AGROmashEXPO, AgrárgépShow pillanatok

Agro Napló

Ez már digitalizált mezőgazdaság!

Csúcsrendezvényen mutatták be az agrárgépipar fejlesztéseit

Magyarország agrárgépipari csúcsrendezvényének népszerűségét jelzi, a budapesti Hungexpo Vásárvárosban rendezett négynapos kiállításon magyar és a nemzetközi agrárgépipar és inputanyag-gyártás és a gépforgalmazás képviselőinek színe-java megjelent.

A gazdák felismerték, hogy az élelmiszerellátás központi kérdés a túlnépesedett bolygónkon, mondta köszöntőjében Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója a január 27-én megnyitott AgromashEXPO és AgrárgépShow kiállításon. A magyar mezőgazdaság évszázados tapasztalata mellett a mai gazdálkodók innovatív szemlélete is segíti a fejlődési folyamatot. Nagyot léptünk előre – mondta –, hiszen húsz évvel ezelőtt számunkra egy amerikai gazdaság a „science fiction” kategóriában mutatkozott meg, ma azonban a hazai földeken is a legmodernebb technika, technológia segítségével művelik a gazdálkodók a birtokaikat, ugyanis ezt a szakadékot egy nagy lépéssel ugrottuk át.


Pillanatkép a megnyitóból

Fazekas Sándor miniszter beszédében kiemelte, a magyar mezőgazdaság, az élelmiszergazdaság, illetve az agrobizniszben részt vevő vállalkozások számára a belső piac ellátása az elsődleges. Mindamellett fontos, hogy a külföldi jelenlétünkben is eredményesek legyünk, és minél nagyobb szeletet tudjunk kihasítani magunknak a mezőgazdaság gyorsan fejlődő területeiből. A magyar gépgyártás az elmúlt évben megőrizte a 2014-ben elért jelentős bővülését, pontosabban további 2 százalékkal tudta növelni a belföldi értékesítést. A kivitel is eredményesnek bizonyult, mivel annak értéke tavaly mintegy 470 millió eurót tett ki. A magyar mezőgazdasági gépgyártás termelésének több mint 80 százalékát adja a kivitel. A gazdálkodók több mint százmilliárd forint értékben vásároltak mezőgazdasági gépeket, ebből mintegy 300 darab betakarítógépet.

Fazekas Sándor rámutatott, az idei évet jelentősen befolyásolja a rendelkezésre álló agrár- és vidékfejlesztési támogatások fölhasználása. A területalapú támogatások jelentős részének kifizetése megtörtént, illetve folyamatban van. Jogos elvárásnak tartja a gazdatársadalom részéről a miniszterelnökségi pályázatok haladéktalan kiírását. Mindehhez rendelkezésre áll a megfelelő beruházási hitelezési háttér, amit a Magyar Nemzeti Bank működtet. Elindult a hitelprogram harmadik szakasza két, egyenként 300-300 milliárd forintos keretösszeggel. A fontos persze az – hangoztatta a miniszter –, hogy a gazdák tudnak-e élni ezzel a lehetőséggel. A felmérések azt mutatják, hogy a gazdák 90 százaléka tervez fejlesztéseket, és kétharmaduk gépet szeretne vásárolni, 60 százaléka földet is szeretne vásárolni.

Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke beszédében azt hangsúlyozta, hogy az agrárágazat is belépett a digitalizált világba, ahol már nem elegendő vakon hagyatkozni a precíziós gépekre és technológiákra, működtetésükhöz, üzemeltetésükhöz magas szintű szaktudásra és képzett szakemberekre is szükség van. Üzleti lehetőség a precíziós gazdálkodás, ezzel szemben 60 százaléknyi a kombájnok teljesítményének a kihasználtsága, a műtrágyák fele nem hasznosul, továbbá a növényvédő szerek 90 százaléka veszendőbe megy. Harsányi Zsolt úgy fogalmazott, miközben az iskoláskorú fiatalok okostelefon segítségévek kommunikálnak egymással az óráik közötti szünet alatt, addig a tanteremben a kréta ügy a téma. A digitalizáció vívmányai sok mindent megváltoztatnak, az eszközök kezelésére képzett szakemberekre van szükség az agrárium területén is. A magyar gazdálkodók fel tudnak készülni a jövő kihívásaira, ennek azonban feltétele, hogy a fiatalokat egymásra épülő gyakorlati tudással is felvértezzék. A MEGFOSZ mindent megtesz annak érdekében a maga eszközeivel, hogy az agrárvállalkozások számára kellően képzett utánpótlást neveljenek.

A kiállítást köszöntő nyitóbeszédek után ünnepélyes keretek mellett kiosztották a Termékverseny Pályázat kategória díjait, okleveleit és a különdíjakat. A kiállításon minden pályázati témát bemutatták, így a látogatók szemügyre vehették a legújabb fejlesztéseket.

- btj -

Elismerték munkánkat

„Miért pattog a pattogatott kukorica?” címmel tartott sajtótájékoztatót a mohácsi székhelyű RS Kereskedelmi Bt. azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a szemestermény szárítók optimális működtetésére.

A záróesemény részeként elismerték a hazai sajtó munkáját a terményszárításért tett érdekmentes tájékoztatás jegyében. Az Agro Napló képviseletében Sik Milán átvette a „Média a precíziós szárításért díj” Aranymedál Oklevelét.

Minden sikeres gyár mögött jó kereskedők állnak

Ezzel a gondolattal köszönte meg a Fliegl Abda Kft. vezetője, Ackermann Tamás az AGROmashEXPO-n két kiemelt kereskedőcégének munkáját. Az idén 20 éves békéscsabai Alfa-Gép Kft. a régió legsikeresebb Fliegl kereskedője címet kapta, míg a nyíregyházi Agroker Holding Zrt. a legnagyobb forgalomnövekedést elérő kereskedője lett a Fliegl Abda Kft.-nek.


Szabó István - Alfa-Gép Kft., Ackermann Tamás - Fliegl Abda Kft., Dojcsák János - AGROKER Holding Zrt.

A Fliegl Csoport abdai üzeme 1993 óta gyárt közúti és mezőgazdasági pótkocsikat, egyéb munkagépeket, részegységeket, valamint adaptereket. A magyarországi telephely a gyártás mellett egyidejűleg Kelet-Közép-Európa kereskedelmi regionális központja is.

Véget ért az Axiál Kft. és az Agro Napló közös játéka

Okostelefont, tabletet és wellness hétvégét ért a kitartás


Balról jobbra: Winkler Róbert műsorvezető, Umenhoffer Péter marketingigazgató, AXIÁL Kft., Zsigmond Ágnes, tulajdonos, Agro Napló, Szabó Attila és Csáki Róbert

A győztesek január 29-én az AgrárgépShow kiállításon vehették át nyereményüket az AXIÁL Kft. pavilonjában megrendezett 5let Show keretében. 

A játék során az Agro Napló honlapján 11 héten keresztül közzétettünk 2-2 kérdést online kérdőív formájában, melyek közül egy az AXIÁL Kft.-re, egy pedig az Agro Naplóra vonatkozott. A három főnyereményt azon játékosok között sorsoltuk ki, akik a 11 heti fordulóból legalább 8 alkalommal helyes megfejtést küldtek be.

Gratulálunk a nyerteseknek!

  • iPhone 6: Szabó Attila, Árpás
  • iPad Air 2: Onozó Vincéné, Szatymaz
  • Wellness hétvége a Puchner Kastélyszállóban: Csáki Róbert, Kiskunfélegyháza

„Hogy ne csak kényszerből tanulják, hanem szeretetből és érdeklődésből”

Szakképző iskolák az AgrárgépShow-n

Hat mezőgazdasági szakképző iskola diákjait látta vendégül a MEGFOSZ és az Agro Napló január 28-án az AgrárgépShow-n. A diákok a budapesti szakmai kirándulást az Agro Napló által szervezett „Miért szeretnék mezőgépész lenni?” kreatív pályázaton nyerték meg osztályuknak.

A pályázaton azok a mezőgazdasági szakképző iskolák vehettek részt, amelyek tavaly novemberben kitöltötték az Agro Napló és a MEGFOSZ közös kérdőívét. A fiataloktól fényképeket és videókat vártunk a fenti témában. A Facebook-oldalunkon közzétett alkotások közül a közönségszavazás győztese automatikusan, a további pályaművek alkotói pedig a szakmai zsűri döntése alapján nyertek csoportos belépőt osztályuknak az AgrárgépShow-ra útiköltség-térítéssel.

A kiállításon az Agro Napló és a MEGFOSZ izgalmas szakmai programmal készült a nyertesek számára, amelynek során csoportonként 3-3 kiállító cég vállalta, hogy újdonságait játékos formában bemutatja az iskolás csoportoknak. Azok a diákok, akik a meglátogatott cégek termékeiből és szolgáltatásaiból előre felkészültek, értékes ajándékokkal gazdagodhattak. Akik nem vettek részt a játékban, azokat a diákokat is támogatta a MEGFOSZ és a Hungexpo a kiállításra történő ingyenes belépéssel. Ennek eredményeként közel kétezer szakközépiskolás és egyetemi diák látogatta meg az AgrárgépShow szakkiállítást.


Szegána stand



„A gyakorlati oktatásunk nagyon jó szakmai kiegészítése volt ez a nap, ahol számos, addig csak képen vagy könyvben látott eszközt csodálhatott meg a fiatalság” – mondta Gurabi-Horváth Katalin, a székesfehérvári Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola igazgatóhelyettese, majd azt is hozzátette: „a gépek körüljárása, kipróbálása motivációt is adott számukra, hogy tanulmányaikat ne csak kényszerből tanulják, hanem szeretetből és

érdeklődésből.”

Az Agro Napló és a MEGFOSZ az idei évtől rendszeressé teszi együttműködését a mezőgazdasági szakképző iskolákkal, így hamarosan újabb vetélkedők, kirándulások és szakmai programok várnak a fiatalokra. Munkatársaink folytatják országjárásukat is, amelynek során minél több iskolát szeretnének meglátogatni, és bevonni a közös munkába.

Az aktualitásokat mindig közzétesszük a www.facebook.com/agronaplomagazin és a www.facebook.com/megfosz oldalakon. A pályázati alkotásokat megtekintheti: www.mezogepesz.hu;

www.agronaplo.hu/hirek/miert-szeretnek-mezogepesz-lenni

További információ: Szilágyi Áron (szilagyi.aron@agronaplo.hu),

Pacz Marcell (pacz.marcell@agronaplo.hu) – Agro Napló,

Viczián Ágnes (viczian.agnes@megfosz.hu) – MEGFOSZ

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?