2024. május 5. vasárnap Györgyi

A káposzta víztakarékos öntözése

Agro Napló
A káposzta öntözése esetén mindenképpen több tényezőt is figyelembe kell vennünk, mely alapvetően meghatározza, hogy milyen módszerrel tudjuk megvalósítani a víztakarékos öntözést. Ezek közül a legfontosabbak:

Gyökérzet

A fejes káposzta gyökérzetéből az öntözés szempontjából a legfontosabb a 20–30 cm-en elhelyezkedő oldalgyökérzet, mely szerepét kell kiemelni a növény fejlődése szempontjából.

Szabadföldi vízkapacitás

A szabadföldi vízkapacitás a növény számára hozzáférhető víz mennyiségét jelenti a talajban. Azért fontos erről beszélni, mert a káposzta fejlődése szempontjából nagyon fontos, hogy megfelelő mértékű legyen ennek mértéke. Akkor tudunk kellő eredményt elérni, ha ennek mértékét magasan tudjuk tartani, akár 70–80%-os telítettségi szinten. A megfelelő vízállapot koraiságot növelő szereppel bír.

Tápanyag-utánpótlás/fejtrágyázás

Kielégítő termésmennyiséget csak jó tápanyag-ellátottság mellett tudunk remélni a káposztától. Fontos, hogy az alapvetően nitrogéntartalmú műtrágya lejusson a gyökerekig, ezért a műtrágya kijuttatásakor nagyobb vízadagot használjunk, mely a talaj adottságaitól függően 20 mm is lehet. A megfelelő tápanyag-utánpótlás koraiságot fokozó hatású.

Összességében elmondható, hogy úgy tudjuk leginkább megvalósítani a káposzta víztakarékos öntözését, ha mindent megteszünk annak érdekében, hogy minél korábban be tudjuk takarítani. A vízadagok és az öntözési forduló tekintetében alapvető szempont, hogy milyen a talaj vízállapota a helyre vetés időpontjában. Ebben az időszakban törekednünk kell arra, hogy amennyire csak lehet, töltsük fel talajunkat. Az öntözések során figyelnünk kell arra, hogy a megfelelő műtrágya injektálás is biztosított legyen.

A víztakarékos öntözés szempontjából fontos, hogy olyan vízadagokat használjunk, mely semmiképpen nem engedi meg a pocsolyásodást. A többségében nagy intenzitású szórófejekkel szerelt öntözőgépek esetében is nagy biztonsággal elmondható, hogy 15 mm-es vízadag esetén a talajok vízelnyelő képessége elegendő, hogy ne párologjon el nagy vízmennyiség. Az öntözést 5-6 naponta megismételve tudjuk elérni a legjobb eredményt.

Schober Gyula

AGROTEC Magyarország Kft.

A cikk szerzője: Schober Gyula

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
DraftNow from Dairymaster

DraftNow from Dairymaster

Herd sizes have significantly grown in recent years and there is a huge shortage of labour, meaning automation can make farm work much easier and safe...

Repcetermesztőknek ajánljuk!

Repcetermesztőknek ajánljuk!

Még tombol a nyár, dübörögnek a kombájnok, telnek a magtárak, és az idő gyorsan telik, azt vesszük észre, hogy a jövő évi vetéstervet össze kell állít...

Aszály? – Majd ha fagy!

Aszály? – Majd ha fagy!

A mezőgazdasági termelés ősidők óta kitett a természeti környezet változó hatásainak. A napsugárzás, a csapadék, a levegő áldás és átok is lehet a gaz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!