglalkoztató fenntartható fejlődés megvalósításához a tudásalapú mezőgazdaság kialakítása elengedhetetlen. Mindez új kihívásokat jelent a növénynemesítés számára is, hiszen a megváltozott feltételekhez alkalmazkodó növényfajták létrehozása az egyik legfontosabb feladat.

A hazai növénynemesítés legújabb kutatási eredményeit bemutató Növénynemesítési Tudományos Napot idén március 10-én, immár 22. alkalommal rendezték meg a Magyar Tudományos Akadémia Székházában. A rendezvény az MTA Agrártudományok Osztályának Növénynemesítési Tudományos Bizottsága, valamint a Magyar Növénynemesítők Egyesülete közös szervezésével valósult meg. A Növénynemesítési Nap a magyar növénynemesítés és a hozzá kapcsolódó tudományterületeken dolgozó, elsősorban fiatal kutatók legújabb eredményeinek adott színteret.

Bővebben >>

Növénynemesítők közgyűlése

A Magyar Növénynemesítők Egyesülete 2016. évi rendes közgyűlését március 22-én, Szegeden tartotta, ahol az Egyesület jelenlévő tagsága meghallgathatta Kristóf Ákos, a Földművelésügyi Minisztérium - Mezőgazdasági Főosztály - Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Osztály vezetőjének „Aktualitások a magyar agrárkutatásban” című tájékoztató előadását.

Bővebben >>

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!