Kukorica Termésverseny díjátadó

Agro Napló

A siker kulcsa a talaj és a hibrid egysége

A nyírderzsi Papp György nyerte 15,6 tonna/ha terméseredménnyel a Magyar Kukorica Klub 2015. évi Kukorica Termésversenyét.


Papp György

Elmondása szerint a kukorica tenyészidőszakában az elmúlt 20 év legkevesebb csapadéka esett idén Szabolcsban – mindössze 110 mm –, ráadásul négy ciklusban „támadó”, hosszan tartó hőségidőszakokkal tarkítva. Nemcsak az időjárás, hanem a nyírségi talajok is szélsőséges képet festenek e térségben. Papp Györgyék 300 hektáros gazdaságában eltérő szintkülönbséggel homokos, kemény, kötött, agyagos, vályog és réti talajok is megtalálhatóak. A különböző talajtípusoknál igencsak eltérő eredmények születtek, ebben az aszályos évjáratban a réti mély fekvésű talaja tudta kihozni magából a legtöbbet.  Saját kísérleti fajtasorában teszteli és választja ki az adott talajtípushoz legjobban alkalmazkodó és legjobb eredményt hozó hibridet. Minden talajon más hibrid teljesít jobban, az erre irányuló kísérletezése igazi szakmai kihívást jelent számára. Véleménye szerint a talaj és a hibrid egysége által valósulhat csak meg a jó, netán legjobb hibrid fogalma, persze ehhez nélkülözhetetlen az intenzív technológia. A DKC 4943 hibriddel produkálta ezt a kimagasló eredményt, a DEKALB innovációjának elsősorban a kiemelkedő aszálytűrését dicséri György, a nagy termőképességet pedig bizonyítja az eredmény.

A szabolcsi csendes, mindössze 650 lelket számláló kis falu Nyírderzs jó hírét keltik évről évre Pappék, hiszen György testvére Mihály, a tavalyi Kukorica Termésverseny győztese idén is kitűnő eredményt ért el, szintén a DKC 4943-at állítva csatasorba, mindössze 100 kilóval elmaradva öccse eredményétől.  A Termésverseny kitűnő alkalom a Papp testvérek számára, hogy a legtöbbet hozzák ki kukoricájukból, s a már régen elfeledett gyermekkori versengéseiket is évről évre újra átélhessék.

Kukorica Termésverseny eredmények: www.magyarkukoricaklub.hu

Az év kukoricája 2015

Az ÉV KUKORICÁJA vándordíjat 2015-ben a DEKALB 4943 érdemelte ki a Top20, a Kukorica Termésverseny eredmények és a népszerűségi mutatók adta komplex értékelés alapján.


Könczől Péter

A díjat Könczöl Péter, a Monsanto Hungária Kft. nemesítője vette át Gödöllőn, a Kukorica Termésverseny ünnepélyes díjátadóján. Elmondta, hogy a vállalat élenjár a nemesítési módszerek fejlesztésében, jelentős erőforrásokat mozgósít a technológiák fejlesztésére, ezáltal tudja helyzetbe hozni a fejlesztési munka haszonélvezőit, a gazdálkodókat.

A DKC4943 a nagy elődök, a DK471 és a DKC5143 hagyományát követi egy magasabb szinten, azaz a kiemelkedő termés mellé kiváló vízleadást kínál. A FAO 400 eleji érésidőben hiánypótló hibrid magas termőképesség és kiváló vízleadó képesség, valamint a kiemelkedő aszálytűrés jellemzi. Ez a három tulajdonság, ami a jövedelmezőséget és a biztonságot jelenti a gazdáknak.

 

Akik hozzájárultak a Magyar Kukorica Klub küldetésének teljesítéséhez

A 10 éves Magyar Kukorica Klub a Gödöllői Királyi Kastélyban az ünnepélyes Kukorica Termésverseny díjátadóján elismerésben részesítette azokat, akik tevékenyen részt vettek a Klub megalapításában, a Klub tevékenységét nagy elszántsággal támogatták és szellemiségükkel hozzájárultak a Klub küldetésének teljesítéséhez.


A közös fotón balról jobbra:

Hartmann Imre, Gyenei Ferenc, Szanyi István, Varga Péter, Simon László, Varsányi Miklós, György Dániel, Szieberth Dénes, Borsos Csaba, Juhász Zoltán, Bódis László

Az elismerésben részesültek névsora: Dr. Bódis László, Blum Zoltán, Czigány Tibor, Dr. Csibor István, Juhász Zoltán, Dr. Menyhért Zoltán, Perczel Mihály, Simon László, Szanyi István, Dr. Térmeg János, Tímár András, Gyenei Ferenc, György Dániel, Dr. Gyulavári Oszkár, Hartmann Imre, Borsos Csaba, Dr. Szieberth Dénes elnök munkáját a Klub vezető tisztségviselői külön ajándékkal köszönték meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Idén is meggyőző eredmények

Idén is meggyőző eredmények

A DEKALB őszi káposztarepce portfóliójának hibridjei terméseredményekkel bizonyítanak: eltérő adottságú termőhelyeken jövedelmező, a termőhelyi átlag...

A DEKALB új hibridjei 2023-ban

A DEKALB új hibridjei 2023-ban

A DEKALB kukorica portfóliója a genetikai előrehaladásnak köszönhetően évről évre, kisebb-nagyobb mértékben – az életpályájuk végét elérő hibridek kiv...

A repcetermesztés már most elkezdődik

A repcetermesztés már most elkezdődik

Nyár derekán járunk, a tavalyi repcéink már a silókban pihennek, a kalászosok betakarítása pedig befejeződött, vagy a vége felé jár. Ez az a pillanat,...

Az első választások fontossága

Az első választások fontossága

A repce az a növényünk, amely 10 hónapot tölt a szántóföldön, de a fennmaradó két hónapban is gyakran megfordul a gondolataink között. Például, amikor...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 9. 16:02