Elindult a zöldítési támogatás kifizetése

Agro Napló
Noha a területalapú támogatások előlege javarészt már megérkezett a gazdákhoz, a zöldítéssel kapcsolatos támogatási kérelmek ellenőrzése még mindig gőzerővel zajlik. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) tájékoztatása szerint addig nem is fizetnek zöldítési előleget, amíg valamennyi jogosultsági feltételt nem tudja ellenőrizni a hivatal.

Az eddig feldolgozott kérelmek közül még nem utasítottunk el egyet sem – közölte az Agro Napló megkeresésére az MVH. Fontos a SAPS és a zöldítés esetében, hogy mind az ellenőrzések, mind a kifizetések elkülönülnek a két jogcímben. Vagyis elképzelhető, hogy egy ügyfél október végén kap SAPS előleget, míg a zöldítés előleget ezután november második felében kapja meg. A támogatást 2016. június 30-ig kell, hogy kifizesse a hivatal. A zöldítésért járó támogatáselőleg csak akkor fizethető ki a termelőnek, ha a SAPS támogatásnál nem áll fenn jogvita vagy adategyeztetési kötelezettség, a termelő nem kérelmezett ökológiai fókuszterületre kompenzációt és ahol a zöldítésre vonatkozó előírt ellenőrzéseket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal már elvégezte és lezárta.

Az idén egyébként összesen 174 ezren adtak be területalapú támogatási kérelmet – ez egyúttal zöldítést is jelent –, ebből azonban 51 ezren kérték felvételüket a kistermelői átalánytámogatási rendszerbe. Az igénylők között 7 190 céget és szervezetet, 6 131 egyéni vállalkozót találunk, a többi igénylő természetes személy.

A gazdák összesen 4,985 millió hektárra adtak be támogatási kérelmet, és a megállapított SAPS területre fizetnek majd zöldítési támogatást is. Az MVH tájékoztatása szerint zöldítésben nincs olyan, hogy fix hektáronkénti támogatási összeg, amivel fel lehet szorozni az igényelt területeket, a valós hektáronkénti támogatási összeg csak később áll elő. A zöldítési támogatásra elkülönített keretösszeg összesen 403 724 000 euró, ami 313,45 forintos euróval számolva 126,547 milliárd forint. Mivel azonban a pénzügyi fegyelmet az Európai Bizottság még nem határozta meg, ezért a nettó összeg még nem végleges az MVH szerint.

-an-

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zöldítsen a Lajtamaggal!

Zöldítsen a Lajtamaggal!

A Lajtamag Kft. a zöldítés terén Magyarországon legnagyobb múlttal és saját kutatás-fejlesztéssel rendelkező családi tulajdonban levő cégcsoport. Hisz...

Fókuszban a durumbúza

Fókuszban a durumbúza

Egyre inkább keresi a piac a kemény búzát és meg is fizeti! Az idei évben szinte sose látott magasságokig szökött a durumbúza terménypiaci ára.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!