2024. április 27. szombat Zita

BIOFIL Szója és Borsó talajoltó baktérium készítmények (x)

Agro Napló
A FAO 2015. évet a Talajok Nemzetközi Évének nyilvánította, 2016. év pedig a Szárazhüvelyes Termésű Növények Nemzetközi Éve lesz. A pillangósvirágú haszonnövényeink kitűnő és értékes fehérje forrást biztosítanak, mind az emberi táplálkozásban, mind az állati takarmányozásban. Ezen növényeknek jelentős szerepük van a talajok javításában, nitrogén ellátottságában a nitrogéngyűjtő gümők miatt.

A pillangós virágú termesztett növényeink sajátossága, hogy gazdanövény-specifikus szimbionta baktériumtörzs (rhizobium) fertőzésének hatására gümők képződnek a gyökérzeten. A gümőben nitrogénkötés folyik, vagyis a nitrogén megkötődik a levegőből és megfelelő számú gümő esetén biztosítja a gazdanövény nitrogénszükségletét. A gümőképződés azért fontos, mert csak így fejlődhet a növény egészségesen, optimálisan és hozhat bő és jó minőségű termést.

A szója és a borsó növényre azért történt a BIOFIL talajoltó baktérium készítmények kifejlesztése, mert a magyarországi növénytermesztés szempontjából igen kitüntetett fehérje növények és kiemelt jelentőséggel bírnak. Használatuk a szója és borsótermő területeken is azért fontos,  mert az oltóanyagokban lévő  törzsek nagy hatékonysággal képeznek gümőket.

Mindkét kifejlesztett termék (BIOFIL Szója és Borsó talajoltó baktérium készítmény) és a talajspecifikus készítmények is (BIOFIL Savanyú, Lúgos talajoltó baktérium készítmények) – amelyeket ajánlunk a termékekkel együtt használni – engedélyezettek bio- és ökogazdálkodásban.

A BIOFIL Szója és Borsó talajoltó készítményekben található baktériumtörzsek, kiszerelésük

A BIOFIL Szója talajoltó baktérium készítmény specifikus szója szimbionta Bradyrhizobium japonicum baktériumot tartalmaz, a BIOFIL Borsó készítmény esetében borsó szimbionta Rhizobium leguminosarum baktériumtörzs szerepel.  A BIOFIL Borsó ajánlható a borsón kívül bükkönyökre (Bükköny nemzetség), lóbabra (Vicia sativa), lencsére (Lencse nemzetség),  és lednek félékre (Lednek nemzetség) is!

A BIOFIL Szója és Borsó talajoltó készítmények 10 literes zöld színű, címkével ellátott műanyag kannában és 1 literes, szintén címkével ellátott kannában kerülnek forgalmazásra.

Miért fontos a BIOFIL Szója és Borsó kombinált használata BIOFIL Savanyú vagy Normál talajspecifikus baktérium készítménnyel?

Tudományosan bizonyított, hogy az Azospirillum baktériumok – növényi növekedésserkentő, hormonszerű anyagok termelésével - segítik a gümők kialakulására alkalmas, fiatal oldalgyökerek képződését, és a rhizobiumokkal együttműködve javítják a gümőképződési folyamatot, a gümők működését, valamint a gümők beindulásáig képesek nitrogénnel táplálni a növényt. Ezt a pozitív hatást tudjuk kihasználni a kombinált alkalmazással BIOFIL Savanyú vagy Normál készítményekkel. Az ezekben lévő speciálisan szelektált Azospirillum baktériumok bizonyítottan hatékonyan segítik a rhizobiumok működését.

A BIOFIL Szója és Borsó talajoltó baktérium készítmények felhasználási javaslata:

A BIOFIL Szója/Borsó talajoltó baktérium készítményt a hatékony kezelés érdekében – talajtípustól függően - BIOFIL Normál vagy Savanyú készítménnyel együtt, kombinációban ajánlott felhasználni. 

Vetés előtti talajelőkészítéskor a talajra permetezve, majd beforgatva alkalmazzuk a BIOFIL Szója/Borsó talajoltó baktérium készítményt. Adagolását  tekintve a kijuttató eszköztől függően 50 – 250 l / ha vízmennyiséggel hígítva – a BIOFIL Szója/Borsó talajoltó baktérium készítményből 0,2 - 0,4 litert, és a megfelelő BIOFIL Normál vagy Savanyú talajoltó készítményből 1 litert kell összekeverni és kijuttatni hektáronként. 

Eddigi néhány eredmény:

Szója

2014.

TORNYISZENTMIKLÓS (Zala megye)

Kezelés: BIOFIL Savanyú talajoltó baktérium készítmény (1l/ha) BIOFIL Szója talajoltó baktérium készítmény (0,2 l/ha)

Terméseredmény: 3,3 t/ha


2015.

MEGYASZÓ (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

Kezelés: BIOFIL Normál talajoltó baktérium készítmény 1 l/ha + BIOFIL Szója talajoltó baktérium készítmény 0,2 l/ha

Növény, terület: szója, 10 ha

Termésátlag: kontroll – 1,5 t/ha, kezelt – 1,8 t/ha

Borsó

2015.

ZIMÁNY (Somogy megye)

Kezelés: BIOFIL Savanyú talajoltó baktérium készítmény 1 l/ha + BIOFIL Borsó talajoltó baktérium készítmény 0,4 l/ha

Termésátlagok:

  • Velő borsó (zöldborsó vetőmag): 2,4 és 2,7 t/ha
  • Takarmány borsó: 4, 1 t/ha
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Fehérje terven dolgozik az EU is

Fehérje terven dolgozik az EU is

A tagállamok szakminiszterei hétfőn tárgyaltak a részletekről, többek között a KAP fehérjenövény termelést segítő támogtásairól.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!