2024. május 15. szerda Zsófia, Szonja

Hagyomány – Traktorbeállás

Agro Napló
Új termelési technológiák – Fenntarthatóság A NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézetében Gödöllőn a mezőgazdasági gépi munkák év végi szezonzárását jelképezve most már hagyományosnak tekinthető „TRAKTORBEÁLLÁS”-t ez év november 5-én tartották.

Az eseménnyel kapcsolatosan az is hagyománynak tekinthető, hogy a rendezők és szervezők „NAIK-MGI”-hez, és az alkalomhoz illő rangos tudományos, és a gyakorlati szakemberek számára is érdekes, sok használható új információt tartalmazó programot állítottak össze. Az ez évi program:

„Precíziós technológiák – út a fenntartható mezőgazdaság felé” címmel tartalmazott – az előzőeknek megfelelően – a témakört átfogó előadásokat. A programválasztás időszerűségét a résztvevők nagy száma is alátámasztotta. A hallgatóságban a tématerület iránt érdeklődő, illetve azzal kapcsolatban álló szakemberek vettek részt.


Szervezők nagy gondot fordítottak a vendégek fogadására

A téma aktualitását a résztvevők nagy száma is alátámasztotta

A rendezvényt Dr. Gulyás Zoltán, a rendezvényt szervező NAIK-MGI intézetigazgatója nyitotta meg. A vendégek, illetve a hallgatóság üdvözlése után ismertette a rendezvény programját.

Ezután Dr. Jenes Barnabás, a NAIK vezetője (Nemzeti Agrártudományi és Innovációs Központ) köszöntötte a vendégeket. Rövid köszöntőjében utalt az elmúlt időszakban a mezőgazdasági gépesítés hazai fejlesztési folyamataira. A szakmai főhatóságot, a Földművelésügyi Minisztérium Mezőgazdasági Főosztályát Dr. Császár Lajos szakmai főtanácsadó képviselte, és üdvözölte a résztvevőket. Az üdvözlő szavak mellett kiemelte a téma fontosságát, a mezőgazdasági termelésben betöltött szerepét, időszerűségét. Utalt a NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézet immáron hagyományos és fontos, valamint eredményes működésére, tevékenységére, a mezőgazdaság gépesítési kutatásaiban betöltött szerepére, illetve a mezőgazdaság gépesítést fejlesztő tevékenységére.

A program első, a precíziós technológiákkal és a fenntartható mezőgazdasági termeléssel kapcsolatos tudományos kutatási eredményeket ismertető blokk első előadását a „Precíziós növénytermesztés és fenntarthatóság” címmel Dr. Neményi Miklós akadémikus, professzor (Nyugat-Magyarországi Egyetem) ismertette.

Az előadásban a precíziós növénytermesztés és fenntarthatóság, és a fenntarthatóság fejlődése témakörének időrendi áttekintésével és céljainak, követelményeinek megfogalmazásával kaphattak képet a résztvevők a témának az emberiség számára betöltött fontosságáról. A fenntarthatóság követelményeinek megfogalmazása mellett részletesen ismertette az egyetemen a témakörhöz kapcsolódó kutatási munkáit, melyeket – a teljesség igénye nélkül – az alábbi címekben foglalhatunk össze:

  • „Talaj és művelőeszköz kapcsolatainak modellezése”;
  • „Antifungális hatás, illetve rovarferomonok vizsgálata a védekezésben”;
  • „Gyomszabályozás növényolajjal”;
  • „RTK-GPS Mechanikai gyomirtás tőközben”;
  • „Ont-the-go talajellenállás mérés”;
  • „Nedvességtartalom mérésének pontosítása”;
  • „A talaj elektromos vezetőképességének on-the-go térképezése”;
  • „Talajfizikai és kémiai paraméterek on-the-go mérése”.

A „Távérzékelési és platformjai blokk” a hipersprektrális kutatási és kísérleti eredményeket mutatta be. – Neményi professzor az előadása közben természetesen többször is utalt a NAIK-MGI és a Nyugat-Magyarországi Egyetem több évtizedre visszatekintő közös kutatás-fejlesztési, együttműködési tevékenységére.

A kutatási eredményeket bemutató blokk következő előadását Nyéki Anikó PhD hallgató tartotta (Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszer-tudományi Kar Biológiai és Élelmiszeripari Rendszerek Műszaki Intézete) „A Mezőgazdasági és Élelmiszer-tudományi Karon folyó precíziós kutatások” címmel. Az előadásban ismertetésre került a DSSAT (Decision Support System for Agrotechnology Transfer) döntéstámogató modell ismertetése, és az alkalmazásával kapcsolatos kutatási eredmények. Az előadás tartalma a következő címszavakban foglalható össze:

  • „A döntéstámogató növényfiziológiai modellek előrejelzésének pontossága eltérő csapadékviszonyok mellett”;
  • „A predikciók pontatlansága management zóna szinten”;
  • „A predikciók pontatlanságának talajfizikai okai”;
  • „Nedvesség, agyagtartalom és tömődöttség összefüggései”;
  • „Kísérletek paramétereinek ismertetése, klímamodellek”;
  • „Kukoricahozam előrejelzések” (2090–2100 Mosonmagyaróvár, Zala megye);
  • „Előrevetített kukoricahozam precíziós öntözéssel kiegészítve” (Mosonmagyaróvár);
  • „Érzékenységvizsgálat”;
  • „Agrárklíma” (JD – AMS);
  • „Hozamtérképek”;
  • Az előadás zárásaként utalt az informatikai adatgyűjtés és feldolgozás „100 éves” előzményeire.

A „Kutatási eredményeket ismertető blokk”-ban a harmadik előadást Dr. Szalay Kornél, a rendező intézmény (NAIK-MGI) kutatási osztályvezetője tartotta „Fajspecifikus gyomtérképezés távlati lehetőségei távérzékelési módszerekkel”. Az előadó ismertette a távérzékelés fogalmát, az alkalmazás és működés alapelvét, a módszerét, fontosságát a nagy mennyiségű adatgyűjtés és -feldolgozás szempontjából. Történeti áttekintést adott a NAIK-MGI-ben az adott témakörben végzett kutatásokról és azok eredményeiről. Az alkalmazott eszközök, ASD FieldSpec3 MAX terepi spektroradiométer, a Hipersprektrális AISA DUAL légi ikerszenzor rendszer, képalkotó spektroszkópia elemeinek, a laboratóriumi, valamint a terepi spektrális technológia alkalmazásának és szerepének bemutatása után jól áttekinthető ábrák szemléltették a gyom- és kultúrnövények spektrumait. Az előadásból megismerhettük a kapott adatok, spektrumok szűrését és feldolgozási folyamatát, a gyomok azonosításának lehetőségét. Az előadó szemléletesen mutatta be a légi felvételes sprektrális távérzékelési információ tartalmát, az „Online” feldolgozás lehetséges előnyeit.

Az előző témakörhöz hasonló előadást halhattunk „Gyepvegetáció biomassza becslése multisprektrális távérzékelés” címmel. Az előadó Kertész Péter PhD hallgató volt (SZIE Növénytani- és Ökológiai Intézet). Az előadó ismertette a kutatási feladatot a Bugaci szürke marha legelőn legelőfoltosságának, heterogenitásának vizsgálata, növényi produkció becslése spektrális tulajdonságok alapján. Bemutatta a mintaterület jellemzőit, az alkalmazott módszert és eszközöket, köztük a légi felvételeket készítő GPS vezérlésű Mikrokopter XL „drónt”. Megismertette a képfeldolgozást, hibák javításának folyamatát, a feldolgozott eredményeket, és a további alkalmazási lehetőségeket.

A kutatási eredményeket ismertető előadásokat gyakorlati ismertetők színesítették tovább a nagy létszámú és érdeklődő hallgatóság részére. A precíziós technológiák alkalmazásának eszközeiről, és használatával kapcsolatban több előadás is elhangzott.

„A KITE Precíziós Gazdálkodás eszközrendszere” című előadásban Orbán Ernő, a cég marketingmenedzsere ismertette a KITE Zrt. precíziós gazdálkodásra vonatkozó meghatározását, célkitűzéseit, stratégiáját a technológia, agrotechnika alkalmazásának vonatkozásában. Ismertetésre került a KITE által kiépített, a precíziós gazdálkodást támogató GPS korrekciós jel szolgáltató hálózat, az alkalmazott terminál és eszközei. Láthattuk a különböző traktor-munkagép kapcsolatok esetén ISOBUS adatátviteli és GPS vezérlésre alkalmas hardvereket. A JD-link pedig navigációs és üzemeltetési adatok informatikai PC eszközökkel történő kezelését biztosítja.

Az AXIÁL Kft. képviseletében Kocsmárik János GPS termékmenedzser „A precizitás részletei” címmel ismertette a „mAXI-NET Valósidejű Országos Korrekciós Jelszolgáltatás” újonnan kifejlesztett országos hálózat szolgáltatásait, mely az RTCM nemzetközi jelformátumnak köszönhetően gép- és GPS eszköztől függetlenül biztosítja az RTK jelkorrekciót. Az előadás kitért a precíziós eszközökkel végzett munkák pontosságára, az ISOBUS-os adatátvitel lehetőségére, egyetlen monitorral megoldható különböző munkagépek vezérlésére.

Az előadássorozatban a GPS vezérlés gyakorlati felhasználásáról is hangzott el előadás. Smuk György műszaki koordinátor (Beled, Kalász, Extra Tej Kft.) az általuk használt eszközökkel kapcsolatos előadásában az AXIÁL Kft. által forgalmazott Ag Leader ParaDyme és GeoSteer terminálok használatával kapcsolatos gyakorlati követelményeket és tapasztalatokat osztotta meg a hallgatósággal.


A rendezvény jó hangulatú záró aktusa mindig nagy népszerűségnek örvend

Végül az eseményt hagyományosan a HOFHERR „HSCS” körmös, izzófejes traktor beállása, téli szállására vonulása zárta. Miközben a vállalkozó kedvű vendégek tiszteletkört is tehettek a traktorral. Ez az esemény mindig nagy népszerűségnek örvend a résztvevők között.

Kelemen Zsolt

műszaki szakértő – Gödöllő

A cikk szerzője: Dr. Kelemen Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?