Euralis magas olajsavas hibridek magas minőséggel az egészséges táplálkozásért!

Agro Napló
Napjainkban gyakran hallani az egészséges, biztonságos eredetű élelmiszer fontosságáról. Ennek a kettős elvárásnak kell teljesülnie a hazai napraforgóolaj előállítása során is. Hazánk kedvező helyzetben van, mivel a saját igényeit meghaladó mennyiséget állít elő napraforgó-olajból, így a biztonságos feltételek adottak. Fontos azonban az étolaj összetételét komolyabban megvizsgálni.

Számos tudományos vizsgálat kimutatta, hogy a hagyományos napraforgóhibridekből készített olaj feldolgozása során nem kívánatos transzzsírsavak keletkeznek, amelyek emelik a koleszterinszintet és elősegítik a szív és érrendszeri betegségek kialakulását. Ezzel szemben a magas olajsavas napraforgóhibridből készült olaj mentes a káros zsírsavaktól, az egészségesebb mivolta miatt Nyugat-Európában nagyon gyorsan szorítja ki a hagyományos vetélytársát a termelésből. Magyarországon a magas olajsavas hibridek aránya 2015-ben mindössze 26% volt, ami jelentősen elmarad a nyugat-európai átlagtól, az egészségesebb étolaj előállítása érdekében a magas olajsavas napraforgó felületek további növelése lenne kívánatos. A mai modern magas olajsavas napraforgók felveszik a versenyt hagyományos vetélytársaikkal, hozamban is, az egészségre gyakorolt hatásuk miatt különösen fontos és értékes szerepet töltenek be a hazai termesztésben.

Az intenzív és hazai körülmények között (Soltis fejlesztőbázis, Zsombó) is végzett nemesítési munkának köszönhetően az Euralis számos kimagasló teljesítményre képes, magas olajsavas hibridet kínál a termelők számára. Az Euralis fajta-szortiment gazdagságát jellemzi, hogy hagyományos és különböző herbicid toleranciával rendelkező hibrideket is forgalmaz, beleértve a legmodernebb Clearfiled+ technológiát is.

Az ES Poetic középérésű CL+ hibrid kiemelkedő olajtartalommal és dinamikus kezdeti fejlődéssel. Az ES Angelic, ES Balistic és az ES Grafic egyaránt CL technológiával gyomirthatóak, hozam és beltartalmi mutatóik az átlag felett voltak 2015-ben. Szintén stabilan teljesített üzemi és demó kísérletekben egyaránt az ES Romantic, kiemelkedő szádor rezisztenciája megkülönbözteti versenytársaitól.

Összegezve, az Euralis készen áll, hogy magas minőségű és egészséges alapanyagot biztosítson az élelmiszeripar számára a modern, magas olajsavas napraforgóhibridjeivel, emellett elkötelezett, hogy jövedelmező gazdálkodást biztosítson partnerei számára.

 

Bognár Mihály

termék-, marketingmenedzser


A cikk szerzője: Bognár Mihály

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Van új a nap(raforgó) alatt!

Van új a nap(raforgó) alatt!

A napraforgó az egyik legfontosabb szántóföldi növény a magyar mezőgazdaságban. 2019-ben több mint 560.000 ha-on vetettek napraforgót hazánkban, a ter...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?