2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Gép-Mix – a gépvilág aktuális hírei egy helyen az Agro Napló ajánlásával – 2015. december

Agro Napló
Zuidberg újdonság SDF-re változott a SAME DEUTZ-FAHR márkanév Téliesítse precíziós gazdálkodási eszközeit is! Great Plains- a talajművelés innovátora

Zuidberg újdonság

A holland ZUIDBERG Frontline Systems BV nagy erőkkel vonult fel az idei Agritechnica kiállításon és több innovációt is bemutatott. A kanadai CVT Corporation vállalattal készült közös fejlesztésük az új fokozatmentes CVT hajtóművel szerelt front TLT hajtás. Lényegében a rendszer áthidalja azt a „problémát” mikor a TLT meghajtás miatt szükséges a nagyobb motorfordulatszám.  Az új CVT TLT hajtóművel a traktor motorfordulatától függetlenül mindig tartható a TLT állandó fordulatszáma.

A rendszer előnyei:

  • Az automatikus rendszer mindig a megfelelő teljesítményt biztosítja, fokozatmentesen
  • A TLT mindig az előre beállított fordulaton dolgozik
  • Üzemanyag megtakarítás, mert a traktor motorja egy kedvező tartományban dolgozik
  • A traktor optimalizált hasznosulása
  • Megnövelt komfort, mivel az erőgép alacsonyabb motorfordulaton üzemel, ami csökkent zajszintet eredményez

Forrás: Agritechnica

SDF-re változott a SAME DEUTZ-FAHR márkanév

A nemzetközi sajtó előtt jelenttette be a konszern vezetése Treviglio-ban (Olaszország), hogy a SAME DEUTZ-FAHR márkanév SDF-re változik. Az új név teljes egészében felváltja a korábbit és világszerte megjelenik a cégcsoportot érintő összes vállalati tevékenységben. A megújulás hatással van a vállalati logóra is, beleértve tipográfiát és a szimbólumot.

Az új márkanevet - amely a változás ellenére ugyanazt a tartalmat és értéket fejezi ki, mint elődje -úgy tervezték, hogy jobban tükrözze a csoport szerkezetét és méretét.

"A SDF névre való átállás egy logikus következménye a nemzetközivé válás folyamatának, és köszönhető a termékportfólió növekedésnek és a differenciált márkaneveknek, amelyek meghatározták cégünket az elmúlt néhány évben. E döntés lehetővé teszi, hogy a Csoport még hatékonyabban és következetesebben nézzen szembe mind a vállalati, mind pedig a márka promóciós tevékenységekkel. " ­– indokolta meg változást Lodovico Bussolati, SDF konszern vezérigazgatója.

A Brand bemutatásának céljából december 11-én a treviglioi központban (Olaszország) Aldo és Francesco Carozza, az SDF alelnökei valamint az SDF vezérigazgatója Lodovico Bussolati szakújságírók részére tartottak sajtótájékoztatót, valamint felavatták a történelmi múzeumhoz tartozó új motor kiállítást.

Képaláírás: Aldo Carozza - Lodovico Bussolati - Francesco Carozza

A kiállítással tisztelegni kívánnak Francesco Cassani előtt, aki testvérével, Eugenio-val közösen alapították meg vállalatot. További cél volt, hogy a kiállítással ismételten felhívják a figyelmet arra a tényre, hogy a motorgyártás milyen nagy szerepet is játszott a vállalat történelmében attól a pillanattól mikor 1920-as években még a vállalat SAME (Società Accomandita Motori Endotermici) néven volt ismert, egészen most ismert FARMotion motorokig, amelyeket az SDF kifejezetten agrárfelhasználásra gyárt.

Képaláírás: A 2014-ben bemutatott SAME FARMotion motor

 

Téliesítse precíziós gazdálkodási eszközeit is!

Ahogy a szezon vége felé közeledünk, fontos, hogy megóvjuk értékeinket: a precíziós eszközeinket épp úgy, mint a betakarított termést vagy gépeinket. Ha nem vagyunk elővigyázatosak, szélsőséges esetben ez a készülék meghibásodásához vezethet.

A Topcon mérnökei megpróbáltak segítségünkre lenni a környezeti viszonyok elhárításában. Például széles hőmérsékleti tartományban (-20 °C – +60 °C), és IP-67-es por és nedvesség védelemmel látták el készülékeiket, de természetesen a felhasználók odafigyelése is fontos. A lentiekben néhány hasznos tippet olvashatnak arról, hogyan óvják meg precíziós gazdálkodási eszközeiket.


Portalanítás

A képernyő megtisztítása legyen az első lépés a téli felkészülésben. A felhalmozódott por karcokat, súlyosabb esetben opálosodást okozhat a kijelzőn. Amennyiben poros a kijelző, első lépésben fújjuk le róla a felhalmozódott port, majd egy puha ronggyal töröljük le azt. Fontos, hogy mindig a tisztításhoz használt ruhára és soha se a kijelzőre fújjuk a használni kívánt tisztítószert! Végül távolítsuk el a készüléket a gépből. Ajánlott száraz helyen, akár lakásban tárolni, ezen felül egy zárható táskába, dobozba helyezni, ezzel is védve a nemkívánatos nedvességtől, és hőmérséklettől.

Tisztítás

A hozamtérképező rendszer ajánlott téliesítése több lépésből áll. Először is tisztítsuk meg a mintavevő, szemnedvességmérő egységeket.

Távolítsuk el az áramlásérzékelőt, amely a magfelhordó elevátor tetejére van szerelve, majd ajánlott zárható dobozba helyezni. Ezt azért javasoljuk, mert így garantáltan nem tesznek kárt benne a rágcsálók.

Állapotfelmérés

Ajánlott továbbá átnézni a kábelezés sérüléseit elhasználódás nyomát keresve. A különböző kemikáliák igen komoly kárt okozhatnak a csatlakozókban, illetve a kábelekben egyaránt. 

Adatmentés, frissítés

Amennyiben USB adattároló vagy memóriakártya található a monitorban, mindenképp távolítsuk el. Ezzel is megelőzve a korróziót és a lehetséges adatveszteséget.

Fontos művelet továbbá, hogy ellenőrizzük a monitorunkon futó szoftver verziószámát. Keressük fel a gyártó honlapját, illetve ha szükséges, keressük fel az illetékes GPS területi képviselőt, és frissítsük a legújabb verzióra.

Ha így tároljuk eszközeinket, a 2016. évi szezon kezdetén is ± 2-3 centiméter pontosan fognak működni. Ezért fontos, hogy megfelelő körülmények közt tartsuk eszközeinket télen is. Ne sajnáljuk az időt eszközeink téliesítésére! Csupán néhány percet vesz igénybe, azonban évekkel is meghosszabbíthatjuk eszközeink élettartamát.

forrás: www.axial.hu

Great Plains- a talajművelés innovátora

DTX 300 és 350 tárcsás kultivátor

A Great Plains Manufacturing 1976-ban jött létre a Kansas állambeli Salinában. Az idők során az egyik legnagyobb, magántulajdonban lévő amerikai mezőgazdaságigép-gyártó céggé nőtte ki magát, amely 1600 alkalmazottat foglalkoztatva több mint ötven országban árusítja termékeit. 2010- ben felvásárolta a talajátforgatás nélküli művelési technológiákban piacvezető, angol Simba Internationalt. Ugyanebben az évben lettünk a Valkon Kft.   a Great Plains  Simba magyarországi forgalmazói és biztosítjuk a szerviz- és alkatrészellátást.

 

Great Plains

Műszaki adatok:

  • Típus: DTX 300 DTX 350
  • Tárcsaátmérő (mm): 510 510
  • Kapák száma (db): 5 6
  • Kapák típusa: Pro-Lift Pro-Lift
  • Kapák max. munkamélysége (cm): 40 40
  • DD henger (Ø mm): 600 600
  • Munkaszélesség (m): 3 3,5
  • Szállítási szélesség (m): 3 3,5
  • Tömeg (kg): 2700 3400
  • Teljesítményigény (LE): 200–360 200–360

A két sorban elhelyezett talajművelő tárcsák átmérője 500 mm, a forgási sebességük pedig jóval nagyobb, mint a hagyományos tárcsáké, aminek révén fokozott aprítás és keverés, valamint finom és egyenletes magyágy érhető el. A tárcsalapok távolsága 250 mm.

 

Great Plains tárcsa

A DTX alapfelszereltségéhez tartozik a Simba Pro-Lift lazítókés. Az edzett, cserélhető szárakkal és csúcsokkal ellátott, valamint az opciósan három szárnnyal is felszerelhető Pro-Lift késtartók vastagsága mindössze 20 mm. A szárnytípust a kívánt talajemelési szög és lazítás intenzitásának függvényében kell megválasztani. Kis lazítási mélységhez (legfeljebb 250 mm-ig) az LD típusú kések használata ajánlott.

A legalább 200 lóerős traktorokra tervezett, rendkívül sokoldalú, függesztett DTX 300 és 350 segítségével egy menetben végezhető a tarlóhántás és a talajlazítás.

A DTX akár 40 cm mélységig képes lazítani a talajt. Ideálisan alkalmazható a repcemagok tarlóba vetéséhez, mivel rendkívül egyenletes, porhanyós és jól elmunkált magágyat készít. A függesztett DTX kitűnően kezeli a növényi maradványokat, az elöl lévő kapatagok egymáshoz képest lépcsőzetes  elhelyezése, valamint a széles tartományban és könnyen állítható tárcsaszög révén.


 

Great Plains DTX

A Pro-Active rugós függesztésű tárcsaelemek biztosítják az optimális védelmet a kövek és egyéb kemény anyagok ellen.

A tárcsák működési szöge egyszerű feszítőcsavarral állítható és változtatható, attól függően, hogy mennyire intenzív talajművelés szükséges. Az egy menetben történő tarlóhántásnál a hegyesszögbe állított tárcsák biztosítják a szármaradvány maximális mértékű feldarabolását és bekeverését, míg tompaszögű tárcsabeállítással a gép a szántást helyettesítő talajművelésre válik alkalmassá.

A vállazott, összenyomott gyűrűkből álló DD henger a talajt teljes mélységében tömöríti, miközben porhanyós talajfelszínt hagy maga után. A géphez többféle (a DD 600 mellett DDL 600, HD, V, Maxlift és Aqueel II) hengertípus választható, mindegyik zárt, gondozásmentes csapágyazással.

forrás: www.valkon.hu

Olvasta már? 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!